Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Частина ІІ. Розроблення землевпорядної документації і проектів територіального землеустрою

При складанні схеми землеустрою району мають бути виявлені всі територіальні зони з особливим правовим режимом використан- ня земель і особливо цінні землі, визначене місце розташування, межі і площі, встановлені відповідним режимом використання цих земель.

Межі територіальних зон визначаються на основі проектно- технічної документації на будівництво відповідних обєктів (далі режимоутворювальні обєкти) або відповідно до затверджених вста- новленим порядком норм. При цьому рекомендується використову- вати карти обмежень і обтяжень у використанні земель адміністра- тивно-територіальних утворень, матеріали виконавчих зйомок буді- вництва різних режимоутворювальних обєктів, проект землеустрою і планування населених місць та інші матеріали, що мають інфор- мацію про режимоутворювальні обєкти і зони з особливим право- вим режимом використання земель.

Щоб установити межі територіальних зон з особливим правовим режимом використання земель на основі нормативів, слід спочатку визначити місце розташування режимоутворювальних обєктів, їх конструкції, параметри (потужності), способи прокладання, схеми розташування тощо і з урахуванням цих чинників розрахувати па- раметри зон і встановити їхні межі.

«Точки відліку» для встановлення меж зон режимоутворюваль- них обєктів вибирають відповідно до правил, визначених відповід- ними нормативними актами.

Місце розташування режимоутворювальних обєктів та їхніх тери- торіальних зон зображують на планово-картографічних матеріалах, обчислюють площі зон у розрізі землекористування району, склада- ють реєстр режимоутворювальних обєктів і зон з особливим режимом використання земель і експлікацію земель, внесених до складу тери- торіальних зон з особливим режимом використання земель.

7.8.Удосконалення системи землеволодінь і землекористувань

Організаційно-територіальною основою розвитку раціонального використання й охорони земель адміністративно-територіальних утворень є система землеволодінь і землекористувань, що відрізня- ється за галузевою приналежністю, формами власності й господа- рювання. У звязку з цим при вирішенні питань удосконалення міжгалузевого розподілу земель здійснюють роботи, повязані з удо- сконаленням системи землеволодінь і землекористувань.

У процесі проведення земельної реформи істотних змін зазнала сформована система землеволодінь і землекористувань, у тому числі

270

негативних. Реорганізація колгоспів і радгоспів, передача земель у відання сільських рад, організація фермерських господарств, виді- лення земельних ділянок під колективне садівництво, городництво і тваринництво, індивідуальне житлове будівництво, розширення особистих підсобних господарств призвели до порушення стійкості й компактності землекористування сільськогосподарських підпри- ємств. Нові форми господарювання утворювалися здебільшого без землевпорядних проектів, урахування перспектив їх розвитку й оп- тимізації розмірів землеволодінь і землекористувань у земельній площі, виникли далекоземелля, черезсмужжя, неправильне розмі- щення меж тощо.

Завдання схеми землеустрою адміністративного району щодо вдосконалення системи землеволодінь і землекористувань полягає в тому, щоб з урахуванням екологічного і агроекологічного оцінюван- ня, виділених класів придатності земель і типів агроландшафтів, розвитку земельних відносин та інших умов розробити пропозиції, спрямовані на усунення наявних недоліків і формування стабіль- ної, збалансованої системи землеволодінь і землекористувань.

При цьому розглядають такі питання:

1)характеристику існуючої системи землеволодінь і землекорис- тувань і тенденцій, що складаються, у її розвитку;

2)створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань несільськогосподарського призначення;

3)створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань сільськогосподарського призначення;

4)усунення недоліків у розміщенні існуючих землеволодінь і зем- лекористувань сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

Створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і зем- лекористувань (обєктів землеустрою) слід проводити у разі:

зміни меж обєктів землеустрою;

відновлення меж обєктів землеустрою;

надання земельних ділянок громадянам і юридичним особам;

вилучення, у тому числі через викуп, земельних ділянок;

здійснення угод із власниками земельних ділянок;

в інших випадках перерозподілу земель.

Створення нових і упорядкування існуючих обєктів землеустрою здійснюють на основі даних державного земельного кадастру, дер- жавного містобудівного кадастру, землевпорядної та іншої докумен- тації, повязаної з використанням, охороною і перерозподілом зе- мель.

Створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і зем- лекористувань має здійснюватися за обєктним принципом, кожне землеволодіння і землекористування повинне мати властиві йому

Розділ 7. Схеми землеустрою адміністративно-територіальних утворень…

271

Частина ІІ. Розроблення землевпорядної документації і проектів територіального землеустрою

характеристики: місце розташування, цільове призначення, межі, площу, обмеження у використанні, обтяження правами інших осіб (сервітути), інші характеристики.

