Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

Розділ 12

СКЛАДАННЯ ПРОЕКТІВ ВІДВЕДЕННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

12.1.Правові основи та умови відведення земельних ділянок

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

12.1.1. Правові основи відведення земельних ділянок

Відведення земельної ділянки охоплює поняття надання, вилу- чення, викупу, зміни цільового призначення земель. Громадяни та юридичні особи як субєкти права згідно із Земельним кодексом України можуть набувати земельні ділянки у приватну власність або у постійне користування чи оренду (строкове користування). У постійне користування земельні ділянки можуть придбати юридич- ні особи із земель державної і комунальної власності. У тимчасове користування громадяни і юридичні особи набувають земельні ді- лянки за договором оренди.

У приватну власність громадяни одержують земельні ділянки за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно- правовими угодами, а також внаслідок передачі їм земель держав- ної і комунальної власності через приватизацію земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини і виділення в натурі (на місцевості) та передача у власність земель- ної ділянки у розмірі належної їм земельної частки (паю).

Юридичні особи, засновані громадянами або юридичними особа- ми України, можуть набувати земельні ділянки у власність для здійснення підприємницької діяльності у разі: придбання за дого- вором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно- правовими угодами; внесення земельних ділянок її засновниками до статутного фонду; прийняття спадщини; виникнення інших під- став, передбачених законом.

Земельним кодексом України врегульовано відносини щодо на- буття громадянами та юридичними особами права власності та пра- ва користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності. Підставою набуття права на землю у таких випадках є рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах повноважень, установлених Земельним кодексом України.

На підставі рішень сільських, селищних, міських рад, а в окре- мих випадках районних і обласних рад, земельні ділянки пере-

474

даються у власність громадянам і юридичним особам із земель ко- мунальної власності відведенням їх у натурі (на місцевості) та оформленням відповідних правовстановлювальних документів.

В окремих випадках виникає гостра потреба у наданні зе- мельних ділянок для суспільних та інших потреб, наприклад для будівництва нових підприємств, створення та облаштування уста- нов і організацій, розвитку й розширення населених пунктів, роз- міщення посольств і представництв іноземних держав тощо, навіть за відсутності вільних земельних ділянок для цих потреб у певній місцевості.

Зважаючи на ці потреби, Земельний кодекс України передбачає право органів виконавчої влади і місцевого самоврядування нада- вати земельні ділянки за рахунок тих, що перебувають у власності або користуванні інших осіб, викуповуючи у землевласників або ви- лучаючи у землекористувачів за правилами і в порядку, визначе- ними статтями 149 – 151 Земельного кодексу України.

При відведенні земель загальним положенням є обовязковість погодження питань, повязаних із місцем розташування обєкта, розміром земельної ділянки та умовами її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечу- вав нормальне функціонування на цій ділянці та прилеглих тери- торіях усіх обєктів, умови проживання населення і охорону довкіл- ля.

Субєктом, який зобовязаний погоджувати питання вилучення земельної ділянки, є юридична особа, якій буде надано у власність або користування вилучену (викуплену) земельну ділянку.

Субєктами, з якими погоджується вилучення земельної ділянки, є: власники землі і землекористувачі; сільські, селищні, міські ради; державні адміністрації; Рада міністрів Автономної Республіки Крим; Кабінет Міністрів України; Верховна Рада України.

Відповідно до встановленої процедури погодження має відбува- тися до початку проектування будь-яких робіт, які плануються на земельній ділянці, що вилучається (викуповується).

Право вибору земельної ділянки для розміщення обєктів нале- жить юридичним особам, зацікавленим у їх відведенні для відпові- дних цілей.

Земельним кодексом України визначаються органи державної влади та місцевого самоврядування, яким надано право погодження місць розташування обєктів, розмірів передбачуваних для вилу- чення (викупу) земельних ділянок та умов їх відведення: сільські, селищні, міські ради, державні адміністрації, Рада міністрів Авто- номної Республіки Крим, Кабінет Міністрів України, а також Вер- ховна Рада України. Погодження здійснюється відповідно до повно- важень цих органів щодо вилучення таких ділянок. Тобто ці органи

Розділ 12. Складання проектів відведення земельних ділянок

475

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

вправі погоджувати місця розташування обєктів на тих земельних ділянках, які вони можуть вилучати відповідно до своїх повнова- жень, визначених статтями 149 і 150 Земельного кодексу України.

