Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3

Тема : Вивчення ефективних прийомів роботи з графічними об'єктами

Мета: засвоїти поняття об'єкта Word, вивчити технологію роботи з різними об'єктами: вставка в документ, переміщення, освоїти один із двох методів створення діаграм, заснований на використанні базової таблиці, що утримується в документі.

Правила виконання:

1. Відповісти на контрольне запитання.

2. Виконати практичні задачі.

3.Оформити звіт у виконання лабораторної роботи.

Контрольні питання по освоєнню теорії:

1.Які типи графічних объєктов використовуються в Word?

2.Як виконується вставка в документ Word графічних об'єктів?

3.Як змінити розмір, положення малюнка?

4.Які існують способи обтікання тексту біля графічних об'єктів?

5.Які існують методи для вставки діаграм у текст?

6.Як можна створити базову діаграму?

7.Як здійснюється настроювання зовнішнього вигляду діаграми?

8. Як змінити розмір діаграми?

Теоретичні відомості:

Текстові редактори призначені тільки для введення і редагування тексту. У документах Word можна використовувати два типи графічних об'єктів: малюнки і зображення.

Малюнки — об'єкти векторної природи. Прості засоби для їх створення є в самому текстовому процесорі.

Зображення — растрові об'єкти. Загальна команда для вставки таких об'єктів — Вставка - Малюнок - З файлу.... По цій команді відкривається стандартне діалогове вікно Додасть малюнок, в якому і відбувається вибір файлу, який містить зображення.

Типи графічних об'єктів Word

1.Графічні примітиви (команда Малюнок ? Автофігури меню Вставка) — різноманітні лінії, геометричні фігури, стрілки, елементи блок-схем, плями, зірки, стрічки, виноски.

2. Малюнки з колекції Microsoft Clip Gallery (команда Малюнок - Картинки меню Вставка) — бібліотека готових тематичних малюнків.

3. Стилізований текст (команда Малюнок ? Об'єкт WordArt меню Вставка).

Об'єкт WordArt зручно викликати за допомогою піктограми Додасть об'єкт WordArt інструментальної панелі Малювання.

Малюнки імпортуються з файлів, створених іншими програмами (не програмою Word), а графічні об'єкти можна створювати самостійно за допомогою вбудованих в Word засобів (вбудованим редактором графічних об'єктів).

Графічні об'єкти: це будь-який намальований або вставлений об'єкт, який можна редагувати і форматувати за допомогою панелі інструментів малювання (вбудованим редактором графічних об'єктів). Ці об'єкти є частиною текстового документа.

Автофігури є векторними малюнками. Векторні малюнки створюються з ліній, кривих, прямокутників і інших об'єктів. Векторні малюнки зберігаються у форматі додатку, в яких вони створювалися.

До графічних об'єктів відносяться:

· Автофігури

· Об'єкти Напис

· Об'єкти WordArt.

Малюнки є зображеннями, створеними з іншого файлу. Малюнки можна вставляти в документи Word, застосувавши наступні методи: копіювання, упровадження або скріплення.До малюнків відносяться: точкові малюнки, скануючі зображення, фотографії і картинки. Для зміни малюнків служать панель інструментів Настройка зображення і деякі інструменти панелі інструментів Малювання.

Точечні малюнки (растрові малюнки) – це малюнки, утворені набором крапок. Точкові малюнки створюються в таких графічних редакторах, як Microsoft Paint. До точкових малюнків відносяться всі скануючі зображення і фотографії. Точкові малюнки часто зберігаються з розширенням BMP, PNG, JPG або GIF.

Вставка поширених графічних форматів файлів (формат файлу позначається розширенням імені файлу) в документ виробляється напряму або з використанням спеціальних графічних фільтрів.

Типи графічних файлів, підтримувані Word:

· Enhanced Metafile (.EMF)

· Graphics Interchange Format (.GIF)

· Joint Photographic Experts Group (.JPG)

· Portable Network Graphics (.PNG)

· Точкові малюнки Microsoft Windows (BMP, RLE, DIB)

· Метафайли Microsoft Windows (.WMF)

· Tagged Image File Format (.TIF)

· Encapsulated PostScript (.EPS)

Створення графічних об'єктів в документі

Графічний редактор Word, дозволяє швидко будувати нескладні малюнки. Можливості, що надаються редактором малюнків, дуже схожі на засоби, що є в будь-якому іншому графічному редакторі. Для редагування об'єктів і зміни їх кольорів, заливок, меж і інших параметрів, служить панель інструментів Малювання.