7.8.1.Характеристика системи землеволодінь

іземлекористувань та тенденції її розвитку

Аналізуючи сформовану систему землеволодінь і землекористу- вань в адміністративному районі, слід установити, як змінився кі- лькісний склад землеволодінь і землекористувань несільськогоспо- дарських і сільськогосподарських галузей.

Оскільки земельну реформу проводили переважно на землях сільськогосподарського призначення, найбільші зміни відбулися в землекористуванні великих сільськогосподарських підприємств. Тому доцільно показати динаміку зміни їх організаційно-правових форм господарювання і форм власності за період після 2000 р. Вод- ночас показується процес розвитку фермерських господарств, особи- стого підсобного господарства, садівництва, городництва, їхні серед- ні розміри, відповідність розмірів фермерських господарств їх спе- ціалізації і вимогам рентабельної діяльності.

Крім цього, потрібно проаналізувати територіальне розміщення селянських і фермерських господарств, садово-городніх кооперати- вів землеволодінь і землекористувань великих сільськогосподарсь- ких підприємств, наявність і характер недоліків у територіальному розміщенні землеволодінь і землекористувань.

При аналізі тенденцій, що складаються, у формуванні систем землеволодінь і землекористувань слід вивчити розвиток земельних відносин у великих сільськогосподарських підприємствах створення на їхній основі нових виробничих структур, відношення до земель- них часток (паїв), наявність заявок на вихід зі складу сільськогос- подарських організацій і організацію селянських або фермерських господарств, тенденції в розвитку садівництва, городництва, особис- тих підсобних господарств тощо.

На підставі аналізу існуючої системи землеволодінь і землекори- стувань оцінюють:

вплив територіального розміщення землеволодінь і землекорис- тувань, у тому числі сільськогосподарських підприємств, селянських, фермерських та інших господарств, що виробляють продукцію і об- слуговують підприємства, на рівень розвитку економіки району, зок- рема сільськогосподарського виробництва, використання природного

івиробничого потенціалу земель та інших природних ресурсів;

відповідність розмірів, структури і складу угідь землеволодінь і землекористувань несільськогосподарського і сільськогосподарсько- го призначення їх спеціалізації;

272

недоліки у землекористуванні, стан внутрішньогосподарської організації території і вплив цих чинників на використання земель;

відповідність сформованої організації території району за- вданням і перспективам розвитку економіки, у тому числі сільсько- господарського виробництва, створення сприятливих умов для пра- ці і відпочинку населення та дотримання природоохоронних вимог.

Водночас можна навести додаткові таблиці, що характеризують процес перерозподілу земель і формування системи землеволодінь і землекористувань і відобразити в них динаміку.

7.8.2.Створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань сільськогосподарського призначення

Створення нових землеволодінь і землекористувань сільськогос- подарського призначення повязане, як правило, зі зміною органі- заційно-правових форм сільськогосподарських підприємств, їх реор- ганізацією (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення), виділенням зі складу земель сільськогосподарських підприємств земельних ділянок для створення селянських або фермерських гос- подарств, розширення особистих підсобних господарств, організацією підсобних сільських господарств підприємств і організацій, форму- ванням міжгосподарських і агропромислових підприємств тощо.

При розробленні пропозицій щодо створення нових і упорядку- вання існуючих землеволодінь і землекористувань сільськогоспо- дарського призначення встановлюють і враховують наявність, роз- міщення і площі масивів земель, які сільськогосподарські підприєм- ства використовують на різному праві, зокрема:

1)наявність, розміщення і площі земельних масивів, що є влас- ністю сільськогосподарського підприємства як юридичної особи;

2)наявність, розміщення і площі земельних ділянок сільськогос- подарських угідь, що перебувають у власності громадян, і форми їх використання сільськогосподарським підприємством;

3)наявність, розміщення і площі земельних ділянок, орендова- них в органів місцевого самоврядування;

4)правовий статус несільськогосподарських угідь і земельних ді- лянок, зайнятих обєктами нерухомості.

У разі потреби виділення земельних масивів для організації се- лянських або фермерських господарств за рахунок земельних час- ток (паїв) намічаються земельні масиви першочергового вилучення.

При розробленні проектних пропозицій слід ураховувати можли- ві випадки створення нових і вдосконалення існуючих землеволо- дінь і землекористувань сільськогосподарського призначення і пев- ним чином обґрунтовувати їх доцільність. При цьому має забезпечу-

Розділ 7. Схеми землеустрою адміністративно-територіальних утворень…

273