Передбачено також процедуру погодження питань, повязаних із вилученням (викупом) земельних ділянок. Першою стадією цієї процедури є звернення юридичної особи, зацікавленої у вилученні (викупі) земельної ділянки, з клопотанням про погодження місць розташування обєктів до відповідної сільської, селищної, міської ради, місцевої державної адміністрації, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій. До клопотання додаються необхідні ма- теріали та розрахунки, зокрема: копія генерального плану або іншої містобудівної документації населеного пункту; копія плану земе- льної ділянки з нанесенням на ній варіантів розміщення обєкта із зазначенням земельної площі, яка вилучається; склад угідь земе- льної ділянки, що вилучається, умови її відведення.

Наступною стадією є розгляд клопотання відповідною сільською, селищною, міською радою або місцевою державною адміністрацією та надання дозволу на підготовку матеріалів погодження місця роз- ташування обєкта.

На третій стадії юридична особа погоджує з відповідними субєктами питання, повязані з вилученням (викупом) земельної ділянки. Погодження це отримання згоди щодо: а) найбільш до- цільного місця розташування обєкта з урахуванням його можливого впливу на стан здоровя людей, екологічну безпеку, забруднення атмосферного повітря та інших обєктів природи; б) розмірів намічу- ваної для вилучення земельної ділянки, якщо вони не визначені безпосередньо у Земельному кодексі України (наприклад, для буді- вництва промислових, сільськогосподарських та інших обєктів, до- бування корисних копалин); в) умов вилучення (викупу) земельної ділянки (наприклад, відшкодування збитків, розміри таких збитків, відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва).

Матеріали зі згодою зазначених органів на вилучення (викуп) земельних ділянок повертаються до сільської, селищної або міської ради, місцевої державної адміністрації. На цьому етапі процедура погодження питань, повязаних із вилученням (викупом) земельної ділянки, переходить до наступної (четвертої) стадії.

На цій стадії органи державної влади або органи місцевого само- врядування, які отримали узгоджені матеріали, повинні: а) погоди- ти місце розташування того обєкта, під який має право самостійно вилучати земельну ділянку; б) підготувати та направити свій ви- сновок до інших державних органів, якщо вилучення земельної ді- лянки під розташування обєкта виходить за межі їх компетенції. У

476

першому випадку завершується процедура погодження питань, повязаних із вилученням (викупом) земельної ділянки, а в друго- му вона переходить до наступної стадії.

Районна державна адміністрація на відповідній стадії у місячний термін розглядає отримані нею матеріали і після розгляду: а) пого- джує місце розташування обєкта, під який має право вилучати земе- льну ділянку; б) готує свій висновок та надсилає його до Ради мініст- рів Автономної Республіки Крим або обласної державної адміністра- ції. В другому випадку процедура погодження питань, повязаних із вилученням (викупом) земельної ділянки, продовжується.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна державна адміністрація на відповідній стадії розглядають отримані ними ма- теріали. Процесуальний термін такого розгляду в коментованій стат- ті щодо зазначених органів не передбачений, але вважається, що він має бути таким самим, як і для розгляду попередніми органами один місяць. Після розгляду отриманих матеріалів: а) погоджують місце розташування обєкта, під який мають право вилучати земельні ділянки; б) готують свій висновок та надсилають його до центрально- го органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Державний комітет земельних ресурсів України розглядає отри- мані матеріали в місячний термін і подає свої пропозиції до Кабіне- ту Міністрів України, який ухвалює відповідне рішення або подає свої пропозиції до Верховної Ради України, якщо з відповідних пи- тань потрібна її згода.

У випадках, коли вилучаються особливо цінні землі із земель комунальної власності, погодження Верховною Радою України пи- тань, повязаних із вилученням (викупом) земельних ділянок, є обовязковим.

Якщо власник землі або землекористувач, сільська, селищна чи міська рада, органи державної влади не погоджують питання, повязані з відведенням земельної ділянки, справа вирішується у судовому порядку відповідно до положень Цивільного процесуаль- ного кодексу України. Якщо судові органи задовольняють позов, який стосується оскарження відмови щодо погодження місця розта- шування обєкта, їх рішення є підставою для розроблення проекту відведення земельної ділянки.

12.1.2.Умови відведення земельних ділянок для несільськогосподарських потреб

Створення землеволодінь і землекористувань підприємств, орга- нізацій і установ несільськогосподарського призначення має свої особливості у змісті та методах і, як правило, супроводжується пере- розподілом земель між їх категоріями і галузями народного госпо-

Розділ 12. Складання проектів відведення земельних ділянок

477

 

дарювання, а інколи і відведенням продуктивних земель. Особли-

 

вості їх утворення поза межами населених пунктів полягає ще й у

 

тому, що переважну частину території займають землі сільськогос-

 

подарських чи лісогосподарських підприємств, землі обєктів і тери-

 

торій природно-заповідного фонду, оздоровчого, рекреаційного, іс-

 

торико-культурного призначення. Нові землекористування чи зем-

 

леволодіння, як правило, створюються переважно за рахунок цих

 

земель.

