Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фейлетон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

6. Композиція та дієвість фейлетону

Дуже складний процес перетворення всіх «заготівель» і задумів в закінчений твір. Як побудувати фейлетон? Як зв'язати всі факти та узагальнення, образи і міркування в єдине ціле? До якого прийому звернутися? У кожному випадку завдання вирішується залежно від матеріалу, теми. Важливе значення має і творча індивідуальність автора. По композиції фейлетон значно відрізняється від статті. Тут читач знаходить не ясне і послідовний розвиток строго певної думки, а розробку теми шляхом ситуаційної деформації, інверсійного ефекту, зміщення оціночних акцентів з реальної площини в комічну. Все це досягається переважно засобами виразної публіцистики в ході послідовного аналізу проблеми. Фейлетон може бути написаний у формі щоденника, діалогічної сценки, листи, може бути в пародійному плані використана форма класичного твору. Події в фейлетоні можуть розвиватися на основі розгорнутої аналогії - форми, до якої часто вдавався, наприклад, М. Кольцов. Фейлетоніст може відштовхнутися від класичного образу, який став загальним, почати з окремого випадку або з міркування - в його розпорядженні безліч можливостей. Хороший фейлетон розвивається за законами «ланцюгової реакції»: кожна думка, характеристика повідомляють енергію подальшому розповіді - так виходить органічне ціле. Отже, глибока ідея, яскравий матеріал, добре продумана композиція, живий, образну мову - від усього цього і залежить загальний рівень фейлетону, сила його впливу.

Забезпечуючи суспільство значним обсягом соціальної інформації, активно впливаючи на формування громадської думки та соціальної позиції читача, фейлетон є одним з ефективних жанрів періодичної преси. Висока ефективність фейлетонних публікацій обумовлена, в першу чергу, тим, що в них створюється образ негативного явища, яке тією чи іншою стороною зачіпає інтереси цілих соціальних груп, а часто - і всього суспільства. Це дуже важлива особливість фейлетонного жанру: навіть у тих випадках, коли на перший план виносяться індивідуальні образи конкретних носіїв зла, крізь них обов'язково повинен вимальовуватися портрет явища, злитий воєдино з предметно-художніх і логіко-публіцистичних образів.

Диференціюючи поняття «ефективність» і «дієвість» в публіцистиці, дослідники прийшли до висновку, що під дієвістю слід розуміти досягнення конкретного результату в певній сфері народного господарства, науки і культури, прийняття рішень, заходів державними органами і посадовими особами. Так от, конкретний результат у тому випадку, якщо проблема чи явище розроблені в фейлетонів публікації, буває, як правило, високоінтенсивних. Можна згадати одного з кращих радянських фейлетоністом Михайла Кольцова, 90% фейлетонів якого закінчувалися, як мінімум, звільненням «героя» від займаної посади, накладенням стягнення на нього. У чому ж секрет Кольцова? Справа в тому, що порок, негативна ситуація або явище в фейлетоні не лише розкривається, а й висміюється, подається у своєрідному, деформованому вигляді. Комічний ефект викликає гостру реакцію в осіб, які прямо або побічно задіяні у фейлетоні. Звідси - його висока дієвість.

Але все вищесказане справедливо тільки по відношенню до високоякісного фейлетону, а такі далеко не завжди виходять навіть у визнаних майстрів жанру. Можна згадати слова С. Наріньяні: «Кількість" міцних "фейлетонів залежить не тільки від бажання та вміння автора, але й від багатьох інших супутніх обставин. Від матеріалу, який редакція надає в руки фейлетоніста, від теми, яку зможе розгледіти автор у цьому матеріалі, добре, якщо ця тема буде гострою, суспільно-значущою, і автор знайде для цієї значущої теми вдалу сатиричну форму. Я не навів і половини тих обставин, щасливе поєднання яких народжує добрі фейлетони .. Як свідчить досвід автора, таке поєднання сприятливих умов зустрічається дуже рідко. Одне попадання в центр мішені приблизно на 10 фейлетонних пострілів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]