Процес створення малюнків з графічних об'єктів складається з трьох основних дій:

· Вставка мальованих об'єкти в документ

· Малювання або виконання певних дій (наприклад, переміщення мальованих об'єктів по документу, угрупування, порядок і т.д.)

· Зміна мальованих об'єктів (наприклад, зміна розмірів, кута повороту і т.д.).

Середня група кнопок на панелі інструментів Малювання призначена для вставки різноманітних графічних об'єктів:

· автофігури

· лінії

· стрілки

· прямокутник

· овал

· напис

· додати об'єкт WordAr.

Існує три основні категорії графічних об'єктів, створюваних засобами WORD:

· Автофігури – це стандартні графічні об'єкти

· Об'єкт WordArt служить для створення фігурного тексту

· Об'єкт Напис служить для нестандартної вставки невеликих текстів. Кнопка із зображенням тексту і буквиці А, яка активізує цей об'єкт, знаходиться на панелі Малювання.

Після вставки графічних об'єктів в документ здійснюється процес малювання. Для малювання або роботи з графічними об'єктами призначена група кнопок: Малювання і Вибір об'єктів.

В процесі дій (групувати, порядок, переміщення, зміна розмірів і кута повороту, прив'язка, розташування тексту в об'єктах і т.д.) створюється малюнок.

Основний принцип роботи з графічними об'єктами той же, що і при роботі з текстом документа: спочатку слід виділити об'єкт, а потім виконати з ним деякі дії.

Зміна кольору і типу графічних об'єктів.

Група кнопок на панелі інструментів Малювання призначена для зміни кольору і узору заливки графічних об'єктів, кольору і типу ліній, кольору шрифту, а також для додання об'єкту ефекту тіні або об'єму

Форматування написів, картинок і малюнків

Діалогове вікно формат. Діалогове вікно формат припускає якнайповніші можливості для форматування графічних об'єктів.

Для того, щоб активізувати вікно діалогу Формат, необхідно:

· Виділити об'єкт, клацнувши на ньому. Щоб виділити об'єкт, що розташовує позаду тексту, потрібно спочатку клацнути на кнопці Вибір об'єктів панелі інструментів Малювання

Вибрати з меню Формат команду автофігура, Напис, Малюнок, Об'єкт WordArt. Назва команди залежить від типу виділеного об'єкту. Відкриється діалогове вікно Формат. Назва вікна відповідатиме типу виділеного об'єкту.

На вкладках діалогового вікна необхідно вибрати параметри форматування:

1. Кольори і лінії: вибір стилю обтікання і вибір кольору і способу заливки, кольору, типу і товщини лінії;

2. Розмір: зміна розміру, масштабу і кута повороту;

3. Положення: вибір стилю обтікання і вирівнювання по горизонталі;

4. Малюнок: тільки для малюнків – обрізання малюнків, вибір їх кольору, яскравості і контрастності;

5. Напис: тільки для напису – зміна

Малювання в Word здійснюється за допомогою інструментальної панелі Малювання. Її включення можна здійснити за допомогою пункту меню Вигляд - Панелі інструментів - Малювання або натисненням відповідної кнопки на панелі Форматування. Більшість кнопок на цій панелі має зрозумілі позначки і дає можливість намалювати відповідний графічний об'єкт (після активізації його кнопки мишею): лінію, вектор, прямокутник (квадрат), овал (круг), текстову рамку для введення тексту, об'єкт Word Art для створення нестандартного тексту (типу “плакат”) або одну з вибраних автофігур. Якщо об'єкт, який треба намалювати, може бути правильним (квадрат, круг, горизонтальна, вертикальна, діагональна лінії і т.п.), при його створенні необхідно маніпулювати мишкою, утримуючи натиснутою клавішу Shift. Намальований об'єкт може мати лінії вибраного кольору. Окрім цього, можна задавати тип (суцільна, штрихова і ін.), товщину ліній і оформлення різними видами стрілок кінців ліній. Намальований об'єкт можна також оформити тінню і зробити об'ємним. У меню Дії містяться багато інших команд, пов'язаних безпосередньо з процесом малювання.

