Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 6. Система навчального курсу "Цивільне право України" та його основні завдання

Система курсу цивільного права в цілому відповідає системі цивільного права як галузі сучасного права. Але повного збігу між ними немає. У цивільному праві як навчальній дисципліні висвітлюється чимало теоретичних питань. Перш за все визначаються основоположні поняття предмета, методу, функцій, системи цивільного права, сучасного цивільного законодавства, колізійних норм тощо; на основі аналізу літературного, нормативного і практичного матеріалу формуються висновки та узагальнення. Цивільні закони не повинні розкривати зміст цивільно-правових категорій, які ними передбачаються. Це завдання цивільного права як науки і навчальної дисципліни. Тому система курсу "Цивільне право України", як і система науки цивільного права, деякою мірою ширша порівняно з системою цивільного права як галуззю права.

Курс "Цивільне право України" складається з таких розділів:

  1. Вступ. Визначаються поняття, предмет, метод, функції сучасного цивільного права, характеризуються елементи його системи. Розглядаються питання сучасного цивільного законодавства: його поняття, співвідношення галузевого ікомплексного законодавства; роль судової практики розгляду спорів у господарських судах, в удосконаленні, тлумаченні і застосуванні цивільного законодавства; предмет науки сучасного цивільного права, її співвідношення з іншимиюридичними науками та роль у здійсненні завдань економічної реформи, основніриси цивільного права зарубіжних країн.

  2. Цивільні правовідносини. Розкриваються поняття, зміст, види цивільнихправовідносин, а також правоздатність і дієздатність фізичних, юридичних осіб,держави, територіальних громад. Висвітлюються питання про об'єкти цивільнихправ, юридичні факти, угоди, представництво, позовну давність.

  3. Особисті немайнові права фізичних осіб. Поняття, види, зміст, здійснення,захист особистих немайнових прав фізичних осіб. Немайнові права юридичних осіб.

  4. Речове право. Поняття речового права. Підстави виникнення, об'єкти,суб'єкти, види, захист речових прав.

Право власності. Поняття, зміст, здійснення, недоторканність права власності. Форми і види права власності. Право власності українського народу. Право приватної власності фізичних осіб. Право приватної власності юридичних осіб. Право власності держави і територіальних громад. Право спільної власності.

Захист права власності. Інші речові права.

5. Право інтелектуальної власності. Поняття, об'єкти права інтелектуальноївласності. Підстави виникнення прав на об'єкти інтелектуальної власності. Виключні права на об'єкти інтелектуальної власності. Виключне право і правовласності.

Авторське право. Суміжні права. Право промислової власності. Право на винаходи, корисні моделі і промислові зразки. Право на захист нерозкритої інформації від незаконного використання. Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

6. Зобов'язальне право. Поняття зобов'язання та підстави його виникнення.Виконання зобов'язань. Забезпечення виконання зобов'язань. Перехід прав кредитора до третіх осіб.

Відповідальність за порушення зобов'язань. Припинення зобов'язань. Загальні положення про договори.

7. Окремі види зобов'язань. Відповідно до системи нового ЦК України налі-

; Глава З

ься більше сорока договірних зобов'язань І більшу десяти видів недоговірних ів'язань.

Додо окремих видів договірних зобов'язань, то новий кодекс не тільки докла-регламентує традиційні цивільні договори (купівлі-продажу, роздрібної купів-зодажу, поставки, підряду, перевезення тощо) з урахуванням ринкових меха-,ів економічної системи України, але й нові види договорів, які цілком звлені становленням ринкових відносин в нашій країні. Йдеться про договори нгу, факторингу, франчайзингу, договори банківського вкладу, банківського /нку, кредитні договори тощо.

8. Недоговірні зобов'язання. Зобов'язання з односторонніх правомірних дій.ов'язання з публічного обіцяння нагороди без оголошення конкурсу. Зобов'я-чя з публічного обіцяння нагороди через конкурс.

Ведення чужих справ без доручення. Зобов'язання, що виникають із запобі-

ія загрозі шкоди чужому майну.

Зобов'язання, що виникають внаслідок рятування здоров'я та життя іншої

Н4НИ.

II. Зобов'язання з правопорушень.

  1. Зобов'язання, що виникають внаслідок створення небезпеки (загрози)гтю І здоров'ю фізичних осіб, а також їхньому майну і майну юридичних осіб.

  2. Зобов'язання, що виникають внаслідок заподіяння шкоди.

III. Зобов'язання, що виникають внаслідок безпідставного збагачення.

9. Спадкове право.

Аналіз основних проблем, що висвітлюються в даному курсі, спирається на іституцію України, ЦК УРСР 1963 р., новий ЦК України та інші нормативно-івові акти. Для Ілюстрування переваг і особливостей цивільно-правового регу-вання суспільних відносин в українському цивільному законодавстві у відпо-них випадках використовується метод порівняльного і критичного аналізу. До ілізу залучаються однойменні інститути ЦК Російської Федерації та цивільних іексів інших країн СНД. З метою кращого засвоєння змісту цивільно-правових )м наводяться приклади з судової практики та практики розгляду спорів у гос-іарських судах. З дискусійних питань цивільного права аналізуються погляди їних, щоб студент мав можливість самостійно визначити своє ставлення до повідної проблеми.

Курс цивільного права має на меті розв'язання таких завдань. Пізнавальне завдання. За допомогою цього курсу студент повинен засвої-зміст цивільно-правових інститутів, об'єктивні закономірності їх розвитку, а ож суть цивільно-правових категорій, передбачених у цивільному законодав-зі, (у тому числі й таких складних, як поняття майнових та цивільно-правових іносин, цивільно-правової відповідальності, права власності тощо). Чимало тео-тичних питань цивільного права не викликають суперечок у цивілістичній лі-ратурі, проте деякі з них і досі є предметом гострих дискусій. У цих випадках водяться аргументи на користь тих чи Інших позицій.

Практичне значення. Вивчення курсу сучасного цивільного права не мож-обмежити засвоєнням лише теоретичних положень І змісту цивільного зако-давства. необхідно набути навички із застосування його норм до конкретних •іттєвих ситуацій. З цією метою у книзі наведено керівні роз'яснення пленумів їрховного Суду України, в яких аналізується І узагальнюється судова практика різних категорій цивільних справ. Показано також практику розгляду спорів у сподарських судах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]