Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

володіння ділянок земель, які розділені перешкодами (за річкою, болотом, залізницею, автомагістраллю) і є важкодоступними, а та- кож ерозійно небезпечне розташування меж, не погоджене з рельє- фом місцевості, умовами стоку води, що призводить до виникнення ерозії ґрунтів.

Удеяких випадках межі землеволодінь і землекористувань гос- подарств дроблять водозбірні площі, екологічно однорідні ділянки, цілісні елементи ландшафту (балки, урочища), що перешкоджає щонайкращому здійсненню протиерозійних, меліоративних і при- родоохоронних заходів. Тому роздробленість екологічно однорідних масивів також належить до недоліків землеволодіння і землекорис- тування.

За певних умов навіть такі недоліки, які мають зовнішні ознаки, можуть бути непереборними. Наприклад, черезсмужжя в лісовій зоні перестають бути недоліком, оскільки ділянки потрібно викори- стовувати, а перенести й обміняти їх не можна.

Уземлевпорядній практиці відомо, що критерієм для встанов- лення недоліків землеволодіння і землекористування і підставою для їх усунення є не зовнішні ознаки (обрис земельного масиву), а негативний вплив на їх господарську діяльність і використання зем- лі. Тому для обґрунтованого усунення недоліків землеволодіння, вибору можливих способів його впорядкування розробляють проект міжгосподарського землеустрою. При цьому усувають недоліки і складають проект одночасно по групі взаємозалежних землеволо- дінь і землекористувань. Складаючи проект упорядкування існую- чих землеволодінь, намагаються:

надати землеволодінню і землекористуванню раціональних розмірів і структури;

зробити їх компактними, правильної конфігурації; скоротити відстань переїздів і перевезень;

ліквідувати умови, що погіршують внутрішньогосподарську ор- ганізацію території, спричинюють зниження продуктивності угідь і погіршують охорону земель і навколишнього природного середо- вища.

11.4.2.Зміст проекту і способи усунення недоліків землеволодінь і землекористувань

Упорядкування землі щодо усунення недоліків землеволодіння і землекористування складається з підготовчих робіт, складання про- екту, розгляду, затвердження і перенесення проекту в натуру, оформлення документів.

Підготовчі роботи передбачають аналіз існуючих землеволодінь і землекористувань, виявлення недоліків і доказ їх наявності, впливу

466

на виробництво, використання й охорону землі, встановлення мож- ливостей усунення недоліків. Потрібно оцінити площі землеволо- дінь і землекористувань, структуру угідь, розміщення, компактність та конфігурацію, розташування меж, установити витрати і втрати, що залежать від наявності недоліків (недоодержання продукції, збі- льшення її собівартості, транспортні витрати, одноразові витрати тощо).

Складання проекту передбачає обґрунтування і вибір способів усунення недоліків землеволодіння і землекористування, внесення змін до розміру, структури, розміщення меж земельних масивів, за- кріплених за сільськогосподарськими підприємствами і селянськи- ми господарствами.

Усунення недоліків полягає не в ліквідації самої ділянки (вкрап- леної або черезсмужної), а в припиненні або помякшенні їх нега- тивного впливу на організацію виробництва і території.

Основні способи ліквідації недоліків землеволодіння і землеко- ристування:

обмін рівновеликих і рівноцінних ділянок землі між господарс- твами;

обмін нерівновеликих і нерівноцінних ділянок (із грошовою компенсацією);

безоплатна передача земель одного господарства іншому; передача земель одного господарства іншому без обміну земе-

льними ділянками з грошовою компенсацією (викупом або прода- жем земельної ділянки);

повна реорганізація землеволодінь і землекористувань.

Ці способи не завжди дають можливість цілком розвязати кінце- ве завдання вдосконалення землеволодінь і землекористувань. Їх можна доповнювати методами внутрішньогосподарського землеуст- рою (трансформація угідь, уведення сівозмін різної інтенсивності, переміщення господарських центрів, зміна внутрішньогосподарсь- кої спеціалізації та ін.).

Обмінюючи ділянки, потрібно використовувати дані економічно- го оцінювання земель. Наприклад, якщо одне господарство передає іншому ділянку ріллі площею 100 га із середнім диференціальним доходом 500 грн/га, то при доході іншого господарства з ділянки 400 грн/га воно має передати 125 га: 100500/400 = 125 га.

