Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20 ВЕК. КУЛЬТУРА.Мєднікова.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
5.25 Mб
Скачать

Три періоди розвитку кубізму

Виникнення кубізму як течії відносять до 1907 — 1908 років. Назву цій течії начебто дав А. Матісс. Після перегляду картини Ж. Брака "Будинок у Естаку" (1908 p.), яку написано за допомогою геометрич­них форм, у нього виникли асоціації з невеликими кубиками, що з них була складена форма. Першим застосував цей термін у друко­ваному вигляді Луї Воксель у невеличкій статті з приводу виставки Ж. Брака в 1908 році. Він вказав на "кубики" в картинах Брака. Ця назва дійсно виражає суть даної течії, оскільки Пікассо, Брак та ін., наслідуючи П. Сезанна, пояснювали світ за допомогою геометрич­них форм: куба, кулі, конуса. Вони вважали куб символом форми, що існує за межами оманливої видимості. Це і є чиста форма, реальність "сама по собі". "Не треба тільки відображати предмети. Треба про­никнути в них. Треба самому стати річчю", — зазначав Брак.

Народження кубізму було раптовим, бурхливим і супроводжувало­ся постійною зміною одного формального оновлення іншим.

Творцем кубізму як напряму є П. Пікассо. Важко уявити, чи здійснив би живопис так швидко вирішальний крок, якби вже тоді не виявився [еній Пікассо. У 1904 році двадцятитрирічний художник приїхав до Парижа з Барселони, де отримав пристойну академічну освіту. Ательє Пікассо перетворилося на дійсний Rendez-vous des Poets (місце 3Устрічі поетів). Постійними гостями Пікассо стали поети — М. Жа-к°б, А. Сальмон, Г. Аполлінер та ін., художник Ж. Брак. У 1909 році Д° них приєдналися Фернан Леже, Робер Делоне, трохи пізніше Ан-дРе Дерен і Хуан Гріс.

3 —2-2494

33

У Ф. Леже простежується самостійне тлумачення П. Сезанна. Він не розділяв простір картини на невеличкі кубики, віддаючи перевагу формам, подібним до циліндра. Особливий інтерес для нього стано­вили наївістські картини А. Руссо.

Стилістичною однорідністю кубізм як напрям зобов'язаний голов­ному витокові — творчому спадку Сезанна. Посмертна виставка ху­дожника, що відбулася 1907 р., відкрила справжнього Сезанна. Пікассо і Брак першими розвинули структурність картин Сезанна в напрямку ще більшої самостійності.

Перший період кубізму (1907—1909 рр.) одержав назву сезаннів-ського, оскільки був заснований на його ідеях: переважають геоме­тричні форми, колорит у зелених тонах і т. ін.

Пікассо і Брак у цей період пишуть пейзажі та натюрморти у ма­нері, близькій до сезаннівського стилю. Сезанн високо цінував жанр натюрморту, який дозволяє передати просторову структуру речей. Брак зазначав, що в натюрморті простір відчутний, до нього можна доторкнутися руками.

Просуваючись шляхом Сезанна, Пікассо і Брак постійно відштов­хувалися від традиційного зображення форм предметів. Щоб підкрес­лити матеріальність об'єктів, художники звертались до традиційної світлотіні, обмеживши кольорову гаму коричневими та зеленими то­нами. Всі дрібні, випадкові деталі відсікалися: глечики, вази, таці, яблука зображувались за допомогою простих геометричних форм. Пошуки Пікассо і Брака мали подвійну природу. З одного боку, руй­нуючи форму предметів, вони намагалися проникнути в суть речей, а з другого, підпорядковували зруйновану форму законам організації площини картини як самостійної реальності.

Вимоги відчутності простору в натюрморті було перенесено на пей­зажний живопис. Картина Брака "Будинок в Естаку" (літо 1908 р.) написана в суто сезаннівському дусі: на першому плані дерево, яке облямовує композицію, а в глибині на схилі гори з високої точки спостереження зображено будинки, що примикають один до одного різними боками, форми яких утворюють геометричні узори. Однак Брак пішов далі Сезанна. Він не деталізував форми будинків, зали­шивши від них лише коробки.

Другий період (1909—1912 рр.) — це аналітичний кубізм. Дещо змінюється мета кубізму. Художники прагнуть зобразити предмет вже не тільки з різних боків, але й зсередини, виявити сутності різного порядку на полотні. На портреті А. Воллара Пікассо прагнув виявити характерні індивідуальні риси Воллара, і незважаючи не те, що об­личчя спотворене геометричними формами, зовнішню схожість мож­на легко вловити. Люди, які ніколи в житті не бачили Воллара, пізнава­ли його за цим портретом. У цей період кубісти пишуть так, що один план предмета просвічує крізь поверхню іншого. Тони напівпрозорі.

Третій період кубізму (1913—1914 рр.) одержав назву синтетично­го ("Студент з люлькою", "Гравці в карти" Пікассо). У цей період ку­бісти прагнуть створювати в картині нові предмети, які не можуть бути порівнювані з дійсністю. Тепер навіть дуже багата уява не в змозі відновити за формальними сполученнями форм, ліній і коль­орів початковий вигляд зображеного кубістами обличчя або предме­та. У процесі творчості вони вже не відштовхуються від реального зорового образу, а йдуть від образу вигаданого, що виникає в їхній свідомості поза конкретним зв'язком з навколишнім (наприклад, «Скрипка, склянка, люлька, і чорнильниця" та "Скрипка і гітара" Пікас-со). Перше враження від цих картин таке, що, якби не назва, незро­зуміло, що на них зображено і чому саме так. Сам Пікассо так згаду­вав про свою творчість цього періоду: "Тоді всі говорили про те, скільки реальності в кубізмі. Але в дійсності вони не розуміли. Це не та реальність, яку можна помацати руками. Це більше схоже на аро­мат — він попереду, позаду, з боків. Пахощі всюди..."

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]