За допомогою меню автофігури можна автоматично вставляти найчастіше використовувані фігури. Для вставки автофігури необхідно виконати наступні дії:

Клацнути кнопку автофігури.

Вибрати категорію автофігури, а потім клацніть певну фігуру.

Клацнути в тому місці документа, куди потрібно помістити автофігуру.

Вставка малюнка або картинки з колекції:

Вкажіть місце вставки малюнка або картинки

· У меню Вставка виберіть команду Малюнок або Натисніть кнопку Додати картинку на панелі інструментів Малювання, а потім у області задач виберіть розділ Упорядкувати картинки. З'явиться вікно Вибране – Колекція картинок, в якому необхідно вибрати потрібну категорію в Колекції Microsoft Office

· Виділіть потрібний малюнок, а потім виберіть команду Копіювати в меню, що з'явилося, після цього натисніть кнопку Вставити на панелі інструментів

· Після завершення роботи з колекцією натисніть кнопку Закрити у вікні Вибране – Колекція картинок

Вставка малюнка з сканера

Сканування і вставка малюнка в документ для виконання цієї процедури до комп'ютера повинне бути підключене пристрій (сканер або цифрова камера), що підтримує протокол TWAIN. Крім того, на комп'ютері повинне бути встановлене програмне забезпечення, що підтримує протокол TWAIN.

Настройка зображення

Малюнки, створені з іншого файлу, включають точкові малюнки, скануючі зображення і фотографії, а також картинки. Для зміни малюнків служать панель інструментів Настройка зображення і деякі кнопки панелі інструментів Малювання.

При виділенні малюнка на екран виводиться панель інструментів Настройка зображення інструментами, що дозволяють обрізати малюнок, додати до нього межу або змінити його яскравість і контраст і т.д.

Створення написів в полі малюнка

Мальовані об'єкти можуть містити текстові елементи, наприклад заголовки, буквені або цифрові позначення на схемах, кресленнях.

Для створення текстових елементів, приєднаних до фігур або малюнків служить спеціальний засіб Напис (команда Вставка - чи Напис відповідна кнопка на панелі Малювання). Створивши текстову рамку, в полі написи вводять необхідний текст, після чого напис можна редагувати. Інші властивості напису задають в діалоговому вікні Формат напису, яке для виділеного напису відкривається командою Формат ? Напис. Елементи управління, представлені на вкладишах цього вікна, дозволяють набудувати:

• фоновий колір (якщо задати параметр Немає заливки, напис лежатиме на прозорому фоні);

• колір, тип і товщину ліній, які обрамляють напис (якщо при виборі кольору задати параметр Немає ліній, то текст не матиме видимої самостійної рамки);

• розміри внутрішніх полів між текстом і зовнішньою рамкою поля Напис (призначаються на вкладиші Напис).

Графічні ефекти до тексту

Для створення графічних текстових ефектів використовують програму WordArt, яка викликається з панелі інструментів Малювання за допомогою кнопки Додасть об'єкт WordArt.

До текстових ефектів належать такі операції:

· як викривлення тексту

· поворот символів на 90 градусів

· накладення тіні на текст

· розтягання тексту по горизонталі, вертикалі

· нестандартне кольорове оформлення і інші.

Об'єкти, створені за допомогою WordArt, розглядаються не як звичний текст, а як мальовані об'єкти. Щодо об'єктів WordArt неможливо виконувати перевірку правопису; з ними також не працюють інші текстові функції, такі як Знайти і Замінити.

Створення об'єкту WordArt виконуйте по алгоритму.

1. Клацніть на кнопці Малювання на стандартній панелі інструментів, щоб викликати панель інструментів малювання.

2. Клацніть на кнопці WordArt на панелі інструментів малювання. (Можна також скористатися системою меню: командою Вставка ? Малюнок ? Об'єкт WordArt.) На екрані з'явиться вікно Колекція WordArt.

3.Клацніть двічі на кожній з 30 заготівок. Відкриється діалогове вікно Зміна тексту WordArt.

4. Введіть свій текст, який замінює фразу "Текст напису".

5.Якщо потрібно, змініть шрифт або кегль, вибравши бажаний варіант в полях Шрифт і Розмір відповідно.

6.Ваш текст може бути стилізований напівжирним шрифтом або курсивом; для цього слід клацнути на кнопці чи ж До відповідно.

