Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

робництва в районі (області), а за деякими видами продукції від- повідним відношенням у натуральних показниках;

коефіцієнтом локалізації (зосередження) конкретної галузі на території району (області), який визначають з відношення її частки

вусьому виробництві за товарною, чистою продукцією (норматив- ною) до частки тієї самої галузі по країні в цілому;

коефіцієнтом виробництва продукції (у вартісних або натура-

льних показниках) на одиницю площі.

Землекористування, по яких коефіцієнти локалізації виробницт- ва продукції на одиницю площі вищі за одиницю, належать до пев- ного типу землекористування.

Для вдосконалення територіальної організації використання і охорони земель треба визначити не лише рівень спеціалізації, а й економічну ефективність зростання вартості землі на конкретній території.

Територіальну спеціалізацію сільськогосподарського землеко- ристування регіонів, районів можна розглядати з визначення:

1)зон сільськогосподарської спеціалізації;

2)місця того чи іншого регіону, району, території ради в системі загальнодержавного територіального поділу структури земельних угідь.

Удосконалення галузевої структури використання і охорони зе- мель одне з важливих завдань перспективного розвитку регіона- льної економіки землекористування. Його розвязання сприятиме переходу на шлях прискореного розвитку, підвищенню ефективнос- ті виробничої діяльності та зростанню рівня життя населення. У звязку з цим дослідження структурних змін у землекористуванні має для незалежної України першочергове значення.

4.6.Методи аналітико-розрахункового обґрунтування і моделювання розвитку землекористування

4.6.1. Нормативний метод землевпорядного проектування

Цей метод передбачає використання науково обґрунтованих норм і нормативів. Ці поняття не тотожні.

Норма це встановлена гранична або середня кількість будь- чого, що допускається правилом (планом чи якоюсь конкретною умовою).

Стосовно сфери сільськогосподарського виробництва норма це науково обґрунтована міра витрат земельного ресурсу на вироблен-

Розділ 4. Методи землевпорядного проектування

167

 

ня одиниці конкретної продукції або певної кількості продукції на

 

одиницю площі в умовах перспективного періоду.

 

Норма є величиною динамічною, що змінюється внаслідок удо-

 

сконалення умов виробництва і встановлюється відповідно до очіку-

 

ваного рівня техніки, технології та організації праці.

 

Норматив це поелементна складова норми. Він характери-

 

зує рівень використання землі або частку витрат на одиницю площі,

 

маси, обсягу.

 

Процес формування і впровадження норм і нормативів плану-

 

вання використання земель та обсягів виробництва можна поділити

 

на пять стадій:

 

1) визначення системи норм і нормативів;

 

2) складання координаційного плану розроблення норм і норма-

 

тивів;

 

3) визначення виконавців, обсягів і джерел фінансування;

 

4) розрахунок норм, нормативів та їх затвердження;

 

5) впровадження норм і нормативів у практику планування та

проектування

землевпорядного проектування.

ня фінансових ресурсів; нормативи урожайності та продуктивності

 

У практиці земельного проектування використовують: техніко-

 

економічні норми витрат матеріальних ресурсів; норми землеміст-

 

кості; нормативи економічної ефективності використання земель

 

або капітальних вкладень; норми і нормативи праці та використан-

землевпорядного

тварин.

На основі перспективних норм і нормативів можна розраховува-

 

ти на рівні району, території ради, конкретного землеволодіння або

 

землекористування більшість показників, які надалі уточнюються і

 

координуються методом територіальних або внутрішньогосподарсь-

 

ких балансів.

основи

Система прогресивних техніко-економічних норм і нормативів

складається з таких груп:

 

1. Нормативи ефективності суспільного виробництва (виробниц-

Теоретичні.

тво продукції на одиницю площі, на 1 грн витрат, фондовіддача,

ви граничних співвідношень між зростанням продуктивності праці

 

зростання продуктивності праці).

 

2. Норми і нормативи витрат праці (нормативи витрат праці на

 

одиницю продукції, норми обслуговування робочих місць, нормати-

І

та заробітної плати).

Частина

3. Норми землемісткості валової продукції (норми земельної пло-

 

щі на одиницю продукції).

4. Норми і нормативи капітальних вкладень і капітального буді- вництва (нормативи питомих капітальних вкладень, норми трива- лості освоєння земельної ділянки).

168

5.Фінансові норми і нормативи (середні норми амортизації, нор- мативи витрат на утримання і ремонт основних фондів, нормативи витрат на управління виробництвом).

6.Норми грошових (комплексних) витрат на виробництво (обслу- говування, відрахування на цільові заходи).

