Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фейлетон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Використання фейлетону в газеті

План

Вступ

  1. Визначення термінів

  2. Класифікація фейлетонних типів

  3. Народження та історія розвитку фейлетонного жанру в українській та світовій пресі

  4. Фейлетон як художньо-публіцистичний жанр

  5. Публіцистичні та художні засоби в фейлетоні

  6. Композиція та дієвість фейлетону

  7. Видатні українські фейлетоністи та їх роботи

Висновок

Список літератури

Вступ

В теперішній час фейлетон, який вважали королем жанрів, майже зник зі шпальт всеукраїнських видань, не говорячи про регіональну пресу, а тому функціонування цього жанру у провінційній періодиці – це знаковість, сенсація.

Дослідження особливостей розвитку фейлетону в сучасній регіональній пресі, на мою думку, актуальне, оскільки це винятковий сегмент масмедійного ринку. Актуальною є ця тема і для медіа-освіти: студенти мають можливість осмислити ті процеси, які відбувалися і відбуваються в інформаційному полі регіону.

Фейлетон – один із найбільш досліджених жанрів. Його вивченню присвячено праці О.Кузнецової „Засоби й форми сатири та гумору в українській пресі” , А.Капелюшного „Сатиричний журнал „Червоний перець”, Л.Сніцарчук „Українська сатирично-гумористична преса Галичини 20-30 рр. ХХ століття” , А.Саніної „Современный газетный фельетон: трансформация жанра на примере „Субботнего фельетона” Максима Соколова”, А.Тепляшиної „Сатирические жанры современной публицистики”, також праці В. Вакурова, Є. Журбіної, Л. Кайди, Л. Кройчика, Г. Покрасса, Б. Стрельцова та ін. Проте деякі дослідження мають, на мою думку, заідеологізований характер, є дещо застарілими, оскільки представляють такий етап функціонування фейлетону, як радянська публіцистика. Також фейлетон представлений у системі комплексних досліджень жанрів (В. Ворошилов, О. Грабельников, В. Здоровега, І. Михайлин, В. Карпенко, О. Тертичний, О. Чернікова, В. Шкляр, Ю. Ярмиш та ін.) або ж засобів і форм сатири та гумору (О. Кузнецова). На жаль, і ці дослідження не дають уявлення про особливості функціонування фейлетону в сучасній пресі, тим більше пресі регіональній.

Процес створення і дієвість фейлетону прямо залежить від зрілості ЗМІ (фінансової, концептуальної). Фейлетон – це жанр, що відображає творчу свободу видання, тим більше – регіонального рівня. Звичайно, лише ті ЗМІ мають шанс до підняття популярності, які враховують рівень культури, освіченості своєї аудиторії, її смаки, ті ЗМІ, які свідомо йдуть на жанрові експерименти.

У новий час фейлетон у провінційній періодиці переживає таку саму трансформацію, як і фейлетони у всеукраїнських виданнях.

Визначальні теми сучасного фейлетону – це політика, економіка, явища соціально-побутового, морально-етичного характеру.

Досліджуючи фейлетон в газетній періодиці ми маємо на меті розширити уявлення про українську сатиричну публіцистику загалом, а також розкрити основні формальні та змістові зміни, що зумовили появу фейлетону в сучасному його вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]