Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

зації території адміністративно-територіальних утворень, землево- лодінь і землекористувань, територіальної організації сільськогос- подарського та інших виробництв відповідно до умов різних регіонів країни і форм власності на землю.

Мета курсу полягає у вивченні закономірностей організації ви- користання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва, прискорення темпів зростання про- дуктивності праці на основі досягнень науково-технічного прогресу і раціонального використання землі, трудових і фінансових ресурсів; методів і технологій моделювання сталого землекористування; про- фесійній і екологічній підготовці інженерів-землевпорядників.

У результаті вивчення дисципліни студент має: освоїти методику техніко-економічного обґрунтування, формування та організації те- риторії адміністративно-територіальних утворень, землеволодінь і землекористувань, складання схем і проектів землеустрою; оволоді- ти методами наукових досліджень, різними способами організації території та формування правового режиму землекористування, створення сприятливого середовища і поліпшення природних ландшафтів, розроблення системи заходів щодо збереження, віднов- лення і підвищення родючості ґрунтів, попередження деградації земель від негативних явищ.

Контрольні запитання і завдання

1. Як зміни земельних відносин і системи землекористу- вання впливають на вдосконалення землевпорядного проек- тування? 2. Сформулюйте передумови вдосконалення земле- впорядного проектування. 3. Сутність наукової землевпоряд- ної діяльності й дисципліни «Землевпорядне проектування». 4. Охарактеризуйте зміст дисципліни «Землевпорядне проек- тування».

Розділ 1. Введення у дисципліну

19

Розділ 2

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗЕМЛЕВПОРЯДНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

2.1.Виникнення і розвиток землевпорядного проектування

Первісне впорядкування землі було порівняно нескладним. Воно зводилося до описів земель, а потім до землемірно-технічних дій щодо їхнього розмежування, закріплення меж межовими знаками (каменями, стовпами, зарубками на деревах тощо). При цьому ви- користовували найпростіші геодезичні інструменти (мірний лан- цюг, астролябію, екер). Землемірні дії супроводжувалися видачею документів, які засвідчували право власності на землю або право землекористування.

Надалі впорядкування почало переслідувати не тільки цілі пра- вового і технічного оформлення і позначення меж земель власників, а й вибір раціональної, найефективнішої форми господарського ви- користання землі й організаційно-економічного устрою землеволо- діння. З часом це стало одним з основних завдань землеустрою. Зявилася необхідність заздалегідь продумувати землевпорядні дії, аналізувати можливі варіанти, оцінювати ефективність землевпо- рядних робіт і узгоджувати їх із землевласниками і землекористу- вачами, тобто розробляти визначену документацію (креслення, роз- рахунки, обґрунтування, пояснювальні записки), що у сукупності складала проект землеустрою.

Отже, ускладнення землевпорядних дій, особливо технічних і економічних, а надалі й екологічних аспектів потребувало від зем- левпорядників складання спеціальних проектів землеустрою, в яких кожне рішення щодо перерозподілу й організації використан- ня земель підлягало ретельному обґрунтуванню і підтвердженню відповідними розрахунками, графічними матеріалами (планами, картами, кресленнями). Розвиток землевпорядної проектної справи зумовив появу галузі спочатку практичних, а потім і наукових знань, які оформилися у нову наукову дисципліну «Землевпорядне проектування».

Землевпорядна проектна справа зявилася в Росії на початку XX ст., хоча і раніше на основі спеціально розроблюваних проектів вирішували деякі завдання з межування земель, устрою поміщиць- ких маєтків, укрупнення, розукрупнення або зведення в єдині ма-

20

сиви земельних ділянок, що належать одному землевласникові, лі- квідації черезсмужжя і далекоземелля.

У 1915 р. у Константиновському межовому інституті розділ «Зем- левпорядне проектування» входив у курс «Геодезія», а через кілька років став самостійним предметом. Надалі землевпорядне проекту- вання зайняло пануюче положення в здійсненні землевпорядних заходів.

