Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Узгодження характеристик природного середовища (ґрунтів та інших компонентів) і вимог культур досягають за рахунок розподілу орних земель на підкласи придатності. Кількість підкласів дорівнює кількості рівнів, відповідності середовища перебування вимогам культури.

З цією метою орні землі поділяють на пять підкласів за придат- ністю для вирощування окремих культур. За наслідками класифі- кації розроблено комплексну агроекологічну характеристику орних земель України стосовно агробіологічних вимог названих культур. Характеристика охоплює, по-перше, загальну площу зони вирощу- вання культури в Україні та належність певних її частин до таксо- нів (одиниць) природно-сільськогосподарського районування; по- друге, кожен окремий таксон районування має площу підкласів придатності орних земель певної культури і бал цієї площі за уро- жайністю. До придатної площі належить площа першого, другого і третього підкласів придатності для групи всіх зернових, першого і другого для інших названих культур, тобто площа, на якій виро- щування культури не супроводжується корінними меліоративними заходами. Це та інформація, користуючись якою можна насамперед визначити території з відносним екологічним оптимумом для кож- ної культури. Є підстави також порівняти окремі території за спри- ятливістю агроекологічних умов для окремих культур або певних їх груп. Маючи придатні площі і оцінку за урожайністю, можна ви- значити обсяги виробництва продукції окремих культур в умовах, наближених до екологічного оптимуму. Такий підхід слід вважати найважливішим і вирішальним у створенні реальних передумов для екологобезпечного землекористування.

Контрольні запитання і завдання

1. Які ви знаєте основні методи землевпорядного проек- тування? 2. Охарактеризуйте принципи системно-діагностич- ного аналізу регіонального, територіального або внутріш- ньогосподарського розвитку землекористування. 3. Які ви зна- єте методи екологічного районування території? 4. Сутність методів екологічного районування території. 5. Охаракте- ризуйте сутність методів типології і класифікації земель. 6. Зміст методу оцінювання економіко-географічного поло- ження і природно-господарського використання. 7. Зміст ме- тоду комплексного еколого-економічного оцінювання регіона- льного (територіального) розвитку системи землекористуван- ня. 8. Охарактеризуйте методи аналітично-розрахункового обґрунтування і моделювання. 9. Охарактеризуйте норматив- ний метод землевпорядного проектування. 10. Охарактери- зуйте балансовий метод землевпорядного проектування. 11. Охарактеризуйте картографічний метод землевпорядного проектування. 12. Сутність і зміст еколого-ландшафтного ме- тоду землевпорядного проектування.

Розділ 4. Методи землевпорядного проектування

189