 

Водночас земельне законодавство України не допускає:

 

вилучення особливо цінних земель для несільськогосподарських

 

потреб крім випадків, визначених Земельним кодексом України;

 

необґрунтоване вилучення земель, придатних для потреб сіль-

 

ського господарства.

 

Землі, придатні для потреб сільського господарства, мають нада-

 

ватися насамперед для сільськогосподарського використання. У разі

 

відведення таких земель зі зміною їх цільового призначення рішен-

 

ня ухвалюють органи виконавчої влади або місцевого самовряду-

землеустрою

вання відповідно до їх компетенції.

Земельні ділянки несільськогосподарських обєктів досить різні

за площею, розміщенням, конфігурацією і характером впливу на

довкілля.

Обєктами землеустрою для несільськогосподарських потреб мо-

територіального

жуть бути земельні ділянки для розміщення:

значення;

 

промислових підприємств;

 

транспортних магістралей;

 

ліній звязку, електропостачання тощо;

 

підприємств добувної та іншої промисловості;

 

підприємств водогосподарського, будівельного та іншого при-

проектів

установ і організацій органів влади, науки, освіти, охорони здо-

ровя та ін.

 

За характером використання земель, розміщення і впливу на на-

Складання.

вколишнє природне середовище всі обєкти землеустрою несільсько-

господарського призначення можна поділити на такі основні види:

 

1. Площове землекористування підприємств, яке поділяють на:

 

невеликі за площею земельної ділянки, які не порушують ор-

ІІІ

ганізацію території;

великі за площею земельні масиви, на яких розміщуються ве-

Частина

ликі промислові підприємства і які можуть істотно змінювати як організацію території, так і розселення;

значні за площею земельні масиви або ділянки, зайнятті під- приємствами добувної промисловості, водосховищами і спорудами ГЕС, ТЕС, АЕС.

478

2. Лінійне землекористування споруд,

що характеризується

 

розтягнутими земельними ділянками (залізничні і автомобільні

 

дороги, лінії звязку, електропередач, лісосмуги, різні трубопроводи

 

тощо).

 

 

Створення землекористування підприємств несільськогосподар-

 

ського призначення відбувається через такі стадії:

 

1) попереднє погодження і вибір місця розташування обєкта;

 

2) надання земельної ділянки з урахуванням попереднього пого-

 

дження й на основі затвердженого проекту підприємства;

 

3) перенесення проекту в натуру (відведення земель);

 

4) оформлення й видача документів на право власності або кори-

 

стування земельною ділянкою.

 

 

При створенні землекористування підприємств несільськогоспо-

 

дарського призначення використовують такий порядок землевпо-

 

рядних дій:

місця розташування

 

1. Підготовчі роботи, вибір і погодження

 

обєкта.

 

 

2. Складання й обґрунтування проекту.

 

 

3. Затвердження проектної документації й ухвалення рішення

ділянок

про надання земельної ділянки.

 

4. Відведення земельної ділянки в натурі (на місцевості).

 

5. Оформлення землевпорядної документації й документів, що

земельних

засвідчують право на землю.

 

При створенні землекористування несільськогосподарських під-

 

приємств потрібно дотримуватися таких вимог:

 

земельна ділянка має розміщуватися з урахуванням інтересів

відведення

усіх галузей і категорій підприємств;

 

відповідність природних умов, площі й конфігурації вимогам

розташування ділянки має створювати територіальні умови

 

для нормального функціонування підприємства;

 

створюваного землекористування підприємства;

проектів

забезпечення раціонального використання земель, що зали-

шаються у користуванні існуючих землекористувачів, і зниження

 

витрат на поліпшення угідь;

 

Складання12.

недопущення порушень в охороні навколишнього природного

забезпечення збереження цінних сільськогосподарських угідь;

 

порушення внутрішньогосподарської організації території, а

 

також компактності й цілісності сільськогосподарського землекори-

 

стування мають бути найменшими;

 

 

середовища.

 

Розділ

На цій основі при проектуванні можна сформулювати такі прин- ципи:

1. Незаперечний пріоритет сільськогосподарського виробництва.

2. Абсолютна економія земель від нераціональної їх витрати.

479

 

3.

Повне врахування впливу несільськогосподарських підпри-

 

ємств на використання землі й охорону навколишнього природного

 

середовища.