Землевпорядне проектування центральна ланка землеустрою. Це основна стадія землевпорядного процесу і його підсумок, оскіль- ки саме на основі проектів землеустрою здійснюється перехід до но- вих форм землеволодіння і землекористування, організації терито- рії, порядку використання землі. Не випадково багато фахівців три- валий час ототожнювали поняття «землеустрій» і «землевпорядне

проектування».

проектування

Наприклад, у шести виданнях підручника «Землевпорядне про-

ектування», що вийшли з 1940 по 1976 рр. за участю провідних вче-

 

них у цій галузі, основним предметом вивчення фактично був зем-

 

леустрій у цілому. Тільки у виданні 1986 р. (за редакцією професора

 

М.А. Гендельмана) ця дисципліна виокремилася в розділ землевпо-

землевпорядного

рядної науки, визначилися її предмет і метод.

На початку XX ст. розроблення проектів вважалося однією із ста-

 

дій землевпорядно-технічних дій. Професор О.А. Ржаніцин зазна-

 

чав, що землевпорядно-технічні дії можуть бути відособлені в три

 

стадії: придбання даних для складання проекту, складання земле-

 

впорядного проекту і приведення його у дію.

 

Про необхідність виокремлення землевпорядного проектування в

основи

самостійну галузь знання вперше заговорив професор Ф.Г. Некра-

сов. Він вважав, що при землеустрої з великої кількості можливих

варіантів проекту потрібно вибирати саме той, який найбільше від-

методологічні-

них історичних етапах змінювався також зміст землевпорядного

повідає певним умовам і завданням. Тому проектування є зовсім

 

самостійною галуззю практичного знання.

 

Виходячи з різного розуміння землеустрою, його політичних і со-

 

ціально-економічних завдань, засобів і методів здійснення, на різ-

 

проектування, визначалися його місце і роль у системі суміжних

Теоретико2.

1927 рр. земельні ділянки хуторів і отрубів (з російської), наділи

наукових дисциплін.

 

У період створення одноосібного землекористування в ході Сто-

 

липінської земельної реформи в Росії (1906 – 1911), а також у 1921 –

 

селянських суспільств і особливо дворів у клинах суспільних сіво-

Розділ

змін проектували з високою точністю, як правило, аналітичним спо-

собом. Велика увага приділялася юридичному оформленню відве-

 

дених земель з видачею документів, які засвідчували право земле-

 

володіння і землекористування. Тому землеустрій поділявся на

 

 

21

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

кілька дисциплін: земельне право, техніка землеустрою, економіка й організація землеустрою. При цьому земельне право вивчало зе- мельне законодавство та інші види законодавства щодо землевпо- рядного юридичного процесу, економіка й організація землеуст- рою порядок фінансування і раціональної організації землевпо- рядних робіт, а техніка землеустрою передбачала вивчення його методів, основного змісту, елементів і порядку проведення.

Оскільки в цей час при землеустрої переважали межові дії, пи- тання техніки землеустрою і юридичні питання регулювання прав земельної власності в ході здійснення землевпорядного процесу бу- ли обєднані в одну дисципліну — «Землевпорядне проектування». Тому перші підручники з цього предмета містили в основному тех- нічні вказівки щодо проведення геодезичних робіт, математичні закономірності організації земельної площі, заперечували еконо- мічний характер землеустрою. Тим самим передбачалося, що осно- вою землевпорядного проектування були технічні дії, повязані з роботою з площами і межами. Тому першими елементами земле- впорядної техніки були відокремлення, округлення, пристосування, зрівнювання тощо.

Уперше землевпорядне проектування як наукову дисципліну ви- значив професор К.М. Сазонов у 1930 р. Він розумів його як на- вчання про землевпорядне виробництво, форми, елементи і методи землевпорядної роботи і визначив як систему знання, прикладного, переважно технічного, характеру, що розглядає землеустрій як ор- ганізований у відомому соціальному середовищі захід, обєктом яко- го є землекористування, а не землеволодіння, і виходить із соціаль- но-виробничих завдань використання землі та її природних власти- востей.

