Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 2. Окремі способи забезпечення виконання зобов'язань

Неустойка. Неустойка завжди вважалася одним з найпоширеніших і популярних способів забезпечення виконання зобов'язання. Відповідно до ст. 179 ЦК УРСР (це поняття в цілому зберігається і в ст. 572 ЦК України) неустойкою (штрафом, пенею) визнається певна грошова сума, визначена законом або дого-

Способи забезпечення виконання зобов'язань

в ором, яку боржник зобов'язаний сплатити кредиторові у разі невиконанні неналежного виконання зобов'язання, зокрема у випадку прострочення вик( ня зобов'язання.

У ЦК України додатково зазначається, що неустойкою може бути не ті грошова сума, а й інша майнова цінність. Це питання викликало жваві дис серед правознавців ще за часів кодифікації дореволюційного російсі цивільного права. Як згадувалося в літературі, в матеріалах редакційної ко яка готувала проект Цивільного уложення, у зв'язку із формою неустойки шової або майнової) відзначалося, що хоч в основних нормах про предмет датку, відступного неустойки йдеться тільки про грошову оцінку, це робит зв'язку з потребами викладення, тобто юридико-технічними аспектами, а т і тому, що здебільшого їх дійсно виплачують у грошах. Однак і завдат відступне, і неустойка можуть полягати у будь-якого роду речах і діях, при відносини, що виникають у цьому випадку, нічим по суті не відрізняютьс відносин грошового характеру, а тому на них поширюються відповідні прав

Стаття 552 ЦК України (і це є також новим положенням) передбачає, ш устойка стягується незалежно від наявності у кредитора збитків, спричин невиконанням зобов'язання боржником.

В умовах планово-розподільчої економіки неустойка визнавалася безп ною "царицею" серед способів забезпечення виконання зобов'язання. Це м пояснити передусім тим, що сума, на яку міг претендувати кредитор, у ра: виконання зобов'язання боржником, була визначена заздалегідь. Стягненн устойки не пов'язувалося з необхідністю доводити розмір заподіяних збиті також причинний зв'язок між збитками, які могли виникнути у кредитора, рушенням зобов'язання з боку боржника. Крім того, стягнення неустойки н решкоджало можливому відшкодуванню збитків, якщо кредитор доводи; явність цих збитків, їх розмір і причинний зв'язок з правопорушенням. До ж неустойка була засобом оперативного впливу на недбайливого боржі оскільки давала можливість відразу після порушення зобов'язання швидко нути передбачену законом або договором грошову суму, яку боржник м сплатити незалежно від того, були якісь інші негативні наслідки в май сфері кредитора, чи ні.

Залежно від джерела встановлення неустойка поділяється на:

  1. законну, тобто встановлену в нормативному порядку — в законі абому правовому акті;

  2. договірну, яка встановлюється безпосередньо в нормах договору (угукладеного між сторонами.

Слід зауважити, що в умовах соціалістичної економіки законодавець акі використовував можливість встановлювати в законодавчих та Інших підзакс нормативних актах численну кількість неустойок. У літературі зазначаетьс в 70—80-х роках у чинних нормативних актах, які регулювали господа діяльність, налічувалося понад три тисячі санкцій за порушення відповідна бов'язань у сфері господарської діяльності2.

Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Общие положення. —С. 390—З Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Общие положення. — С. 392.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]