Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

11.3.Створення землеволодінь і землекористувань громадян, які ведуть сільськогосподарське виробництво

11.3.1.Надання громадянам земель для ведення сільськогосподарського виробництва

Одним із завдань реформування земельних відносин в Україні є надання громадянам земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, тваринництва, індивідуального житлово- го і дачного будівництва в сільській місцевості.

Динаміку розподілу земель громадянам за правовим статусом за досліджуваних період 1991 – 2003 рр. за даними земельного кадаст- ру наведено в табл. 11.23.

Таблиця 11.23. Динаміка розподілу земель, наданих громадянам

у період дослідження

Правовий статус земельних ділянок

 

Рік

 

1991

1995

2003

 

Фермерське господарство:

2,7

34,7

46,3

кількість, тис.

площа всього, тис. га

52,5

760,9

3211,3

площа однієї ділянки, га

19,4

205,6

69,8

Селянське господарство:

1640,4

кількість, тис.

площа всього, тис. га

6259,0

площа однієї ділянки, га

3,8

Особисте підсобне господарство:

9763,1

11056,9

6269,3

кількість, тис.

площа всього, тис. га

2892,9

3976,8

3278,0

площа однієї ділянки, га

0,29

0,36

0,52

Колективне садівництво:

2282,2

2764,5

2745,3

кількість, тис.

площа всього, тис. га

147,8

195,7

212,6

площа однієї ділянки, га

0,06

0,07

0,08

Колективне городництво:

1806,1

3154,2

2231,2

кількість, тис.

площа всього, тис. га

177,5

310,9

252,7

площа однієї ділянки, га

0,10

0,10

0,11

Індивідуальне житлове будівництво:

*

*

10126,8

кількість, тис.

площа всього, тис. га

1698,9

площа однієї ділянки, га

0,17

Дачне будівництво:

1083,9

36,3

кількість, тис.

площа всього, тис. га

9,2

3,5

площа однієї ділянки, га

0,008

0,10

* В особисте підсобне господарство входять земельні ділянки громадян, які нада- ні для індивідуального житлового будівництва.

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

453

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

Для всіх розглянутих категорій земельних ділянок характерне збільшення загальної площі, крім колективного городництва і дач- ного будівництва, а також площі однієї земельної ділянки.

Крім цих земель, громадянам виділяють земельні ділянки для тваринництва, випасання худоби і виробництва кормів. Цей вид землекористування продовжує розвиватися. Так, якщо в період до- слідження на 1 січня 1999 р. земельні ділянки для цих цілей мали 1360 тис. родин, то на 1 січня 2000 р. — уже 1628,3 тис. родин, за якими було закріплено 4964 тис. га землі.

Для ведення особистого підсобного господарства, колективного садівництва, городництва і тваринництва дозволено займати не тільки малоцінні угіддя, а й ріллю і розміщати ці ділянки в доступ- ніших і зручніших місцях.

Землеволодіння і землекористування громадян утворюють на основі затверджених схем землеустрою районів, проектів міжгоспо- дарського землеустрою (перерозподіл земель) та інших передпроект- них матеріалів з інвентаризації земель, виділення земельних фон- дів спеціального призначення тощо. Відповідно до цих матеріалів розробляють проекти утворення землеволодіння і землекористуван- ня громадян (проекти відведення земель селянським господарст- вам, садівничим і городнім кооперативам, громадянам для ведення особистого підсобного господарства, тваринництва, індивідуального житлового будівництва і дачного будівництва та інших цілей).

У проекті відведення визначають межі, площу землеволодіння (землекористування), режим і умови використання земельної ділян- ки, вихідні дані для встановлення земельного податку.

Для наділення землею членів садівничих і городніх кооперати- вів одночасно з проектом відведення розробляють проекти організа- ції території колективних садів і городів, у яких наводять розмір і межі земельних ділянок кожного члена кооперативу, зон загального використання, внутрішні дороги і проїзди, заходи щодо освоєння і поліпшення земель, охорони природи.

Для земель, що перебувають у віданні сільської адміністрації (по населених пунктах), розробляють проекти землеустрою, в яких ви- значають межі і площі особистих підсобних господарств громадян та інших землеволодінь (землекористувань), резервний присадибний фонд, площу суспільних сіножатей і пасовищ, режим і умови вико- ристання земель, вихідні дані для встановлення розміру земельного податку. Основою для розроблення таких проектів є матеріали ін- вентаризації земель сільських населених пунктів.