 

Проект створення землекористування підприємств несільського-

 

сподарського призначення складається з таких частин:

 

1.

Установлення й обґрунтування площі попередньо погодженої

 

земельної ділянки.

 

2.

Впорядкування розташування ділянки на території землеко-

 

ристування, з якого вилучається земельна ділянка.

 

3.

Визначення складу й цінності земель у межах створеного зем-

 

лекористування несільськогосподарського підприємства.

 

4.

Виявлення негативних наслідків вилучення й розроблення

 

заходів щодо їх запобігання.

 

5.

Визначення розміру втрат сільськогосподарського виробництва.

 

6.

Визначення видів і розмірів збитків землекористувачів, урахо-

 

вуючи упущену вигоду.

 

7.

Підготовка технічних умов для зняття, зберігання й викорис-

землеустрою

тання родючого шару ґрунту з ділянки, що відводиться.

8.

Проведення рекультивації порушених земель.

 

9.

Підготовка пропозицій за умовами надання земельної ділянки.

 

10. Розроблення пропозицій щодо реорганізації (впорядкування)

 

існуючих землекористувань.

територіального

При розміщенні землекористування великих промислових під-

приємств, АЕС, ТЕС, ГЕС ефективним способом економії земель є

 

створення великих промислових вузлів або агломерації з розміщен-

 

ням у них загальних обєктів допоміжних виробництв.

 

При розміщенні великих промислових підприємств відмінними

 

ознаками є:

 

надання земель не тільки для безпосередньо промислового

проектів

підприємства, а й для розміщення майданчиків з метою створення

поселень. Наприклад, для розміщення Дністровської ГЕС потрібні

були промисловий майданчик, основна і накопичувальна водойми,

залізнична й автомобільні дороги, будівництво нового населеного

Складання.ІІІ

пункту, створення санітарно-захисних зон та інших споруд;

удосконалення системи розселення;

 

 

надання земельних ділянок великим промисловим підприємс-

 

твам і вилучення цих земель із сільськогосподарського обігу зумов-

 

лює реорганізацію існуючих господарств, зміни їх спеціалізації й

Частина

розміщення великих промислових підприємств має повною мі-

рою забезпечити захист землі і навколишнього природного середо- вища, що потребує додаткових капітальних вкладень на земле- і природоохоронні заходи.

При організації землекористування великих водойм виділяють такі зони:

480

затоплення;підтоплення;

переформування берегів;мілководну;

погіршення організаційно-територіальних умов для викорис- тання окремих земельних ділянок.

Особливості утворення водойм полягають у тому, що при цьому сільськогосподарські землекористування можуть виявитися в тако- му стані:

сільськогосподарські угіддя повністю затоплюються;земельні угіддя затоплюються частково й для нормального фу-

нкціонування водойми потрібно доповнити частину земель замість вилучених або змінити спеціалізацію господарства;

створення водойм впливає на розташування землекористувань господарств і на виникнення в них недоліків землекористування.

У всіх цих випадках виникає потреба у розвязуванні таких питань: 1. Збереження землекористування сільськогосподарських підпри- ємств з можливою зміною їхніх розмірів, розміщення і спеціалізації. 2. Обєднання землекористувань з іншими й створення на цій ос-

нові нового землекористування.

ділянок

3. Повна ліквідація сільськогосподарського землекористування.

 

4. Реорганізація землекористування.

земельних

Питання організації водойм і обґрунтування проекту розміщення

земельних ділянок розвязують звичайними методами, як і для ін-

 

ших несільськогосподарських підприємств.

 

Певні особливості має створення підприємств гірничорудної про-

відведення

мисловості. Земельна ділянка, потрібна для організації гірничих

промислової розробки покладів корисних копалин, що є в них. При

робіт, надається в порядку так званого «гірничого відводу».

 

Сутність гірничого відводу полягає у виділенні частини надр для

 

цьому земельна ділянка надається в установленому порядку після

проектів

проведення гірничого відводу. Розмір і конфігурація земельної ді-

лянки визначаються структурою гірничодобувного підприємства й

 

параметрами гірничого відводу.

Складання12.

стані);

Особливість землеустрою зумовлюється характером гірничодо-

 

бувних підприємств, яким властиві:

 

динамічність землекористування в часі й просторі (у потребі

 

нових земель, у гірничому відводі і звільненні земель у порушеному

 

обмеженість терміну користування наданими земельними ді-

Розділ

лянками;значний вплив на навколишнє природне середовище;

необхідність відтворення спожитих земельних ресурсів (прове- дення рекультивації).

481