Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

чином оформлених документів, має юридичну чинність. Він на ба- гато років визначає права, правовий режим і порядок користування землею. Оскільки частина засобів виробництва нерозривно повязана із землею (будівлі, шляхи, канали, насадження), а вико- ристання інших (сільськогосподарська техніка, продуктивна худоба) істотно залежить від її властивостей, проект землеустрою стосується використання всіх засобів виробництва. Крім того, він впливає на систему розселення людей, розміщення обєктів як виробничої, так і соціальної інфраструктури, використання робочої сили, адже орга- нізація виробництва і праці органічно повязана з організацією те- риторії. Тому проектна документація містить матеріали з організа- ційно-господарського устрою підприємства, його соціального й еко- номічного розвитку.

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

Контрольні запитання і завдання

1. Чому виникло землевпорядне проектування? 2. Коорди- нація просторового розвитку на рівні ЄС. 3. Принципи євро- пейської політики просторового розвитку. 4. Спільні тенденції

урегулюванні планування землекористування в країнах ЄС.

5.Національні особливості та істотні відмінності систем пла- нування землекористування країн ЄС (на прикладі окремих країн). 6. Особливості планування землекористування в ЄС порівняно із західноєвропейськими державами. 7. Сутність поняття «землевпорядне проектування землекористування».

8.Мета і функції землевпорядного проектування. 9. Роль зем- левпорядного проектування в забезпеченні сталого землекори- стування. 10. Обєкти землевпорядного проектування. 11. За- гальна характеристика та послідовність землевпорядного про- цесу при розробленні проектів землеустрою. 12. Мета земле- впорядного проектування на регіональному рівні. 13. Особ- ливості підходів до проектування землекористування. 14. Яке місце й значення землевпорядного проектування в загальній системі землеустрою? 15. Охарактеризуйте принципи земле- впорядного проектування. 16. Що є предметом землевпорядно- го проектування? 17. Чим відрізняється землевпорядна доку- ментація від проектної? 18. Охарактеризуйте зміст документа- ції із землеустрою.

94

Розділ 3

ПЛАНУВАННЯ І ОРГАНІЗАЦІЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ У СИСТЕМІ ЗЕМЛЕУСТРОЮ

3.1.Система планування і організації раціонального використання та охорони земель

Згідно із Земельним кодексом України використання земель планують з метою вдосконалення розподілу земель відповідно до перспектив розвитку економіки, поліпшення організації територій і визначення інших напрямів раціонального використання земель та їх охорони в цілому по державі, регіонах та інших адміністративних утвореннях.

В Україні вся діяльність щодо організації використання й охоро- ни земель навіть в умовах ринкової економіки повинна мати плано- вий характер. Планування раціонального землекористування є складовою загальнодержавної системи планування. Так, «Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпе- ки», затверджені Постановою Верховної Ради України № 188/98-ВР від 5 березня 1998 р., містять спеціальні розділи щодо використання та охорони земельних ресурсів. У цьому документі зазначено, що сучасне використання земельних ресурсів України не відповідає вимогам раціонального природокористування (порушено екологічно допустиме співвідношення площ ріллі, природних кормових угідь, лісових насаджень, розораність земель є найвищою в світі). Тобто, в Основних напрямах визначені основні заходи щодо збалансованого використання і відновлення земельних ресурсів. Зокрема те, що державна політика охорони і раціонального використання земель визначається системою правових, організаційних, економічних та інших заходів, які мають природоохоронний, ресурсозберігаючий та відтворювальний характер.

Державне планування використання та охорони земель є в Укра- їні обєктивною необхідністю. Воно зумовлене низкою соціально- економічних чинників і насамперед особливою роллю землі в еколо- гічній системі.

У Земельному кодексі України зазначено, що земля є основним національним багатством, яке перебуває під особливою охороною

Розділ 3. Планування і організація раціонального використання земель у системі землеустрою

95

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

держави, тому необхідність планування її раціонального викорис- тання та охорони стає нагальною.

Та обставина, що певна частина земель не перебуває у власності держави, не впливає на принцип планування використання і охо- рони земель. Використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршу- вати екологічну ситуацію і природні властивості землі.

Державне планування раціонального використання і охорони земель має певні ознаки.