7.Клацніть на кнопці ОК. WordArt створить свій об'єкт, по периметру якого будуть розміщені розмірні маркери; крім того на екрані відобразиться панель інструментів WordArt.

8.Клацніть в будь-якому місці за межами об'єкту WordArt, щоб повернутися в документ.

Коли об'єкт WordArt буде вставлений в текст, можна його змінити:

• Клацнути текст мишею і перетягнути його на потрібне місце.

• Змінити розмір графічного тексту, перетянув його маркери зміни розміру в ту або іншу сторону.

• Для зміни параметрів графічного тексту (наприклад, вигин, чи нахил), перетягнути жовті маркери.

При виділенні мишею об'єкту WordArt завжди з'являтиметься переміщувана панель інструментів WordArt.

З її допомогою можна виконати наступні дії:

• Відкрити діалогове вікно Формат об'єкту WordArt, за допомогою якого можна змінити колір, розмір, розташування об'єкту, а також обтікання його текстом.

• Здійснити вільний обіг тексту.

• Перемкнути між горизонтальними і вертикальним розташуванням тексту в WordArt.

• Вирівняти рядкові і прописні букви WordArt по висоті.

• Змінити між символьний інтервал.

• Повернутися до нової колекції WordArt.

• Додати новий об'єкт WordArt.

• Змінити вирівнювання тексту WordArt.

• Змінити форму WordArt.

Якщо ви клацніть кнопку Форма WordArt в панелі інструментів WordArt, то вам буде представлене вікно з шаблонами з 40 різних форм тексту.

Використовування галереї стандартних малюнків (кліпартов)

Для вставки кліпартов в текстовий документ використовують команду Вставка ? Малюнок ? Картинки. Відповідна кнопка є і на панелі інструментів Малювання. При цьому відкривається діалогове вікно Вставка картинки. Це назва умовна, оскільки кліпарт — поняття розширене.

Графічні кліпарти зосереджені на вкладиші Малюнки, де вони класифіковані по категоріях.

Кліпарти — це композиційні об'єкти. Їх можна «розбирати» на складові, редагувати їх елементи окремо, створювати композиції з об'єктів, узятих з різних кліпартов. Все це виконується шляхом редагування кліпартов, вставлених в документ.

Звичний порядок редагування кліпартов — наступний:

• кліпарт виділяють лівою кнопкою миші;

• відкривають його контекстне меню правою кнопкою;

• у контекстному меню вибирають команду Зміна малюнка — він відкривається в окремому вікні редагування;

• у цьому вікні працюють з окремими об'єктами, які складають малюнок.

Комбінування об'єктів, які належать різним кліпартам, виконують шляхом копіювання через буфер обміну Windows (CTRL+C і CTRL+V).

Операції з малюнком

Перед виконанням будь-якої операції малюнок виділяється щигликом миші. Виділений малюнок облямовується рамкою з 8 чорними прямокутниками.

Малюнок можна переміщати по документі методом Drag-and-Drop. Указавши мишею на будь-який чорний прямокутник рамки й потягнувши за нього, можна змінити пропорції малюнка. Якщо при цьому втримувати клавішу [Shift], то можна змінити розмір малюнка. Малюнок можна взяти в рамку. Для цього необхідно:

·виділити малюнок;

·відкрити контекстне меню й вибрати команду Обрамлення й Заповнення;

·вибрати кольори рамки й тип лінії;

·нажати кнопку ОК.

При описаному способі вставки малюнка в текст, буває важко погодити розміри тексту й малюнка. Тому є більше гнучкий спосіб, заснований на висновку малюнка в кадр.

Подвійний щиглик миші на малюнку викличе завантаження убудованої Word програми. Для більше складного редагування необхідно використати будь-який убудований графічний редактор, наприклад, редактор Paint.

Малювання в документі

Використовуючи функції малювання елементарних геометричних об'єктів, можна самостійно створювати в документі різні малюнки. Для цього необхідно вивести на екран Панель малювання за допомогою кнопки Малювання на Панелі інструментів Стандартна або вибрати команду Вид/Панелі інструментів/Малювання. Можна намалювати свій малюнок і вставити його в документ як об'єкт, вибираючи команду Вставка/Об'єкт/Малюнок Microsoft Word. Створений малюнок необхідно згрупувати, щоб він переміщався по документі як одне ціле, нажавши кнопку Згрупувати на панелі Малювання й прив'язати його до сітки, використовуючи кнопку Прив'язати до сітки на тій же панелі.