З часів колективізації землевпорядне проектування почало на- бувати іншого змісту. У цей період значно збільшилися обсяги про- ведення землевпорядних робіт. Так, якщо за період з 1919 по 1927 рр. було землевпорядковано всього 5129 колгоспів на площі 1410,6 тис. га, то тільки під час польової кампанії 1928 р. — 12 083 господарств на площі 3039,4 тис. га. У цей час у звязку з масовим вступом селян у колгоспи, недостачею фахівців-землевпорядників і необхідністю оперативного проведення робіт, повязаних з формуванням колек- тивних підприємств, проекти землеустрою практично не складали- ся, а сам землеустрій мав характер землевказівок. Тобто нових зйо- мок і обстежень території не проводилося, використовувався плано- во-картографічний матеріал минулих років. Межі господарств і угідь колгоспникам і робітникам радгоспів тільки показувалися в натурі і змінювалися в міру вступу в колективні господарства нових селян-одноосібників.

22

У період завершення колективізації і зміцнення землекористу-

 

вання колгоспів і радгоспів (1932 – 1938) землевпорядна наука була

 

націлена на пошуки нових методів землевпорядного проектування,

 

що сприяло їх організаційно-господарському зміцненню. Потрібно

 

було розробити такі методи землеустрою, які б забезпечували фор-

 

мування, організаційно-господарський і організаційно-територі-

 

альний устрій великих сільськогосподарських господарств, високо-

 

продуктивне використання сільськогосподарської техніки, організа-

 

цію колективної праці, раціональну перебудову великих масивів

 

землі. Правові й технічні питання землеустрою відійшли на другий

 

план, основними стали організаційні, економічні та соціальні за-

 

вдання.

 

Наприкінці 20-х років ХХ ст. землевпорядне проектування поча-

проектування

ли ототожнювати з організацією території (О.В. Купріянов, В.В. Ре-

варіанта виробничого устрою як земельного масиву в цілому, так і

дькін та ін.). Так, О.В. Купріянов зазначав, що землевпорядне про-

 

ектування є насамперед методикою реорганізації території. При

 

цьому завдання проектувальника полягало у виборі найкращого

 

його окремих експлуатаційних ділянок. З цього часу почали розроб-

землевпорядного

ляти проекти внутрішньогосподарського землеустрою, які охоплю-

вали питання розміщення нових колгоспних і радгоспних селищ,

 

організації і розміщення виробничих підрозділів (відділень, бригад,

 

ділянок), тваринницьких ферм, установлення раціональної струк-

 

тури і площ сільськогосподарських угідь, проведення правильних

 

сівозмін, устрою території сівозмін, багаторічних насаджень і кор-

основи

мових угідь.

На зміну міжселищному і внутрішньоселищному прийшов між-

господарський і внутрішньогосподарський землеустрій, який також

методологічні-

здійснювався на основі відповідних проектів.

Надалі (наприкінці 60-х початку 70-х років ХХ ст.) розвиток

 

теорії й удосконалювання методики землевпорядного проектування

 

передбачав облік особливостей колгоспної і радгоспної форм веден-

 

ня господарства, природних і економічних умов території, комплекс-

 

ного вирішення проектних завдань у взаємозвязку з меліорацією,

Теоретико2.

У звязку з розвитком вітрової і водяної ерозії, деградації ґрунтів

виробничим і дорожнім будівництвом, агролісомеліорацією, плану-

 

ванням сільських районів і населених місць, земельно-оціночними

 

роботами, сільськогосподарським картографуванням.

