Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

10.4. Проектування системи охорони та відтворення земель природних комплексів

10.4.1.Біолого-відновлювальні заходи лісових ресурсів, фауни та рідкісних рослин

Метою ведення лісового господарства у лісах рекреаційного ви- користання є посилення санітарно-гігієнічних, захисних і водоохо- ронних функцій насаджень, організації відпочинку населення.

Для їх охорони, відтворення та раціонального використання роз- робляють комплекс біолого-лісовідновлювальних заходів, який охо- плює: лісовідновлювальні рубки; рубки догляду за лісом; санітарно- вибіркові рубки з прибиранням свіжого та старого сухостою; дерев, які всихають, небезпечних відносно повалення бурями; санітарні рубки, суцільні; прибирання від засміченості; заходи щодо захисту насаджень від шкідників і хвороб; лісовідновлювальні заходи ство- ренням нових лісових культур; протипожежні заходи; заходи щодо збереження і відтворення фауни; осушення перезволожених земель; випас худоби; сінокосіння; промислову заготівлю лікарських рослин (крім рідкісних рослин і занесених в Червону книгу) і технічної си- ровини, грибів, ягід, плодів, горіхів.

Заходи з охорони фауни передбачають пропозиції щодо організа- ції або вдосконалення єгерської служби, виділення ділянок фау- ністичного спокою, боротьби з браконьєрством, бродяжними котами і собаками. Заходи з поліпшення умов проживання тварин здійс- нюють на розрахунковій основі на всю територію парку.

У проекті визначають місце і заходи з охорони рідкісних рослин.

10.4.2.Проектування заходів щодо захисту земель від ерозії, заболочення та інших негативних процесів

На основі інформації ґрунтово-ерозійного обстеження земель розробляють комплекс організаційно-господарських, лісотехнічних для лісів і агротехнічних для сільгоспугідь, лісомеліоративних, гід- ротехнічних протиерозійних заходів. У результаті цього визначають площі земель, які потребують відновлення родючості (консервації, виположення промоїн, ярів тощо), а також встановлюють обсяги ор- ганізаційно-господарських, лісотехнічних, агротехнічних, лісомелі- оративних і гідротехнічних протиерозійних робіт. У процесі проек- тування на водозборі створюється каркас водозатримувальних, во- доспрямовувальних та водоскидних інженерних споруд і пристроїв, накопичувачів, ліній скидання аварійного стоку до рік. Визначають також черговість здійснення комплексу протиерозійних та інших заходів.

390