Для редагування малюнок виділяється щигликом миші. Змінити кольори й стиль контурної лінії малюнка або зробити її невидимої можна, використовуючи кнопку Кольори лінії. Кольори заливання внутрішньої області вибирається при використанні кнопки Кольори заповнення. Візерунок заповнення вибирається із запропонованих шаблонів. Для цього з контекстного меню викликається вкладка Заповнення команди Формат об'єктів Якщо елементи малюнка перекривають один одного, можна вказати, який з них помістити на передній план, який – на задній. Для цього елемент малюнка варто виділити й нажати кнопку Помістити на передній план або Помістити на задній план. Для того, щоб на малюнку можна було зробити напис, використається кнопка Напис, за допомогою якої поверх малюнка розтягується рамка тексту. Малюнок можна розмістити поверх тексту (кнопка Поверх тексту) або сховати за текст (кнопка За текст). Обраний елемент можна повернути: щодо його горизонтальної осі за допомогою кнопки Відбити горизонтально, щодо вертикальної осі, використовуючи кнопку Відбити вертикально. Кнопка Повернути вправо дозволяє повернути виділену частину малюнка по годинній стрілці на 900.

Створення текстових ефектів

Для створення різних тестових ефектів застосовується програма WordArt. Для її виклику використається команда Вставка /Об'єкт. На вкладці Створення варто вибрати Тип об'єкта Microsoft WordArt 2.0. Те, що ви побачите тепер на екрані, називається вікно візуального редагування. У вікні документа розташовуються нове меню й панель інструментів. На екрані виведений напис Зразковий текст, що укладений у рамку. Ця рамка дозволяє масштабувати текст і пересувати його по екрані як єдине ціле. Свій текст уводиться за допомогою вікна з написом Наберіть свій текст. Після уведення тексту варто нажати кнопку Обновити екран або клацнути поза вікном WordArt.

Операції, виконувані в цьому режимі:

1.Форма тексту вибирається з 36 шаблонів. Для відкриття списку необхідно клацнути кнопкою поруч із написом Прямий текст на панелі інструментів.

2.Тип і розмір шрифту вибирається зі списку у вікні шрифтів.

3.Кнопки з буквами Ж и К задають напівжирний шрифт і курсив.

4.Потім ідуть кнопки для установки наступних ефектів:

·завдання рівної висоти тексту незалежно від регістра символів;

·поворот тексту;

·розтягання тексту в горизонтальному й вертикальному напрямках;

·установка вирівнювання тексту усередині рамки, що обрамляє;

·завдання інтервалів між символами;

·обертання тексту;

Три останні кнопки дозволяють вибрати кольори символів, тіні навколо символів і товщину ліній контуру символів тексту.

Масштабування об'єкта виробляється після виділення об'єкта звичайним образом.

Переміщення об'єкта виконується в наступному порядку:

·включите режим перегляду документа;

·виділите об'єкт;

·виберіть команду Вставка/Кадр;

·перетягнете мишею об'єкт за позиционирующую рамку.

Редагування об'єкта виробляється так:

·виділите об'єкт і відкрийте контекстне меню;

·виберіть команду Редагувати WordArt або Відкрити WordArt.

Команда Відкрити запускає окреме вікно й використається, коли мало пам'яті. Команда Редагувати використає режим візуального редагування. Цей режим можна включити також, якщо двічі клацнути лівою кнопкою миші на об'єкті

Вставка малюнку

У документи Word може бути вставлена графіка різних форматів (PCX, BMP, WMF, TIF, РІС, DRW та ін.). Для роботи з цими форматами Word використовує графічні фільтри-програми, які дозволяють відображати графіку. Ці фільтри встановлюються за повної інсталяції Word. Фільтри не потрібні тільки для роботи з графікою в форматах BMP і WMF.

Розміщення графіки. Для розміщення графіки слід встановити курсор у місце, де планується розміщення. Після цього потрібно виконати команду Вставка/Рисунок. На екрані з'явиться вікно діалогу Вставка рисунка (мал. 11.20).

У цьому вікні слід вибрати дисковод, папку та ім'я файла. Ім'я файла вибирається із списка Имя. У списку знаходяться файли, тип яких вказано в однорядковому списку Тип файла.