Завдання планування щодо використання та охорони земель по- лягає у забезпеченні оптимального розподілу їх між галузями вироб- ництва і для інших народногосподарських потреб, а також у макси- мальному збереженні земель сільськогосподарського призначення, особливо найцінніших сільськогосподарських угідь. Це повязано та- кож із залученням до сільськогосподарського обігу невикористовува- них земель і постійним підвищенням їх родючості, здійсненням про- тиерозійних і протисельових заходів, створенням умов для широкої рекультивації земель і всебічної охорони їх від забруднення та засмі- чення. Для розвязання цих завдань розробляють загальнодержавні та регіональні програми використання та охорони земель.

Загальнодержавні програми використання та охорони земель розробляє Кабінет Міністрів України. До повноважень цього органу виконавчої влади у сфері земельних відносин належить також за- безпечення виконання цих програм.

У розробленні та реалізації як загальнодержавних, так і регіо- нальних програм використання та охорони земель беруть участь також інші органи державної виконавчої влади. Так, відповідні по- вноваження у цій сфері мають центральний орган виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища (Міністер- ство охорони навколишнього природного середовища України); центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів (Державний комітет України по земельних ресурсах); Рада міністрів Автономної Республіки Крим; місцеві державні адміністрації. Крім того, розроблені загальнодержавні програми використання та охо- рони земель обовязково погоджуються з Верховною Радою Автоно- мної Республіки Крим та обласними радами. Ці органи беруть участь не тільки у розробленні, а й у реалізації загальнодержавних і регіональних програм на певних територіях.

Розроблення таких програм має на меті забезпечення потреб на- селення і галузей економіки у землі та її раціонального викорис- тання і охорони. Загальнодержавні програми має затверджувати Верховна Рада України.

Ці програми розробляють відповідно до програм економічного, науково-технічного і соціального розвитку України.

96

Регіональні програми використання та охорони земель розроб- ляють відповідно до загальнодержавних програм Рада міністрів Ав- тономної Республіки Крим та обласні державні адміністрації. За- тверджують регіональні програми та беруть участь у їх реалізації Верховна Рада Автономної Республіки Крим та обласні ради.

Самостійним специфічним різновидом регіональних програм ви- користання та охорони земель є програми використання та охорони земель міст Києва і Севастополя. Їх розробляють Київська та Севас- топольська міські державні адміністрації та затверджують відпо- відні ради.

Особливістю цих програм як форми територіального планування використання та охорони земель є те, що їх зміст зумовлений цільо- вим призначенням земель, розташованих у межах території зазна- чених населених пунктів. Оскільки такі землі мають використову- ватися переважно під забудову, то це істотно впливає і на зміст регі- ональної програми використання та охорони цих земель.

Законом України «Про планування і забудову територій» установ- лено, що планування територій на місцевому рівні полягає у роз- робленні та затвердженні генеральних планів населених пунктів, схем планування територій та іншої містобудівної документації, ре- гулюванні використання їх територій, ухваленні та реалізації від- повідних рішень про дотримання містобудівної документації.

Програми використання та охорони земель міст Києва і Севасто- поля мають узгоджуватися з місцевими правилами забудови, якими встановлюється порядок вирішення питань розміщення, будівницт- ва обєктів, прийняття їх в експлуатацію, а також порядок здійснен- ня контролю за містобудівною діяльністю.

На відміну від загальнодержавних програм, регіональні містять спеціальний розділ, присвячений підвищенню родючості ґрунтів. Вони враховують місцеві особливості й специфіку, які впливають на раціональне використання та охорону земель від водяної та вітрової ерозії, дотримання ґрунтозахисних сівозмін, упровадження енерго- зберігаючих систем землеробства з контурно-меліоративною органі- зацією території та агролісомеліоративних заходів тощо. У цих про- грамах закріплено положення щодо формування землеволодінь і землекористувань новостворених сільськогосподарських підпри- ємств, ґрунтового обстеження сільськогосподарських угідь, інвента- ризації земель, розмежування земель державної і комунальної влас- ності, економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель тощо. Програми визначають також механізм реалі- зації певних заходів, його фінансове забезпечення та очікувані ре- зультати.

Розроблені й затверджені загальнодержавні й регіональні про- грами використання та охорони земель є правовою основою для

Розділ 3. Планування і організація раціонального використання земель у системі землеустрою

97