Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

4.5.Методи комплексного економічного оцінювання розвитку системи землекористування

4.5.1.Метод визначення рівнів економічного і соціального розвитку землекористування

Ефективність землекористування залежить від багатьох катего- рій розвитку територій. Найхарактернішою ознакою є її звязки з рівнями економічного і соціального розвитку територій. Оцінка цих рівнів важлива для аналізу результатів регіонального дослідження.

Зближення рівнів економічного і соціального розвитку регіонів, районів, територій сільських рад обєктивна закономірність, яка ще більше виявляється внаслідок проведення політики регіональної інтенсифікації землекористування, підвищення його ефективності за рахунок удосконалення територіальної організації використання земель та раціонального природокористування. Процес зближення рівнів економічного і соціального розвитку конкретних територій, які зазнають землевпорядкування, розглядають як тенденцію, як процес їх відносного зближення, а не нівелювання.

Між адміністративно-територіальними утвореннями завжди бу- ли і будуть певні відмінності у рівнях економічного розвитку вна- слідок дії обєктивних чинників (відмінності у природних умовах і земельних ресурсах, чисельності населення, трудових ресурсів, роз- селенні, історичному розвитку економіки та ін.).

Рівні економічного розвитку можуть зближуватися внаслідок по- глиблення ефективної спеціалізації при раціональному викорис- танні місцевих умов і землі, розвитку інтенсивних технологій вико- ристання земель. Тому слід ураховувати специфіку кожної території на основі поглибленого економічного аналізу її можливостей і особ- ливостей.

Визначення рівнів економічного розвитку конкретних територій розглядають як складну соціально-економічну категорію, що відо- бражує якісно новий етап розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Цей показник вимірюють кількістю сукупного суспільного продукту або національного доходу в середньому на душу населен- ня або одиницю земельних ресурсів.

Загальний показник рівня економічного розвитку регіонів ви- значають за формулою

a

 

б

 

в

 

г

 

д

 

Ре.р =

 

+

 

+

 

+

 

+

 

 

К,

 

Б

В

Г

 

A

 

 

 

 

Д

 

де Ре.р загальний показник рівня економічного розвитку; а ва- лова продукція промисловості регіону, району або території ради з

Розділ 4. Методи землевпорядного проектування

163

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

розрахунку на душу населення або одиницю земельних ресурсів; б вартість основних промислово-виробничих фондів регіону, ра- йону або території ради на душу населення або одиницю земельних ресурсів; в виробничий персонал сільськогосподарської галузі з розрахунку на 1000 жителів регіону; г валова продукція сільсько- го господарства регіону, району або території ради (в середньому за кілька років) у розрахунку на одного жителя чи одиницю земельних ресурсів; д вартість основних виробничих фондів сільського гос- подарства регіону, району або території ради на душу населення або на одиницю земельних ресурсів; А, Б, В, Г, Д аналогічні показ- ники по регіону, району вищого рангу або країні; К кількість по- казників.

Узагальнений показник рівня економічного розвитку розрахову- ють іншими методами, проте застосування багатьох із них дає на- ближені результати.

У літературі наводиться кілька методів оцінювання рівня роз- витку інфраструктури. Один із них метод Беннеті забезпечує порівнянну оцінку інфраструктури групи регіонів.

Рівень розвитку інфраструктури визначають зведенням різних часткових відносних показників в один віднесенням кожного з них до максимального (із сукупності порівнюваних територій) і обчис- ленням його середнього значення. Інтегральний показник при цьо- му обчислюють за формулою

І =

1

Aij

,

 

n

 

 

ni j=1 maxi = 1,mAij

де n кількість показників для території і; Aij значення j-го по-

казника на i-й території; m кількість територій.

Величини Aij безрозмірні, тому їх можна підсумовувати. Інтег-

ральний показник виражений в умовних одиницях. Наприклад, для загальної порівнянної оцінки рівня розвитку територіальної і соціальної інфраструктури адміністративних областей України про- водять синтезування відносних показників, за 100 одиниць можна взяти середній по країні показник розвитку соціальної інфраструк- тури замість максимального по області. Показник по кожній області відносили до його середнього значення по країні. З одержаних сис- тем показників обчислюють середній показник для кожної області, який характеризує рівень розвитку її територіальної і соціальної інфраструктури за певний період. Картографічна інтерпретація ілюструє рівень розвитку територіальної і соціальної інфраструкту- ри в кожній області відносно середнього показника по країні. Таке інформаційне забезпечення дає змогу розробити рекомендації щодо

164

необхідного перерозподілу цільового використання земель і розпо- ділу капітальних вкладень для розвитку територіальної і соціальної інфраструктури.

