Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 1. Право на комерційне найменування1

Чинне цивільне законодавство також поки що не знає такого інституту, він іеребуває у стадії становлення. Проте назріла необхідність у розробці і прийнят-'і спеціального закону, який мав би своїм завданням охорону прав на комерційне іайменування.

Комерційне найменування — це передусім будь-яка назва підприємства, 'станови чи організації, що має статус юридичної особи. Назва має бути чіткою, короткою, такою, що легко сприймається і запам'ятовується або, як кажуть, бла-озвучною. Однією із необхідних умов такого комерційного найменування має іути відповідність назви характерові діяльності даної фірми. Ця вимога в законодавстві зарубіжних країн дістала назву "принцип істинності фірми". Не може бу-и визнано найменування фірми "Дарунки ланів" як такої, що продає одяг, ви-юблений із вовни овець.

Ще однією правовою ознакою комерційного найменування має бути вимога цодо оригінальності найменування. Не може дістати правову охорону наймену-іання, яке повторює уже використовуване або настільки схоже з ним, що його іегко сплутати з іншими. Найменування фірми має чітко відрізнятися від інших юді б них.

В Україні чинне "Положение о фирме" від 22 червня 1922 р. // Известия ЦИК Союза СССР ВЦИК. — 1927. — 8 июля.

Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів і послуг 6

Нині спостерігається ситуація, коли багато різних підприємницьких струкі з різними напрямами своєї підприємницької діяльності мають однакові найме вання або дуже схожі між собою. Багато підприємців не знають про те, що мерційне найменування має бути захищено чинним законодавством, але за у ви його державної реєстрації.

Користування одним і тим самим найменуванням різними підприємства! організаціями, установами та іншими підприємницькими структурами може з давати помітних матеріальних і моральних збитків окремим користувачам одн й того самого найменування.

Комерційне найменування має своїм призначенням індивідуалізацію дан підприємства, організації чи установи, передусім виокремлення ЇЇ підприємни кої чи будь-якої іншої діяльності. Така індивідуалізація необхідна для підкресл ня, пропаганди якісних ознак діяльності, збереження, розвитку та правової о рони комерційного найменування. Проте йдеться про правову охорі комерційного найменування не як про самоціль, а як про правову охорону на фірми, яка має це найменування, її ділової репутації, її престижу, авторитету. ділова репутація досягається зусиллями цілого (великого чи малого) колекти його розумінням потреб ринку, зокрема споживачів, умінням організувати приємницьку діяльність, підприємливість своєї фірми. Все це спонукає корис вача комерційного найменування оберігати свою назву, тобто престиж фір При цьому прагнення оберігати престиж фірми йде двома шляхами. Перший це заборона використовувати такі самі найменування Іншим особам, тобто г тидіяти неправомірному посяганню на престиж, ділову репутацію фірми.

Другий шлях полягає в тому, що фірма для підтримки і розвитку своєї ділс репутації має постійно піклуватися про свій авторитет, розвивати виробний на якісно вищій технічній основі, використовувати енергоощадливі технолі постійно підвищувати якість своєї продукції тощо. Використання комерційь найменування покладає на його користувача ряд важливих обов'язків щодо і го іміджу.

Індивідуалізація підприємства, організації чи установи засобом комерційь найменування зумовлює потребу надати правову охорону такому наименуван Без правової охорони користування комерційним найменуванням втрачає б який смисл, практичний резон. Але надання правової охорони комерційному і менуванню з боку держави може мати місце лише за наявності певних умоЕ

Правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману спож чів щодо справжньої діяльності. Право інтелектуальної власності на комерц' найменування є чинним з моменту першого використанння цього найменува та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстра незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговел марки.

Відомості про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, п док ведення яких встановлюється законом.

Особи можуть мати однакові комерційні найменування якщо це не вводи оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізують, тг слуг, які ними надаються.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найм* вання. Майновими правами на комерційне найменування є: право на вико

590 Глава ЗО

тання комерційного найменування; право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання, а також будь-які інші майнові права, що не заборонені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування передаються іншій особі лише разом з цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

Чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування припиняється у разі ліквідації юридичної особи та з інших підстав, встановлених законом (ст. 493 нового ЦК України).

За міжнародною практикою фірмове найменування може також використовувати володілець у товарних знаках, які належать йому. Проте володілець фірмового найменування за тією ж міжнародною практикою не може відчужувати його окремо від підприємства. Це правило не поширюється на випадки реорганізації юридичної особи чи відчуження підприємства в цілому.

Використання зареєстрованого на ім'я певної юридичної особи комерційного найменування іншими юридичними особами без дозволу володільця не допускається. Досягнута володільцем комерційного найменування ділова репутація в умовах ринкової економіки має досить високу ціну. Вона здобута наполегливою працею.колективу юридичної особи, в результаті якої досягнуто високої якості товару, надання послуг, Інших економічних досягнень. Цей труд винагороджується великим попитом товару, що виробляється підприємством під певним комерційним найменуванням. Отже, закон має надавати володільцеві комерційного найменування право розпоряджатися виключним правом на фірму на свій розсуд. Він, безумовно, повинен мати право передавати своє виключне право на використання комерційного найменування іншим особам за певну винагороду. Комерційне найменування має приносити своєму володільцю прибуток шляхом здавання його у своєрідний найм. Так, наприклад, вартість знака фірми "Хол-динг-центр" на 1 січня 1993 р. становила 2 млн 300 тис. доларів, Російської товарно-сировинної біржі — 769 тис. російських рублів. На жаль, даних про вартість знаків українських власників поки що немає.

Юридична особа, яка неправомірно використала чуже комерційне найменування має бути зобов'язана припинити його використання і відшкодувати потерпілому заподіяні збитки в повному обсязі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]