 

до кінця 60-х років ХХ ст. землевпорядне проектування почало на-

Розділ

бувати природоохоронного змісту. У цей час було теоретично обґрун-

товано й експериментально апробовано методику складання проек-

 

тів протиерозійної організації території. При цьому проект земле-

 

устрою передбачав вирішення питань не тільки організаційно-

 

 

23

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

господарського й організаційно-територіального устрою сільськогос- подарських підприємств, а й проектування комплексу протиерозій- них заходів (організаційно-господарських, агротехнічних, лісомелі- оративних, гідротехнічних).

Ідея взаємозвязку землеустрою із системами ведення господарс- тва (з їхнім основним компонентом системами землеробства) знайшла своє відображення в розробленні на всіх сільгосппідприєм- ствах Росії на початку 80-х років ХХ ст. проектів систем землеробст- ва і землеустрою. У цих проектах на основі проектованої організації території розроблялися заходи щодо проведення сівозмін, викорис- тання систем добрив і машин, захисту рослин, насіння тощо.

У 70-ті роки ХХ ст. у звязку з розвитком процесів міжгосподарсь- кої кооперації й агропромислової інтеграції, спеціалізації і концен- трації виробництва між сільгосппідприємствами почали виникати складні технологічні, організаційні, економічні й соціальні взаємо- звязки. Тому виникла потреба до складання проектів землеустрою розробляти передпроектні землевпорядні документи схеми зем- леустрою районів. Вони були основою для планування, використан- ня й охорони земель, застосовувалися як контрольні цифри (у ви- гляді «завдань на проектування») при внутрішньогосподарському землеустрої підприємств району, а також були інформаційно повязані з генеральними схемами використання й охорони земель- них ресурсів областей (країв, республік), що призначалися для пла- нування і прогнозування.

Оскільки проекти внутрішньогосподарського землеустрою мали комплексний характер і багато проектних рішень у них розробляло- ся на рівні схем (з дорожнього будівництва, закладання лісосмуг, освоєння нових земель, поліпшення угідь тощо), почали розробляти робочі проекти. Особливо швидкого розвитку робоче проектування в землеустрої набуло в 80-х роках ХХ ст. після ухвалення ЦК КПРС і Радою Міністрів СРСР постанови «Про заходи для подальшого по- ліпшення проектно-кошторисної справи» (1981 р.).

Робочі проекти складалися по окремих особливо складних обєктах, які потребували проведення додаткових інженерних об- стежень, вишукувань, спеціальної методики проектування, еконо- мічного обґрунтування і складання проектно-кошторисної докумен- тації.

Отже, у країні поступово склалася чітка система землевпорядно- го проектування, яка охоплювала роботи, що проводилися:

на передпроектному етапі (землевпорядні вишукування);

у процесі розроблення проектів територіального (міжгосподар- ського) і внутрішньогосподарського землеустрою та складання робо- чих проектів, повязаних з використанням і охороною земель;

24

на етапі здійснення проектів землеустрою.

Дані про обсяги і вартість робіт, повязаних зі складанням схем і проектів землеустрою за період з 1993 по 2000 рр., подано в табл. 2.1. Вони мають явну тенденцію до зниження, що повязано зі зни- женням розуміння ролі землеустрою у приведенні у відповідність організації території з розвитком і змінами в земельних відносинах, зростаючими вимогами охорони довкілля.

У землевпорядних схемах і проектах більше уваги почали приді- ляти економічному обґрунтуванню проектних рішень, істотно роз- ширилися природоохоронні функції землеустрою. Як при міжгоспо- дарському, так і при внутрішньогосподарському землеустрої знач- ною мірою враховувалися міжгосподарські звязки сільськогоспо- дарських і переробних підприємств, що виникають у процесі міжго-

сподарської кооперації й агропромислової інтеграції.

проектування

Подальше вдосконалення змісту і методів землеустрою тісно по-

годжувалося із системами землеробства. Наприклад, ґрунтозахисна

 

система землеробства широко запроваджувалась у степових райо-

 

нах країни і районах розвиненої водяної ерозії.

