Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третяк.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
6.16 Mб
Скачать

10.4.3.Розроблення заходів щодо охорони земель від руйнування і антропогенних негативних дій

З метою охорони земель від руйнування в місцях проходження денудаційних процесів (зсувів, затоплення тощо) потрібно узагаль- нити прогнозні та проектні розробки з комплексної охорони земель і дати пропозиції щодо їх попередження і розвитку. Заходами з охо- рони земель від антропогенних негативних дій (забруднення ток- сичними речовинами, відходами виробництва і побуту, радіонуклі- дами і важкими металами та ін.) передбачають введення обмежу- вальних заходів і моніторингу.

Крім функціональних зон на території парку виділяють охоронні обєкти (природні, історичні та культурні) і встановлюють режим їх використання згідно з комплексними схемами охорони памяток природи, історії й культури. Вивчають також стан порушених зе- мель і розробляють пропозиції щодо їх рекультивації.

10.4.4. Заходи щодо охорони водних джерел від забруднення

Заходи щодо охорони водойм, річок та інших водних джерел від забруднення передбачають:

регулювання поверхневого стоку на схилових землях;

установлення меж водогосподарських ділянок, водозборів, вод- них заповідників і заказників;

установлення санітарно-охоронних зон і прибережних смуг уз- довж річок, навколо водойм і водозабірних споруд;

розроблення умов і режиму господарського використання зе- мель у санітарно-охоронних зонах;

підготовку пропозицій щодо регулювання річкового стоку і про- ведення берегоукріплювальних робіт.

Усі природоохоронні заходи відображають на планово-картогра- фічному матеріалі та у відповідних таблицях.

10.5. Визначення ефективності проектних рішень

Визначення ефективності проектних рішень має дві мети. По- перше, воно потрібне для зіставлення між собою кількох проектних рішень і вибору кращого. По-друге, оцінювання загальної ефектив- ності всіх пропозицій дає уявлення про якість проекту в цілому.

Еколого-економічну ефективність заходів, намічених у проекті, визначають згідно з «Тимчасовою методикою визначення економіч- ної ефективності затрат і заходів з охорони навколишнього середо- вища».

Розділ 10. Складання проектів організації та встановлення меж територій…

391

Соціальний ефект виявляється як більш повне задоволення по- треб населення в чистому і здоровому середовищі проживання, в місцях тимчасового відпочинку. Він виражається в узагальнюваль- ному показнику ефективності суспільного виробництва, через су- купний суспільний продукт (ССП) і сукупні затрати минулої живої праці. Соціальний ефект створення парку можна визначити тільки

вдинаміці, дослідним шляхом.

10.6.Погодження і затвердження проекту

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

Проект організації території національного парку: 1) розглядають:

на технічній раді інституту, який розробляє його;

на технічній раді обласного управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища України;

на технічній раді Міністерства охорони навколишнього при- родного середовища України;

2) затверджує вища організація або орган, компетенція якого ви- значена законодавством.

Зміни в проект організації території вносить орган, який затвер- див проект.

Проект реалізується після винесення його в натуру через робочі проекти і безпосереднє надання допомоги його авторами. Черговість здійснення проектних рішень і заходів по термінах визначається з урахуванням реальних фінансових можливостей і наявності матері- ально-технічних ресурсів.

Усі елементи проекту організації території національного природ- ного парку з погляду обсягу витрат і порядку здійснення рекомен- дується поділити на дві групи: 1) які не потребують значних капіта- льних витрат; 2) повязані з великими одночасними витратами. За першою групою роботи проводять у найкоротші терміни і вони зво- дяться до встановлення в натурі місцезнаходження зон, підзон, гос- подарських обєктів, їхніх меж у повній відповідності до проекту. Сутність другої групи зводиться до виконання робіт за робочими проектами.

10.7.Оформлення і виготовлення проектної документації

Землевпорядна документація проекту організації території склада- ється з двох частин: текстової і графічної. Графічна частина містить:

графічний проект у масштабі 1 : 10 000 або для степових райо-

нів 1 : 25 000;

392

варіанти проекту за окремими складовими частинами або в ці- лому;

картограму природоохоронних заходів;

робоче креслення для перенесення проекту в натуру.

Текстова частина охоплює:

пояснювальну записку;

земельно-кадастрові дані у вигляді довідок, виписок тощо;

технічну документацію з проектування, набору геодезичних даних і складання робочого креслення для перенесення проекту в натуру;

юридичну документацію з перевірки, погодження, розгляду і затвердження проекту (рецензії погодження та розгляду);

технічну документацію щодо поетапної перевірки і приймання робіт від виконавців (коригувальні листи, абриси, акти).

Після закінчення проектування оригінали всіх матеріалів проек- ту організації території формують у справу і зберігають в архіві ін- ституту, який розробляв проект. Кількість примірників проекту ви- значається завданням на розроблення проекту (дод. 9 – 12).

Контрольні запитання і завдання

1. Основні вимоги до складання проектів організації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого при- родоохоронного призначення. 2. Який порядок розроблення проектів землеустрою з організації та встановлення меж при- родно-заповідного фонду, іншого природоохоронного, оздоров- чого, рекреаційного та історико-культурного призначення? 3. Методика розроблення проектів організації території при- родно-заповідного фонду та іншого природоохоронного при- значення. 4. Склад і зміст підготовчих робіт та проведення землевпорядних вишукувань при складанні проектів органі- зації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. 5. Методика функці- онального зонування території природно-заповідного фонду та

іншого природоохоронного призначення. 6. Методика організації території природно- заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. 7. Методика організа- ції і впорядкування території рекреаційної зони природно-заповідного фонду та ін- шого природоохоронного призначення. 8. Методика організації і впорядкування те- риторії господарської зони природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. 9. Методичні підходи до проектування системи охорони та відтворення земель природних комплексів території природно-заповідного фонду та іншого при- родоохоронного призначення. 10. Охарактеризуйте біолого-відновлювальні заходи лісових ресурсів, фауни та рідкісних рослин при складанні проектів організації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного при- значення. 11. Методологічні підходи до проектування заходів із захисту земель від ерозії, заболочення та інших негативних процесів при складанні проектів організації й встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного при- значення. 12. Методика розроблення заходів з охорони земель від руйнування й ан- тропогенних негативних дій при складанні проектів організації та встановлення меж

Розділ 10. Складання проектів організації та встановлення меж територій…

393

природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. 13. Охарак- теризуйте заходи охорони водних джерел від забруднення при складанні проектів організації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохо- ронного призначення. 14. Методика оцінювання ефективності проектних рішень при складанні проектів організації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. 15. Який порядок погодження та затвер- дження проекту організації та встановлення меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення? 16. Зміст оформлення та виготовлення про- ектної документації при складанні проектів організації та встановлення меж при- родно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення.

Частина ІІІ. Складання проектів територіального землеустрою

394