7.Соціально-економічні норми і нормативи (кількість землі на

1чол., валова додана вартість на душу населення).

8.Норми і нормативи охорони навколишнього природного сере- довища (зливу ґрунту з одиниці площі, ступінь екологічної стабіль- ності ландшафтів і землекористування, ступінь антропогенного на- вантаження на землекористування, ступінь забрудненості земель тощо).

Крім зазначених основних груп норм і нормативів міністерства і відомства розробляють норми і нормативи з урахуванням специфіки виробництва. Їх періодично переглядають у звязку із змінами умов виробництва і технічним прогресом.

4.6.2. Балансовий метод

Баланс це система показників, які характеризують стан будь- якого явища, що постійно змінюється.

Балансовий метод використовують для узгодження обсягу і струк- тури суспільних потреб із земельними, матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами. Цей метод застосовують при складанні прогноз-планів для визначення структури землекористування, ос- новних пропорцій відтворення суспільного виробництва, його галу- зевої і територіальної структури. Саме балансовий метод забезпечує взаємне узгодження всіх планових розділів і показників.

Уземлевпорядному проектуванні застосовують систему балансів,

уякій розрізняють такі їх види: за одиницями означення нату- ральні, натурально-вартісні, ціннісні (вартісні), трудові; за масшта- бами обєкта аналізу господарські, суспільно-господарські, ра- йонні, міжрайонні, внутрішньорайонні, за часовою ознакою ста- тичні, динамічні; за метою дослідження звітні (статистичні), про- гнозно-планові.

Складання прогноз-програм використання та охорони земель це насамперед їх збалансування. Балансовий розрахунок координує різні прогнозно-програмні завдання, поєднуючи всі прогнозно-програмні цілі в певну ієрархічну структуру. Будь-який баланс є синтезом окре- мих балансів, кількість яких може бути як завгодно великою. Інфор- мацію, потрібну для складання балансу, отримують з інших балансо- вих розрахунків, саме тому йдеться про систему балансів.

Розділ 4. Методи землевпорядного проектування

169

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

Найскладнішою є міжгалузева форма балансу, міжрайонна мо- дель розвитку системи землекористування, яка одночасно відобра- жує пропорції між галузями та економічними районами країни. Та- кі моделі розробляють для регулювання і прогнозування розвитку й розміщення виробництва, а також для дослідження закономірнос- тей економічного розвитку країни.

Міжгалузевий баланс землекористування країни це каркасна модель економіки, що відображує на рівні країни по галу- зях міжгалузеві потреби в земельних ресурсах, їх використання, створення і розподіл валової доданої вартості. Модель міжгалузево- го балансу можна подати за допомогою способів матричної алгебри у формі системи рівнянь або побудувати в табличній (матричній) формі.

На рівні адміністративного району або ради доцільне і необхідне розроблення більшості окремих балансів, які використовують при землеустрої території. Одним із найважливіших є баланс земельних угідь в розрізі землевласників і землекористувачів.

Баланс трудових ресурсів це система взаємоповязаних по- казників, які характеризують наявність, розподіл і використання робочої сили. Він має вигляд таблиці з двох взаємоповязаних зба- лансованих розділів. У першому розділі відображують кількість і склад трудових ресурсів, у другому їх розподіл і використання.

Баланс трудових ресурсів доцільно складати, виходячи із допус- тимого нульового сальдо зовнішніх міграцій, а також з урахуванням масштабів механічного притоку або відтоку населення. Цей баланс дає змогу увязати дані про наявні в районі трудові ресурси з потре- бою в них підприємств і організацій району на перспективу.

Складання балансу трудових ресурсів, так само як і більшості ін- ших балансів для адміністративних районів, що розміщені в зоні си- льного впливу на них великих міст, ускладнюється через дію на показ- ники балансу «маятникових міграцій». Для цих, а також для міських районів слід вводити в баланс трудових ресурсів сальдо «маятникових міграцій». Якщо ці міграції значні, то складають не зведений баланс трудових ресурсів, а окремі балансові розрахунки кількості населення, яке проживає в районі і яке тут тільки працює і навчається.

В адміністративному районі слід складати перспективні баланси потреби в підготовці кваліфікованих робочих кадрів і залучення молоді на роботу та навчання, особливо тоді, коли в районі плану- ється введення в дію нових потужних виробничих обєктів, що за своїм профілем відрізняються від аналогічних підприємств.

Істотне значення мають районні та територіальні баланси, в яких узгоджуються виробництво і споживання окремих видів мате- ріальних і природних ресурсів, деяких видів продуктів, що мають

170