Якщо землеволодіння (землекористування) громадян не оформ- лено (межі не закріплено межовими знаками, немає плану ділянки, не визначено його вартість), але їх потрібно продати, подарувати, внести в статутні фонди підприємств або провести інші операції,

454

слід здійснити межування земель і скласти план земельної ділянки (карти або обєкта землеустрою).

Карта (план) обєкта землеустрою (далі план земельної ділянки) є самостійним обовязковим документом для оформлення і держав- ної реєстрації прав на земельні ділянки й угод з ними, враховуючи суборенду, а також додатком до правовстановлювальних правових актів, якщо він є невідємною частиною цих документів.

План земельної ділянки виготовляють по кожній сформованій земельній ділянці. Він є графічним документом, що підтверджує його місце розташування, розмір, розміщення зовнішніх меж і меж земель, обмежених у використанні й обтяжених правами інших осіб, а також обєктів нерухомості, міцно повязаних із земельною ділян- кою.

План земельної ділянки може бути виготовлений:

без закріплення меж земельної ділянки в натурі (на місцевос- ті) з використанням якісного планово-картографічного матеріалу і визначенням координат точок меж земельної ділянки або мір ліній графічним, аналітичним та іншим методами;

якщо потрібно закріпити межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) за даними вимірів, отриманих при межуванні земель.

Плани земельної ділянки засвідчують територіальні органи зе- мельних ресурсів:

при первинній реєстрації прав на землю і реєстрації обмежень (обтяження) з використанням матеріалів інвентаризації земель за наявними планово-картографічними матеріалами;

при переході прав на землю (при купівлі-продажу, обміні, да- руванні, заставі, спадкуванні тощо) з використанням матеріалів паювання земель.

Згідно з технічними вимогами до виготовлення й оформлення плану земельної ділянки на плані показують:

межі земельної ділянки, у тому числі сторонніх (украплених) земельних ділянок, а також межі суміжних (прилеглих) земельних ділянок;

межові знаки на поворотних точках меж (якщо на земельній ділянці проведені геодезичні роботи, повязані з установленням меж на місцевості);

землі міської забудови; землі загального користування;

землі сільськогосподарського використання; землі з особливим режимом використання; землі резерву;

будинки і споруди, розміщені на земельній ділянці; землі, обтяжені сервітутами та іншими обмеженнями; види угідь.

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

455

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

На зворотному боці плану подають загальну характеристику зе- мельної ділянки, що містить такі земельно-кадастрові дані:

адресу земельної ділянки; територіально-економічну оцінка зони; найменування землекористувача; номер землевпорядної справи;

основну мету використання земельної ділянки; опис суміжних землекористувань;

опис обмежень земельної ділянки правами інших осіб і сторон- німи (вкрапленими) землекористувачами із зазначенням виду об- меження;

додаткові дані і характеристики щодо земельної ділянки. Межі земельної ділянки наносять на черговий кадастровий

план, якому надають відповідний кадастровий номер.

Матеріал із формування і виготовлення плану земельної ділян- ки заносять до землевпорядної (земельно-кадастрової) справи.

11.3.2.Порядок проектування землеволодінь і землекористувань фермерських господарств

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання ви- робляти товарну сільськогосподарську продукцію, переробляти та реалізовувати з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Фермерське господарство може створити один громадянин Укра- їни або кілька громадян України, які є родичами або членами сімї.

Земельну ділянку надають громадянину, який виявив бажання вести селянське господарство, на підставі особистої заяви, матеріа- лів проекту відведення земель, рішення районної державної адміні- страції, у віданні якої перебуває земельна ділянка, а для членів сільськогосподарських підприємств, крім того, протоколу зборів або рішення сільської (селищної) ради.

Підставою для відведення земельної ділянки в натурі (на місце- вості) є розпорядження голови районної державної адміністрації, проект землеустрою з відведення земель, на підставі яких господар- ству видають документ на право власності на землю. Право оренди землі оформляють договором, укладеним сторонами.

За роки земельної реформи (1991 – 2004, період проведення до- сліджень) в Україні було створено понад 42 тис. фермерських госпо- дарств. Вони мають, як правило, цілком сформоване землеволодін- ня (землекористування), межі, закріплені на місцевості межовими знаками, і здійснюють сільськогосподарське виробництво.

456

У практиці землеустрою в звязку зі створенням фермерських го- сподарств розробляють такі документи:

схеми землеустрою адміністративних районів із визначенням масивів земель, що виділялись фермерським господарствам;

самостійні схеми розміщення селянських (фермерських) госпо- дарств на території сільських рад;

схеми і проекти перерозподілу земель, а також проекти земле- устрою реформованих сільськогосподарських підприємств із виді- ленням на їхній території фермерських господарств;

проекти відведення земель фермерським господарствам; проекти внутрішньогосподарського землеустрою фермерських

господарств.