При натиснутій кнопці Вмвод содержимого у вікні виводиться зображення малюнка. Встановлений прапорець Связь с файлом створює зв'язок між документом і графічним файлом. Для обновлення цього зв'язку за кожної зміни графічного файла потрібно виконувати команду Правка/Связи. У цьому випадку при кожному завантаженні документа з вбудованою графікою Word буде відображати останню версію графічного файла.

Встановлений прапорець Хранить в документе зберігає графічне зображення всередині документа. Це має свої переваги і недоліки. Перевагою є те, що виключається втрата графіки, наприклад, при копіюванні тексту на дискету. З іншого боку, графіка значно збільшує розмір файла документа.

Після встановлення всіх параметрів необхідно натиснути кнопку ОК, і графічний елемент буде встановлено в місце курсора.

Зміна параметрів малюнку

Якщо на екрані замість графіки з'явиться тільки порожня рамка, то це означає, що Word позначив місце розташування графіки. Щоб зробити графіку видимою, слід виконати команду Сервис/Параметрн, вибрати вкладнику Вид < і відмінити опцію Пустне рамки рисунков.

Щоб змінити масштаб і положення графіки в документі, потрібно виділити графіку. Для цього слід сумістити курсор миші з графічним зображенням і натиснути кнопку миші. Команда Формат/Рисунок викличе на екран вікно діалогу Рисунок (мал. 11.21). Використовуючи це вікно, можна змінити масштаб, відстань між текстом і графікою.

Робота з малюнком містить в собі його збільшення або зменшення, обрізання малюнка, додавання або видалення рамки, переміщення, копіювання малюнка. Об'єкт, який потрібно відформатувати, повинен бути виділений, т.е оточений габаритним контейнером з маркерами.

Для цього служить кнопка Вибір об'єктів панелі інструментів Малювання (клацають по ній, а потім на фігурі, яку потрібно модифікувати). Щоб виключити режим виділення і продовжити редагування тексту документа, повторно клацають на кнопці Вибір об'єктів.

Для виділення малюнка можна просто клацнути на малюнку мишею: навколо нього з'являться вісім квадратиків - після одного в кожному і після одного у середині кожної сторони. Це маркери зміни розмірів графічних об'єктів, призначення яких витікає з самої назви. Вони використовуються для зміни розмірів графічного об'єкту (необхідно захопити відповідний маркер і потягнути його мишею в ту, чи іншу сторону).

Панель інструментів Настройка зображення автоматично з'являється, коли малюнок вставляється в документ Word. Вона надає можливість внести в малюнок зміни.

Редагування графічних об'єктів:

Ø закрашення графічного об'єкту новим кольором, заливки градієнтним кольором, текстурою або узором — за допомогою інструменту Заливка (відповідно Колір, Додаткові кольори, Способи заливки, Градієнтна, Текстура, Узор) вкладиша Кольору і лінії діалогового вікна Формат малюнка;

Ø встановлення типу, товщина і кольори ліній, якими освічений графічний об'єкт — за допомогою інструменту Лінії (відповідно Колір, Тип, Товщина) вкладиша Кольору і лінії діалогового вікна Формат малюнка;

Ø чи встановлення потрібних розмірів із збереженням без збереження пропорцій — за допомогою вкладиша Розмір діалогового вікна Формат малюнка;

Ø можливість оздоблення текстом — за допомогою вкладиша Обтікання діалогового вікна Формат малюнка або за допомогою відповідної піктограми Обтікання текстом інструментальної панелі Настройка Зображення ;

Ø видалення краєвих частин зображення обсіканням, перетворення кольорів, встановлення яскравості і контрастності зображення — за допомогою відповідних інструментів Обрізка (зліва, справа, ськізу, зверху), Колір, Яскравість, Контрастність вкладиша Малюнок діалогового вікна Формат малюнка.

Обтікання тексту навколо графічних об'єктів

Щоб текст обтікав зображення. Зробити це можна одним з наступних способів (але спочатку треба виділити малюнок). На панелі інструментів Настройка Зображення клацніть кнопку Обтікання текстом і виберіть спосіб обтікання зображення текстом:

навколо рамки;

по контуру;

крізне;

немає обтікання;

зверху і знизу ( за умовчанням).

Цю процедуру можна виконати набагато швидше - через контекстне меню. Клацнувши правою кнопкою миші, викличуть вкладиш Обтікання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]