 

Важливим соціально-економічним завданням стала рекультива-

землевпорядного

ція земель, порушених промисловістю. У багатьох районах значні

території, зайняті відпрацьованими карєрами, відвалами порож-

 

ньої породи, зазнали руйнування поверхневого шару внаслідок гео-

 

логорозвідувальних, будівельних та інших робіт. Ці території не

 

тільки не використовувалися в народному господарстві, а й вплива-

 

ли на природний комплекс. Використання рекультивованих земель

 

було значним резервом у реалізації Продовольчої програми.

основи

У розвязанні продовольчої проблеми значне місце приділялося під-

собним господарствам промислових, транспортних та інших несільсь-

когосподарських підприємств і організацій. Їхнє створення і функціо-

-методологічні

У звязку з розвитком особистого підсобного господарства сільсь-

нування мало здійснюватися тільки на основі проектів землеустрою.

 

Подальшого розвитку набули садові й городні кооперативи та то-

 

вариства, що створювалися здебільшого на раніше не використову-

 

ваних землях.

 

ких жителів проекти землеустрою сільськогосподарських підпри-

Теоретико2.

ливо. Тому найважливішими чинниками подальшого розвитку стали

ємств мали враховувати потреби в кормах для худоби в особистому

 

користуванні, передбачати ділянки для її випасання і сінокосіння.

 

Розвязати ці проблеми без наукового обґрунтування було немож-

 

наукові дослідження в галузі землекористування і землеустрою, роз-

Розділ

роблення теорії і методів практичної реалізації заходів, спрямованих

на поліпшення використання земель і організації території. Значний

 

внесок тут був зроблений системою інституту «Укрземпроект», який

 

згодом перейменували у науково-дослідний інститут.

 

 

25

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

Таблиця 2.1. Динаміка фактичних обсягів

і структури землевпорядних робіт

 

 

 

 

Рік

 

 

 

 

«+», «–»

Види робіт

1993

 

1995

 

2000

 

2000 до

 

Вартість,

 

% до

Вартість,

 

% до

Вартість,

 

% до

1993 р.

 

тис. грн

 

обсягу

тис. грн

обсягу

тис. грн

обсягу

 

Уточнення меж і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

площ територій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та встановлення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

меж сільських

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

населених пунк-

20,39

 

5,5

446,95

 

1,6

5621,50

 

8,6

3,1

тів

 

 

 

Проведення інве-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

нтаризації земель

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та робіт з пере-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розподілу земель

55,41

 

15,0

3326,40

 

11,5

11 834,55

 

18,2

3,2

запасу

 

 

 

Видача держав-

57,55

 

15,6

10 357,72

 

35,9

19 493,29

 

29,9

14,3

них актів

 

 

 

Розроблення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

проектів відве-

40,20

 

10,9

1527,42

 

5,3

3354,47

 

5,1

–5,8

дення земель

 

 

 

Розроблення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

проектів роздер-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

жавлення і при-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ватизації земель

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та формування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

резервного фонду

40,76

 

11,0

2510,03

 

8,7

356,90

 

0,5

–10,5

земель

 

 

 

Паювання земель

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та реструктури-

 

1,83

 

0,0

2274,91

 

3,5

3,5

зація господарств

 

 

 

Земельно-

11,30

 

3,1

619,80

 

2,1

8497,31

 

13,0

9,9

оціночні роботи

 

 

 

Матеріально-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

технічне забезпе-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чення та розроб-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лення програм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автоматизації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

земельного када-

 

935,62

 

3,2

1648,60

 

2,5

2,5

стру

 

 

 

Розроблення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

проектів землеус-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

трою та перене-

7,91

 

2,1

99,91

 

0,3

171,76

 

0,3

–1,8

сення їх у натуру

 

 

 

Поновлення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

планово-карто-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

графічних мате-

25,25

 

6,8

1695,85

 

5,9

2460,00

 

3,8

3,0

ріалів

 

 

 

26