Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

невідповідність розмірів, складу і площ угідь їхнього виробничого потенціалу вимогам виробництва, незручності у розташуванні зе- мель, відсутність кваліфікованих кадрів та з інших причин.

4.Існуючі проекти коригують, а за великих змін розробляють но- ві проекти міжгосподарського землеустрою, які усувають виниклі недоліки. Ведуть колективне або асоціативне господарство, оскільки

впроцесі вилучення земель у діючих сільськогосподарських підпри- ємств порушуються структура і збалансованість виробництва, орга- нізація території і, отже, система кормовиробництва, розміщення сівозмін, межі й розміри земельних масивів виробничих підрозділів, полів, робочих ділянок, що склалися, транспортні та соціальні звязки.

5.Компенсують розміри землеволодінь приміських господарств при вилученні з них великих площ під колективні городи і сади (для випасання і сінокосіння, ведення особистого підсобного госпо- дарства та інших цілей) за рахунок послідовної зміни меж поряд розташованих землеволодінь для того, щоб усі господарства, у тому числі і вилучені, були задіяні в розподілі земель з метою мінімізації втрат суспільного виробництва. Цю роботу проводять у процесі роз- роблення проектів міжгосподарського землеустрою з відповідним техніко-економічним обґрунтуванням.

Отже, при внесенні змін в існуючу організацію території сільсь- когосподарських підприємств, приватизації і переділах їх землі зем- леустрій забезпечує соціальну справедливість при наданні і вилу- ченні земель, устрої всієї території, а також кваліфіковане оформ- лення технічних і юридичних документів при відведенні землі з економічним обґрунтуванням і організацією її раціонального й ефе- ктивного використання в межах існуючих господарств.

Контрольні запитання і завдання

1. Методологічні основи розроблення проектів упорядку- вання існуючих землеволодінь і землекористувань та створен- ня нових. 2. Методика складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення но- вих. 3. Склад і зміст підготовчих робіт, повязаних із складан- ням проектів упорядкування існуючих землеволодінь і земле- користувань та створенням нових. 4. Методика оцінювання стану використання земель при складанні проектів упорядку- вання існуючих землеволодінь і землекористувань та створен- ні нових. 5. Методика ідентифікації прав власності та оренди землі при складанні проектів упорядкування існуючих земле- володінь і землекористувань та створенні нових. 6. Методика обґрунтування попередніх проектних рішень при складанні

проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створенні нових. 7. Методика організації території сільськогосподарських землеволодінь і зем- лекористувань на різному праві при складанні проектів упорядкування існуючих

472

землеволодінь і землекористувань та створенні нових. 8. Методика формування об- межень у використанні земель та земельних сервітутів при складанні проектів упо- рядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створенні нових. 9. Мето- дика оцінювання ефективності проектних рішень упорядкування існуючих землево- лодінь і землекористувань та створенні нових. 10. Який порядок розгляду та затвер- дження проекту при складанні проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створенні нових? 11. У чому полягає зміст робіт, повязаних із виготовленням та видачею землевпорядної документації при розробленні проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створенні нових? 12. Охарактеризуйте особливості створення землеволодінь і землекористувань гро- мадян, які ведуть сільськогосподарське виробництво. 13. Методика надання грома- дянам земель для ведення сільськогосподарського виробництва. 14. Який порядок проектування землеволодінь і землекористувань фермерських господарств? 15. Методика встановлення меж земельної ділянки фермерського господарства. 16. Методика розміщення садиби фермерського господарства. 17. Методи усунення недоліків існуючих землеволодінь і землекористувань. 18. Поняття й види недоліків землеволодінь і землекористувань. 19. Зміст проекту і способи усунення недоліків землеволодінь і землекористувань.

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

473