Проект землеустрою, повязаний зі створенням землеволо- діння і землекористування фермерського господарства, передбачає проведення підготовчих робіт, складання проекту, оформлення, по- годження і затвердження проектної документації, виготовлення і видачу проектних матеріалів, відведення земель у натурі (перене- сення проекту на місцевість), виготовлення і видачу документів на право власності або оренду землі.

Обєктом проектування може бути одиничне фермерське госпо- дарство або їх група.

Проект створення землеволодіння і землекористування фермер- ського господарства складається з:

визначення площі; розміщення ділянки та її формування з внесенням необхідних

видів і площ земельних угідь до складу виділених земель; установлення меж земельної ділянки; визначення режиму й умов (обмежень) у використанні землі; розміщення садиби фермерського господарства;

складання схеми внутрішньогосподарського землеустрою гос- подарства;

розроблення нормативів розміру земельного податку, орендної плати за землю, нормативного грошового оцінювання землі.

При відведенні земель фермерським господарствам формується землевпорядна документація, до складу якої входять:

пояснювальна записка; рішення відповідних органів про надання земельної ділянки;

викопіювання з проекту землеустрою (перерозподілу земель); копії або виписки з документів, на підставі яких установлено

особливий режим використання земель; копії договору про купівлю-продаж, дарування, заповіту або

іншого документа (якщо такі дії здійснювалися); довідка про вкраплені земельні ділянки; списки координатних точок і межових знаків;

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

457

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

акти перевірки стану раніше встановлених меж земельної ді- лянки і встановлення та погодження нових меж;

проект (завдання) з робочим (розбивним) кресленням; повістки про виклик зацікавлених осіб для участі в діях із

встановлення меж; доручення особам, уповноважених власниками, користувачами

земельних ділянок на участь у погодженні меж земельної ділянки; акт про здачу межових знаків на збереження; акт контролю і приймання матеріалів межування земель ви-

конавцем робіт; креслення (план) меж земельної ділянки;

відомість обчислення площі земельної ділянки; акт державного приймання (огляду) матеріалів установлення

меж.

Зазначені роботи виконують відповідно до наявних нормативно- технічних документів і сформованої конкретної технології виробни- цтва цих робіт на підприємствах землеустрою.

Визначення площі та розміру фермерського господарства

залежить від:

виробничої спеціалізації господарства; природних умов, що характеризують родючість ґрунтів, меліо-

ративний і культуртехнічний стан угідь, їх контурність, віддале- ність від господарських центрів, основних доріг та ін.;

забезпеченості фермерського господарства складом і рівнем кваліфікації працездатних членів родини, можливістю залучення іншої робочої сили, особливо в напружені періоди робіт;

наявності в господарстві грошових і матеріальних засобів і мож- ливості використання банківських кредитів для створення основних і оборотних фондів, що відповідає матеріально-технічній базі та визна- чає рівень механізації виробничих процесів і продуктивності праці.

Спеціалізація господарства чітко визначає його розмір і склад угідь. Так, за однакових умов спеціалізовані овочівницькі господарс- тва через великі трудові затрати на обробіток овочевих культур бу- дуть значно меншими, ніж господарства зернового напряму. Якщо в господарствах, які спеціалізуються на виробництві продукції рільни- цтва, угіддя складатимуться переважно з ріллі, то в господарствах тваринницького напряму з пасовищ і сіножатей, а в садівничих і виноградарських господарствах багаторічних насаджень.

Сприятливі природні умови, висока родючість ґрунтів, достатня окультуреність земель сприяють отриманню з одиниці площі біль- шої кількості продукції. Тому однакові за обсягами валового вироб- ництва господарства з кращими землями матимуть меншу земель- ну площу, ніж аналогічне землеволодіння, що перебуває в складних природних умовах.

458

Крім того, господарства з більш родючими землями є, як прави- ло, інтенсивними і високотоварними, оскільки кращі за якістю зем- лі дають велику віддачу при обробленні високоприбуткових трудо- містких культур.

За наявними коштами або первісним капіталом також можна дійти висновку про доцільність розвитку господарства в тому або іншому напрямі. Так, молочне господарство при своїй організації потребує більших коштів на будівництво ферми, ніж господарство з відгодівлі молодняку великої рогатої худоби. Це пояснюється тим, що на молочній фермі, крім приміщення для розміщення корів, об- ладнують доїльний та молочний майданчики, профілакторій для телят та інші приміщення, що потребують додаткових витрат.