Для посилення соціальної спрямованості комплексного і пропор- ційного розвитку галузей соціальної інфраструктури застосовують систему оціночних критеріїв, які характеризують розвиток матеріа- льно-технічної бази соціальної інфраструктури.

4.5.2.Метод визначення комплексності, спеціалізації, структурних зрушень територіального розвитку

У дослідженнях проблем територіальної організації використан- ня та охорони земель широко застосовують поняття «комплекс- ність», «комплексний розвиток» території. У деяких визначеннях вони характеризуються взаємоповязаністю, пропорційністю, зба- лансованістю поєднання галузей і виробництв, раціональним вико- ристанням земельних та інших ресурсів.

Комплексність розвитку землекористування відповідних терито- рій є необхідною умовою підвищення ефективності суспільного ви- робництва та рівня життя населення. Як внутрішнє явище системи землекористування регіону, району чи територій ради вона перед- бачає: поліпшення і вдосконалення форм організації виробництва і території; взаємозумовлене і збалансоване зростання матеріального виробництва та галузей інфраструктури; послідовне дотримання принципів групового розселення, що сприяє раціональному вико- ристанню праці та підвищенню рівня життя населення; раціоналі- зацію економічних звязків; постійне вдосконалення системи охоро- ни природи, земель та ефективного використання земельних та ін- ших її ресурсів.

На інтегральному рівні в процесі територіального землеустрою комплексності досягають формуванням оптимальних пропорцій між категоріями земель, сільськогосподарськими угіддями, а також розвязанням міжгалузевих проблем раціонального природокорис- тування.

Фактичний рівень комплексності, %, можна визначити за такою формулою:

К = РРч 100,

де Рч частка сукупного суспільного продукту, який споживається

у межах конкретної території; Р сукупний суспільний продукт конкретної території.

Розділ 4. Методи землевпорядного проектування

5

Частина І. Теоретичні основи землевпорядного проектування

Комплексність розвитку земельних відносин і системи землеко- ристування категорія складна і багатогранна. Через багатогран- ність змісту комплексності для оцінювання її рівня пропонується кілька груп показників.

Перша група характеризує ступінь використання ресурсних мо- жливостей району. Щодо земельних ресурсів, то важливим є показ- ник зростання вартості землі на конкретних територіях, зростання валової доданої вартості порівняно з фактичною.

Друга група показників характеризує використання потенційних можливостей землі (за видами продукції), вихід продукції у розра- хунку на одиницю площі (за галузями), а в сільському господарстві також на 100 га на 1 га ріллі чи сільськогосподарських угідь порів- няно із середнім по країні або наближеним до показників типового господарства країни і економічних районів.

До третьої групи належать показники завершеності виробничих циклів, які визначаються з відношення вартості кінцевої продукції, виробленої із місцевої сировини, до вартості всієї такої сировини в перерахунку на кінцеву продукцію.

Четверту групу показників становить частка внутрішньодер- жавних (внутрішньорайонних) перевезень у всіх перевезеннях; чим вона більша, тим вищий ступінь комплексності господарства. Цей показник треба обчислювати за всіма видами транспорту.

Пята група показників визначає забезпеченість продукцією, що виробляється в цьому районі. Їх розраховують за найважливішими видами сільськогосподарської та промислової продукції.

Аналіз комплексності розвитку землекористування потребує ви- значення його спеціалізації, без чого практично неможливо встано- вити типи землекористування, які є пріоритетними.

Спеціалізація регіонів, районів, територій рад на виробництві певних видів продукції і розвитку відповідних галузей є важливим чинником зростання ефективності суспільного виробництва. В од- них випадках вона залежить від природних умов, зокрема від при- датності земель, а в інших від доцільної діяльності людини і ви- значається сукупністю природно-географічних та суспільно-геогра- фічних чинників.

Галузі спеціалізації землекористування слід відрізняти від спе- ціалізації галузей господарства. Тому спеціалізацію землекористу- вання визначають за певними показниками:

коефіцієнтом галузевої спеціалізації, який розраховують як відношення обсягу вивезення продукції конкретного землекористу- вання до обсягу галузевого обміну її в країні;

коефіцієнтом товарності, який виражається відношенням вартості вивезеної продукції конкретної території до вартості її ви-

166