Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Особливості землеустрою при розміщенні лінійних споруд (заліз- ничних і шосейних доріг, ліній звязку, трубопроводів тощо) полягає

втому, що для них:

розробляють проекти відведення земельних ділянок у постійне користування, оренду або власність;

окремо надають землі в оренду на період будівництва;

створюються сприятливі умови їх територіального розміщення, які впливають на ефективність виробництва й використання землі.

ділянки, надані в оренду, підлягають поверненню після відно- влення їх первинної родючості.

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

12.2.Порядок вибору земельних ділянок для розміщення об’єктів землеустрою

Територіальне розміщення будь-якого виробництва має велике значення для збалансування різноманітних функцій, які відіграє земля в суспільстві.

Розрізняють такі функції землі:

1)виробничу, яка полягає у задоволенні потреб суспільства в продовольстві та сировині для промисловості;

2)соціально-демографічну, призначену для відтворення сільсь- кого населення, забезпечення сільського господарства та інших га- лузей економіки трудовими ресурсами;

3)природоохоронну, яка передбачає підтримання екологічної рі- вноваги в агробіоценозах і на всій території країни, охорону культу- рних ландшафтів, утримання заповідників, заказників, національ- них парків тощо;

4)рекреаційну, яка полягає у створенні умов для відновлення здоровя і відпочинку міського та сільського населення;

5)просторово-комунікаційну, призначену для надання просто- рового базису і обслуговування інженерних комунікацій: доріг, лі- ній електропередач, звязку, водопроводів, нафто- і газопроводів;

6)культурну, яка передбачає створення міським населенням в одному напрямі, а сільським в іншому, притаманному селу, ду- ховних цінностей, збереження національно-культурних традицій, охорону памяток природи, історії і культури, які сконцентровані в містах або в сільській місцевості.

Ефективність матеріального виробництва часто залежить не сті- льки від його технічного рівня, скільки від правильного розташу- вання. Адже коли інженер проектує балку для перекриття, він ура- ховує, що балка не має бути занадто масивною, бо це призведе до перевитрат матеріалів. Якщо балка виявиться неміцною, перекрит- тя може зруйнуватися, і тоді збиток зросте на 2 – 3 порядки. Проте

482

якщо весь завод зведено не там, де це найвигідніше, то через додат- кові виробничі й транспортні витрати величезні суми втрачати- муться щороку. За певних обставин витрати на спорудження такого заводу можуть виявитися даремними: через помилку щодо місця розташування землекористування підприємство не зможе функціо- нувати беззбитково, що спричинить його закриття.

Окрім того, слід зазначити, що помилкові або малоефективні рі- шення щодо технічного рівня виробництва, його технології та органі- зації можна переглянути і змінити навіть після їх реалізації, а не- правильні рішення щодо розташування землекористування виявля- ються з великими труднощами і ліквідувати помилки в його розмі- щенні після спорудження підприємства взагалі практично неможли- во. Ці обставини визначають роль, яку відіграють питання розташу- вання земельних ділянок для забезпечення ефективності виробницт- ва, і прикладну цінність, яку мають методи їх розвязування.

Отже, стає зрозумілим, чому в усьому світі до вивчення та розроб- лення проблем розташування залучаються тисячі вчених-земле- впорядників, економістів, статистиків, географів, математиків. З цією метою створено багато спеціальних лабораторій у різних асоці- аціях, в університетах тощо. Так, у ФРН протягом останніх десяти- літь функціонувало 3000 науково-дослідних інститутів, товариств і асоціацій, що займалися питаннями територіального планування та прогнозування.

Узвязку з цим виникли й успішно розвиваються такі сфери нау- ки, як «просторова економіка», «регіональна наука», покликані ви- вчати різні проблеми розташування продуктивних сил. Широко за- стосовують економіко-математичні методи вивчення розміщення виробництва та ринків збуту готової продукції. Виходить багато книг і різноманітних методичних посібників з вивчення наявного розташування виробництва, з прогнозування його розміщення на перспективу в старих і нових галузях.

Теорія розташування землекористування підприємств довго вважалася на Заході безнадійно відсталою, периферійною галуззю економічного знання. Проте швидка математизація методів вибору місця розташування земельних ділянок промислових та інших під- приємств внесла в ряди економістів пожвавлення: нині відзначають певний пріоритет «просторового» економічного аналізу над «непрос- торовим» та пріоритет теорії розташування над загальноекономіч- ною теорією.