За інших однакових умов господарства, оснащені продуктивні- шою технікою й автотранспортом, можуть мати більші розміри, ніж господарства, змушені внаслідок нестатку коштів орендувати або купувати менш продуктивні машини і механізми, а в деяких випад- ках і замінювати їх ручною працею.

На спеціалізацію фермерського господарства, розміри і склад угідь впливає також їхнє місце розташування відносно ринків збуту продукції. Приміські господарства спеціалізуватимуться насампе- ред на виробництві продовольчих видів продукції (картоплі, овочів, фруктів і ягід, молока і мяса), тобто таких, які погано транспорту- ються, але користуються підвищеним попитом у населення. Такі господарства матимуть незначні площі для виробництва ранніх ово- чів, ягід, зелені, квітів, грибів.

Усировинних зонах промислових підприємств, які переробляють сільськогосподарську продукцію (цукрових, спиртових, ефіроолій- них та інших заводів), переважатимуть господарства, які виробля- ють сировину.

Отже, перш ніж установити розміри фермерських господарств і склад угідь у них, потрібно обґрунтувати їхню спеціалізацію, визна- чити кількість працівників, кваліфікацію і побажання землевлас- ників, наявність основних і оборотних фондів і коштів, які можуть спрямовуватися на їхнє розширення.

При формуванні фермерських господарств на землях спеціаль- них фондів площа затребуваної ділянки визначається затвердже- ними для певних областей оптимальними і граничними розмірами господарств різної спеціалізації.

Уразі виходу громадян зі складу фермерського господарства, утвореного на землях сільськогосподарських підприємств, площа господарства залежить від розміру виділеного земельного паю (част- ки), кількості членів селянського господарства і можливості додат- кової оренди земель.

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

459

Розміщення і формування ділянки фермерського госпо-

дарства. При розміщенні фермерського господарства або їх груп керуються певними основними вимогами.

1. З метою підвищення ефективності фермерських господарств їх інтенсивніші виробничі типи (овочівницькі, буряківничі, молочні, картоплярські та ін.) розміщують у зоні транспортної доступності до місць реалізації продукції (районних центрів, великих населених пунктів). При цьому господарства, що виробляють продукцію, яка погано транспортується, швидко псується, потрібно розміщувати обовязково поблизу доріг із твердим покриттям, забезпечуючи на- лежний транспортний звязок з пунктами здачі продукції.

 

2. Виділені земельні масиви за площею, складом угідь, якістю зе-

 

мель, місцем розташування, формою, конфігурацією, розміщенням

 

меж мають забезпечувати сприятливі умови для здійснення вироб-

 

ничої діяльності фермерського господарства відповідно до його спеці-

 

алізації, технічної оснащеності, розмірів. При цьому не повинно зяв-

 

лятися незручностей для використання розташованої поряд земель-

землеустрою

ної власності й недоліків землеволодіння і землекористування (дале-

коземелля, черезсмужжя, уклинювання). Це потребує виділення зе-

 

мель по можливості в одному місці, компактною ділянкою, із зручним

 

розміщенням щодо господарських центрів, вододжерел, доріг.

 

3. За фермерськими господарствами мають закріплюватися всі

територіального

види угідь, розташовані в межах їхніх земельних масивів або які

тяжіють до них, у тому числі елементи соціальної і виробничої ін-

 

фраструктури (дороги, лісосмуги, польові стани, гідротехнічні спо-

 

руди) та інші обєкти, за винятком тих, які мають міжгосподарське

 

значення.

 

До масивів земель мають також входити і несільськогосподарські

 

угіддя, що створюють нормальні умови для відпочинку і життєдія-

проектів

льності людей, існування тваринного і рослинного світу (ділянки

ських господарств, організації спільних пунктів з первинної пере-

 

лісу і чагарників, болота, водойми та ін.).

 

4. З метою створення умов для наступного кооперування фермер-

Складання.ІІІ

робки сільськогосподарської продукції та її зберігання, інших еле-

стані одне від одного.

 

ментів міжгосподарської інфраструктури, селянські господарства

 

однотипної спеціалізації, а також технологічно взаємозалежні між

 

собою потрібно розміщувати в одному масиві або на невеликій від-

Частина

5. Щоб уникнути виникнення черезсмужжя, вклинювань, вкрап-

лювань та інших недоліків землеволодіння і землекористування, а також внесення незручностей в організацію виробництва і території сільськогосподарських господарств за рахунок мозаїчного розташу- вання селянських господарств, їх слід розміщувати якомога компакт- ніше, в одному земельному масиві.

460