Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Глава 33 виконання зобов'язань

§ 1. Поняття та принципи виконання зобов'язань

Під виконанням зобов'язань розуміють вчинення кредитором і боржникон дій зі здійснення прав та виконання обов'язків, що випливають Із зобов'язання Так, виконанням договірного зобов'язання купівлі-продажу слід розглядати одно часно передачу речі продавцем у власність покупця і прийняття цієї речі покуп цем, а також виплату обумовленої договором суми (ціни речі) покупцем і прий няття цієї суми продавцем.

За своєю юридичною природою дії з виконання зобов'язання є нічим іншим як правочином, оскільки вони спрямовані на припинення зобов'язань. Саме том; до цих дій з виконання застосовуються ті самі правила, що регулюють вчиненні правочинів.

Дії, які мають бути вчинені одним учасником зобов'язання на користь інше го, називаються предметом виконання. Якщо ці дії пов'язані з передачею пев ного майна, поняттям предмета виконання охоплюється і це конкретне майно Особливості предмета виконання повністю залежать від особливостей конкрет ного зобов'язання, а відтак вони визначаються підставами виникнення зобов'я зання (правочином, договором, адміністративним актом, на яких засновані зобе в'язання) і тими нормами, що регламентують зобов'язання певного виду. Деяк загальні правила щодо предмета виконання у ЦК УРСР закріплені лише стосое но грошових зобов'язань (статті 167—170).

Зобов'язання виникають між їх учасниками з метою задоволення певних пс треб. Саме тому особливе значення мають загальні засади виконання цивільни зобов'язань, які набувають форми їхніх принципів. Для учасників зобов'язальни правовідносин завжди важливим є те, що реалізовано основну мету зобов'язав ня. Але саме досягнення цієї мети пов'язується не тільки з виконанням певни дій, а й з необхідністю відповідати Іншим "якісним" показникам, які загалоі можна об'єднати поняттям належного виконання.

Таким чином, принципи реального І належного виконання традиційно ро; глядалися як основні цивільно-правові засади виконання зобов'язання1

Однак єдиної думки щодо співвідношення цих принципів у літературі не скл* лося. Так, одні автори вважали, що реальне виконання — складова належног

Цивільне право. — 4.1. — С. 164.

644 Глава 33

виконання. Належне виконання є поняттям більш загальним, а реальне виконання — одна з окремих вимог, яка входить до змісту належного виконання1.

Іншу позицію з цього питання займав А. В. Венедиктов, який, навпаки, вважав, що належне виконання — це складова реального виконання. На його думку, реальне виконання договірних зобов'язань охоплює належне виконання всіх якісних та кількісних показників: не тільки своєчасну передачу всієї кількості передбаченої договором продукції, а й передачу її в обумовленому асортименті відповідно до затверджених стандартів та технічних умов, у комплексному вигляді, а також своєчасне поповнення недостач у деяких партіях, негайне виправлення допущених недоліків або заміну недоброякісної продукції2.

О. С. Іоффе взагалі надавав принципу реального виконання значення загального. Зверталася особлива увага на те, що на етапі нормального розвитку зобов'язання реальне виконання передбачає і належне виконання, а після порушення боржником зобов'язання — виконання у натурі3.

Найбільш прийнятною у цьому питанні є позиція М. І. Брагінського, який зауважив, що реальне та належне виконання — це різноплощинні явища. У першому виявляється суть виконання як вчинення певної дії, у другому — якісна характеристика дії (або утримання від дії). Перевіряючи, чи виконав боржник зобов'язання, вирішуються два самостійні за значенням питання: чи вчинила особа дію, яка є об'єктом відповідних правовідносин (тобто чи дотримана вимога реального виконання), а також яким чином ця дія вчинена (чи дотримана вимога належного виконання)4.

З розвитком ринкових засад в економіці принцип реального виконання зобов'язання, який набував особливого значення для господарських договорів, певною мірою, втратив своє первісне значення. Це пов'язано з тим, що сплата кредиторові збитків, які виникли через невиконання зобов'язання в натурі боржником, в умовах ринкової економіки і може задовольнити інтерес у повному обсязі. За таких обставин новий ЦК України виходить з того, що в умовах ринкової економіки його роль поступово зменшуватиметься5.

У ЦК України (ст. 528) загальні умови виконання'зобов'язань формулюються так: зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких — відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Отже, зобов'язання має бути виконано не тільки в натурі (реально), але й належним чином, тобто в такому вигляді, як це випливає з відповідної підстави виникнення зобов'язання (договору, адміністративного акта), або відповідно до вимог, що звичайно ставляться. При цьому спеціально підкрес-

Краснов Н. И. Реальное исполнение обязательств между социалистическими организациями. — М., 1959. — С. 16.

Венедиктов А. В. Гражданско-правовая охрана социалистической собственности в СССР. — М., 1954. — С. 164.

о

Иоффе О. С. Обязательственное право. — С. 64.

4 Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Общие положення. — М., 1997. — С. 336.

Сибільов М. Структура та основний зміст загальних положень про зобов'язання у проекті нового Цивільного кодексу України // Українське право. — 1997. — Число 1. — С. 72.

Виконання зобов'язань

і

лено ще дві обставини, а саме: при виконанні зобов'язання можуть застосов тися звичаї ділового обороту; виконання зобов'язання має спиратися на зас добросовісності, розумності та справедливості. Саме ці оціночні категорії на вають у сучасному цивільному праві особливого значення. Вони розглядают як найважливіші критерії, за допомогою яких може визначатися принцип нал ного виконання зобов'язання. Не припускається одностороння відмова від вр нання зобов'язання або його одностороння зміна, за винятком випадків, пе бачених угодою сторін або вказаних безпосередньо в законі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]