Співвідношення обмінюваних ділянок при рівноцінному обміні має такий вигляд:

Р1Б1 = Р2Б2 ,

де Р1 , Р2 площі ділянок відповідно першого і другого госпо- дарств, що підлягають обміну, га; Б1 , Б2 оцінка земель відповід- но першого і другого господарств, бал.

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

467

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

Під час складання проекту обовязково враховують побажання землевласників і землекористувачів, щоб учасники землеустрою змогли без суперечок здійснити проект.

Обмінюючи нерівноцінні ділянки (за площею, якістю земель) од- на із сторін сплачує іншій різницю в їх вартості згідно з укладеним між ними договором.

При внесенні змін в існуючі землеволодіння і землекористуван- ня з метою їх упорядкування дотримуються таких правил:

порушення в існуючій організації території і виробництва ма- ють бути мінімальними;

поліпшення одного землеволодіння і землекористування не повинне спричинити погіршення іншого, появу в нього недоліків;

при реорганізації землеволодінь і землекористувань потрібно передавати від одного господарства іншому цілі організаційно- територіальні одиниці (сівозмінні масиви, підрозділи тощо);

витрати на освоєння переданих ділянок, створення підїздів, будівництво доріг і щорічні витрати виробництва мають бути най- меншими.

В усіх випадках при усуненні недоліків землеволодіння і земле- користування треба враховувати вимоги ландшафтного земле- устрою.

Початковим етапом організації території ландшафту в проектах землеустрою є його функціональне зонування з урахуванням еколо- го-господарського стану території і перспектив розвитку різних га- лузей господарського комплексу, тобто виділення ландшафтних одиниць (урочищ, підурочищ, фацій тощо).

На другому етапі аналізують розміщення меж землеволодінь і землекористувань на предмет їх збігу з межами ландшафтного зо- нування різного рівня. При землеустрої вибирають варіант, за якого межі підприємств збігаються з межами ландшафтних одиниць. Це потрібно для того, щоб у межах одного господарства можна було б запроектувати повний комплекс природоохоронних заходів на всій території виділеної ландшафтної одиниці. На практиці такі ситуації трапляються досить рідко, тому при міжгосподарському землеустрої виникає необхідність зміни меж землекористування і перерозподілу землі між господарствами.

Проект має бути економічно обґрунтованим, для чого визначають економічну ефективність пропонованих заходів, проаналізувавши і врахувавши всі існуючі і виниклі умови, що впливають на результа- ти виробництва і залежать від наявності й усунення недоліків.

Приклад розрахунку економічної ефективності обміну рівнове- ликих і рівноцінних ділянок земель між двома господарствами на- ведено на рис. 11.1 і в табл. 11.24.

468

а

б

Рис. 11.1. Проект усунення недоліків землекористування:

а і б відповідно до і після землеустрою; 1 межа господарства; 2 межа відді- лень; 3 центральна садиба; 4 садиба відділення; 5 основні дороги; 6 через- смужна ділянка; 7 обмінювана ділянка; I, II, III, IV номери відділень;

1, 2 номери господарств

Таблиця 11.24. Оцінювання ефективності обміну земельних ділянок

між господарствами

Показник

До землеустрою

За проектом

 

Господарство

 

 

Перше

Друге

Перше

Друге

Площа, яка підлягає обміну, га

1250

1250

1250

1250

Відстань до ділянки, км

11,5

9,3

6,0

5,7

Транспортні витрати всього, тис. грн

434,4

319,6

245,3

235,0

у тому числі на перевезення:

290,6

203,4

170,3

163,8

вантажу

робітників

143,8

116,2

75

71,2

Витрати на холості перевезення сільсько-

86,2

69,38

45,0

42,8

господарської техніки, тис. грн

Втрати продукції всього, тис. грн

477,2

421,7

у тому числі:

47,5

31,1

від збільшення перегонів худоби

від погіршення агротехніки і збільшен-

429,7

390,6

ня термінів польових робіт

Разом витрат, тис. грн

997,8

811,1

290,3

277,8

Економічна ефективність проекту, тис. грн

707,5

533,3

у тому числі на 1 га, грн

566

427

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

469

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

Як видно з рис. 11.1, до землеустрою перше господарство мало черезсмужну ділянку (ділянка III відділення) площею 1250 га, роз- міщену на значній відстані від основного масиву, що завдавало сільськогосподарському підприємству багато незручностей (збіль- шувало транспортні витрати, ускладнювало перегін худоби на ви- лучені пасовища, погіршувало умови керівництва). Аналогічна си- туація складалася і з вилученими землями другого господарства.