Уземлеустрої відомо, що між конкретним обєктом і місцем його розташування є певний звязок (взаємозалежність), а також те, що на вибір місця розміщення впливають, з одного боку, особливості самого обєкта, а з іншого особливості території, де земельна ді- лянка розташована чи розташовуватиметься. З розвитком теорії та

Розділ 12. Складання проектів відведення земельних ділянок

483

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

поглибленням аналізу було знайдено третю групу причин, які впли- вають на локалізацію, але безпосередньо не належать ні до земель- ної ділянки обєкта, що розташовується на ній, ні до території (зок- рема, чинник часу). Всю сукупність аргументів, щодо якої роль фу- нкції відіграє вибір місця розташування обєкта, почали називати чинниками розташування. Щодо обєктів господарювання, то чин- ники розташування продуктивних сил це сукупність територіа- льно нерівнозначних ресурсів, при використанні яких проявляється залежність між певним обєктом розташування і територією, яка в підсумку визначає оптимальну (раціональну) з погляду вибраних критеріїв та поставленої мети локалізацію обєкта.

Засновник вчення про чинники А. Вебер використовував у своїх моделях три основних чинники, що формалізують працю, сировину та транспорт і один неформалізований ефект агломерації. З роз- витком такої концепції кількість чинників, які враховуються, знач- но збільшилася.

Сучасні регіональні дослідження, проведені з використанням ЕОМ, дали можливість залучати до сфери аналізу дуже багато чин- ників.

Так, американська фірма «Дженерал електрік» при визначенні місць розташування обєктів ураховує 187 чинників, зведених у три групи:

1. Економічні чинники:

капітал (здебільшого змінний);

праця (кількість, якість, ставки зарплати, профспілки, законо- давство про працю, прожитковий мінімум);

паливо та енергія (нормування);

земля (рента);

оподаткування (розміри);

банківська справа (відсоток, облікові ставки, банківські операції);

будівництво (орендна плата, будівельні витрати);

транспорт (місцеві та віддалені перевезення, тарифи, клас об- слуговування, місцевий вантажообіг);

законодавство (федеральне та місцеве);

ринок (коефіцієнт промислової активності).

2. Географічні чинники:

земля (наявна земельна площа, топографія, ґрунти, ґрунтова структура, дренаж, аерозйомка);

клімат (сезонні коливання, швидкість і напрямок вітрів, кіль- кість сонячної радіації, вологість; характер опадів дощ, сніг, град, кількість і частота опадів; особливі явища урагани тощо);

водні ресурси (кількість, якість, джерела);

сировина (характер розташування, відстань до споживача);

484

паливо та енергія (вугілля, нафта, газ, вода, дрова, атомна енергія);

транспорт (тип мережі залізничний, автодорожній, водний, повітряний; клас аеропортів; трубопроводи; місцевий транспорт).

3. Соціальні чинники:

кількість населення;

забезпеченість житлом;

розпорошеність майна;

медичне обслуговування;

умови для відпочинку;

умови для освіти;

роль жінок;

вплив церкви;

преса;

літопис злочинів;

протипожежна служба;

умови наукових досліджень і робота планової комісії;

суспільне становище та інші елементи культури;

суспільні відносини.

Кожен із зазначених чинників тією чи іншою мірою проявляєть- ся як на стадії будівництва обєкта (впливаючи на вартість будіве- льно-монтажних робіт і вартість обладнання франко-локаційного пункту), так і на стадії експлуатації (впливаючи на витрати на ма- теріальні, трудові ресурси та утримання обладнання). Очевидно, що роль того чи іншого чинника щодо окремих складових витрат виро- бництва та загального розміру їх залежить як від виду і технологіч- ного способу випуску продукції, так і від (знову ж таки) специфіки місцевих умов.

Проте констатування впливу певного чинника на ефективність (прибутковість) функціонування підприємства в конкретному пунк- ті можливої локації без кількісного вираження такого впливу не достатньо для розвязання проблеми правильного вибору місця роз- ташування землекористування підприємств. Однак при спробах кі- лькісного (вартісного) вираження впливу певного чинника на доці- льність розташування обєкта виникають труднощі.

Розвязуючи завдання розташування землекористування, потріб- но не тільки відповісти на запитання, де має знаходитися земельна ділянка, а й обґрунтувати сам обєкт розміщення землекористуван- ня, тобто визначити технічні характеристики і структуру: конфігу- рацію ділянки, розмір, потужність, схему технологічного процесу, спеціалізацію, склад цехів кооперування і комбінування з іншими підприємствами, організацію та економіку виробництва. Розміщен- ня землекористування підприємства і його технічна структура вза- ємоповязані і взаємозалежні. Наприклад, один і той самий продукт

Розділ 12. Складання проектів відведення земельних ділянок

485

можна отримувати з різної сировини і з використанням різних тех- нологій. Ця обставина доповнює та збільшує перелік проблем щодо правильного вибору місця розташування землекористування конк- ретного підприємства.

У разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок, відповідно до Закону України «Про земле- устрій», розробляються проекти землеустрою щодо відведення зе- мельних ділянок.

Відведення земельних ділянок це рішення уповноваженого органу виконавчої влади або місцевого самоврядування відповідно до земельного законодавства про надання землі у власність, кори- стування і оренду підприємствам, організаціям, закладам або окремим громадянам з урахуванням цільового призначення в роз- мірах, які визначаються проектами землеустрою, а в окремих ви- падках нормативними документами.

Перед розробленням проектів землеустрою обовязково вибира- ють земельні ділянки відповідно до процедури, визначеної Земель-

землеустрою

ним кодексом України.

Відповідно до Земельного кодексу України та Порядку вибору

 

земельних ділянок для розміщення обєктів, затвердженого поста-

 

новою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 р. 427, для

 

розміщення будь-яких обєктів юридичними особами, зацікавленими

територіального

у відведенні земельних ділянок, їх вибирають до початку проектуван-

ня обєктів.

 

Згідно з Порядком земельні ділянки для розміщення обєктів на

 

певній території не вибирають, якщо:

 

розміщення обєктів передбачено затвердженим проектом за-

 

будови відповідної території, місцевими правилами забудови насе-

 

леного пункту;

проектів

будівництво обєктів здійснено, але проект землеустрою щодо

цільового призначення та зведення на них будівель і споруд.

 

відведення земельних ділянок не розроблявся;

 

передбачається розширення земельних ділянок без зміни їх

Складання.ІІІ

Юридична особа, зацікавлена у відведенні земельної ділянки,

льної ділянки.

 

звертається з клопотанням до сільської, селищної або міської ради,

 

районної, Київської чи Севастопольської міської держадміністрації,

 

до повноважень яких належить вирішення питання про вибір земе-

Частина

У клопотанні зазначають:

1) обґрунтування необхідності відведення земельної ділянки;

2) орієнтовний розмір земельної ділянки; 3) бажане місце розташування обєктів із зазначенням їх на від-

повідному планово-картографічному матеріалі (за наявності); 4) умови вилучення (викупу) земельної ділянки.

486

До клопотання додають копії установчого документа та свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, а також, якщо є, — копії матеріалів проектів будівництва обєктів (типових проектів або про- ектів повторного застосування), містобудівного обґрунтування роз- ташування обєкта на території кварталу існуючої забудови, інших проектних матеріалів щодо умов забудови земельної ділянки.

Сільська, селищна або міська рада, районна, Київська чи Севасто- польська міська держадміністрація реєструє клопотання в день його поданнязприсвоєннямреєстраційного номера, розглядаєклопотанняі в пятиденний термін після реєстрації надсилає постійно діючій комісії з питань вибору земельних ділянок для розміщення обєктів, утвореній відповідною радою або держадміністрацією. Комісія складається із за- ступника голови сільської, селищної чи міської ради або заступника голови місцевої держадміністрації (голова комісії), а також представ- ників районного (міського) органу земельних ресурсів, природоохорон- ного органу, санітарно-епідеміологічної служби, органів містобудуван- ня й архітектури та охорони культурної спадщини.

До роботи в комісії залучаються також власники та користувачі земельних ділянок, які пропонуються до вибору, представник заяв- ника та проектної організації.

У разі відведення земельної ділянки для розроблення корисних копалин або забудови території на площах їх залягання комісія мо- же залучати до роботи в ній представників органів державного гео- логічного контролю та органів державного гірничого нагляду для отримання додаткової інформації щодо можливості вибору земель- ної ділянки для розміщення обєкта.

Протягом двох тижнів після отримання матеріалів комісія:

обстежує бажане місце розташування обєктів, погоджує орієн- товний розмір земельної ділянки, умови її вилучення або зміни ці- льового призначення з урахуванням містобудівної документації, місцевих правил забудови та комплексного розвитку території;

вивчає питання щодо запобігання негативному впливу на на- вколишнє природне середовище, забезпечення формування екологі- чної мережі, поліпшення малопродуктивних угідь нанесенням родю- чого шару ґрунту, знятого під час будівництва обєктів тощо;

пропонує інші земельні ділянки для можливого розміщення обєктів насамперед з малопродуктивних земель та земель несільсь- когосподарського призначення.

Результати роботи комісії оформляють актом, в якому зазначають:

склад комісії;

назву обєкта, для розміщення якого вибирають земельну ді- лянку, його основні характеристики, орієнтовний розмір земельної ділянки з урахуванням перспективи її розширення тощо;

умови вилучення (викупу) земельної ділянки;

Розділ 12. Складання проектів відведення земельних ділянок

487