За проектом землеустрою намічається змінити межі господарств і позбутися черезсмужжя і далекоземелля, що вигідно як першому, так і другому господарству.

Безперечно, що в конкретній ситуації потрібно враховувати й інші умови проектування, а саме: наявність будівель і споруд на обмі- нюваних ділянках, якість земель, розташування населених пунктів, думку сільських жителів (соціальний чинник).

Приклад топографічного через- смужжя показано на рис. 11.2.

З рис. 11.2 видно, що було б доці- льним обміняти ділянку ТОВ ім. Бо-

 

ровика на ділянки Р2 і Р3 , які пе-

 

ребувають у власності ТОВ «Аван-

 

гард». Тоді було б створено компактні

 

земельні масиви господарств і лік-

 

відовано топографічне черезсмужжя.

 

Цей обмін був би ефективним, якби

 

ці ділянки були рівноцінними.

 

Щодо ділянки Р1 , то її можна бу-

 

ло б продати або передати в оренду

Рис. 11.2. Приклад топографіч-

іншому сільськогосподарському під-

ного черезсмужжя:

приємству, що знизило б витрати

Р1, Р2, Р3 ділянки топографічно-

ТОВ «Авангард» на його викорис-

го черезсмужжя ТОВ «Авангард»;

тання.

К ділянка топографічного через-

Приклад оцінювання ефективнос-

смужжя ТОВ ім. Боровика; 1

межі сільськогосподарських під-

ті купівлі-продажу земельної ділян-

приємств; 2 господарські центри;

ки площею 100 га наведено у табл.

3 польова дорога

11.25.

З табл. 11.25 видно, що за заданих умов придбання ділянки ви- гідне другому господарству, оскільки його витрати окупляться за 3 роки. Водночас продаж цієї ділянки невигідний першому господарс- тву, адже прибуток, отриманий від продажу земельної ділянки, пе- рекриватиметься збитками від недоотриманої продукції.

470

Таблиця 11.25. Оцінювання ефективності купівлі-продажу земельної

ділянки при усуненні недоліків землекористування

Показник

Господарство

 

Перше

 

 

Друге

 

 

 

 

 

Площа ділянки, яка продається, га

–100

 

 

+100

Ринкова вартість земельної ділянки, яка

+950,0

 

 

–950,0

підлягає продажу, тис. грн

 

 

Відстань від ділянки до господарського

10,5

 

 

2,8

центру, км

 

 

Вартість валової продукції, тис. грн

–937,5

 

+937,5

Витрати на виробництво продукції, тис.

+721,9

 

 

–609,4

грн

 

 

Чистий прибуток, тис. грн

–215,6

 

+328,1

Термін окупності капіталовкладень, роки

 

 

3

Отже, продаж таких ділянок буде ефективним тільки тоді, коли витрати господарства на виробництво продукції набагато переви- щуватимуть доходи від використання черезсмужних ділянок.

Розглядають, затверджують і переносять проект у натуру в уста- новленому порядку. Після цього вносять відповідні зміни в доку- менти, що засвідчують права на землю, і складають нові креслення меж.

При впорядкуванні землеволодінь і землекористувань сільсько- господарських підприємств і селянських господарств, перерозподілі земель можливі певні землевпорядні рішення.

1.У сільськогосподарських підприємств вилучають землі, які не використовуються або використовуються нераціонально і які не за- лучені в сільськогосподарський обіг, вибули з нього або їх викорис- товують недостатньо ефективно, з порушенням природоохоронних вимог через низьку забезпеченість трудовими ресурсами, відсут- ність необхідних грошових і матеріальних ресурсів або безгосподар- ність.

2.При цьому площі земель, які використовуються нераціонально

іщороку вилучаються, установлюють з таким розрахунком, щоб піс- ля їх вилучення сільськогосподарські підприємства (організації) на землях, що залишаються, могли вести виробництво ефективно, без скорочення обсягів основної продукції. Крім того, до фондів пере- розподілу земель можна насамперед вносити земельні ділянки, до- бровільно і самостійно передані землевласникам і землекористува- чам, а також незатребувані земельні частки.

3.Створюють нові або упорядковують існуючі землеволодіння і землекористування або збиткові господарства, які навіть з викорис- танням додаткових економічних заходів (зміна спеціалізації, по- ліпшення матеріально-технічного постачання, кредитування тощо) навряд чи зможуть швидко поправити економіку господарства через

Розділ 11. Складання проектів упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань та створення нових

471