Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20 ВЕК. КУЛЬТУРА.Мєднікова.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
5.25 Mб
Скачать

Передумови й умови формування поп-арту

Середина 50-х — початок 60-х років — пе­ріод переходу від абстрактного експресіоні­зму до нових форм мистецтва. Нова течія, що дістала назву "поп-арт", сформувалась в Америці, тогочасна конвеєрна промисловість якої перебувала на піднесенні. Надмір товарів вимагав цілеспрямованої діяльності з органі­зації збуту, психологічної орієнтації, мотивації споживацької маси. Реклама, в тому числі зображувальна, активно рухала торгівлю. Від мистецтва реклами, майстерності митця знач­ною мірою залежав обіг.

Телебачення, що тоді бурхливо розвива-

М. Дюшан. Сушилка для лося' стало змінювати принципи сприйняття.

пляшок За рахунок дистанціювання, режисури, вишу-

каності дизайну звичний об'єкт (зразок то­вару, герой екрану чи політичний діяч) часто несподівано для себе, але цілком закономірно для спеціаліста з художнього іміджування набував статусу об'єкта художнього спогля­дання, опинявся в центрі уваги публіки, що прагнула кумира.

Так склалися передумови формування ціло­го художнього напряму, що обрав об'Ієктом аналізу і віддзеркалення все те, на і|цо не звертало увагу класичне мистецтво: предме­ти, явища та елементи повсякденності: |пляш-ки з прохолодними напоями, холодильники, одяг, револьвери й знаменитості. Всі ці "нові

герої" новоявленого напряму художнього пошуку несуть відбиток ар­тистичності, художності тієї чи іншої міри.

На початку 60-х років у різних кінцях Нью-Йорка, нічого не знаючи один про одного, Енді Уорхол, Рой Ліхтенштейн, Джеймс Розенквіст, Роберт Раушенберг, Клаус Ольденбург та інші стали працювати у спорідненій манері, переходячи від абстрактних форм виразу до зоб­раження реальних об'єктів. Зацікавленість художників викликають про­дукти масової культури та виробництва. Один з художників поп-арту Річард Гамільтон дав йому таку характеристику: "популярний, недов­говічний, скороминучий, дешевий, масовий, молодий, дотепний, сек­суальний, жартівливий, шикарний — Великий Бізнес". На початку твор­чості у більшості з них переважають рекламні сюжети. Віртуозом ко­мерційної реклами був Е. Уорхол. Його манера відзначалась оригі­нальністю, гострим гумором, фантазією, поетичністю. Він був одним з перших художників, хто показав американцям той новий світ, в якому вони живуть, відкрив Америку в стилі "поп", примусив усвідомити нове середовище існування.

У поп-ракурсі сприймались і демонстрації проти війни у В'єтнамі й одноденний візит Папи римського до Сполучених Штатів, котрий транс­лювався усіма каналами й об'єднав у єдиному переживанні мільйони ньюйорківців. З'являються тенденції молодіжної і сексуальної рево­люцій, радикалізм переходить зі сфери політики до художньої сфери.

На основі витворів поп-артистів уже в середині 60-х років народи­лась потужна промисловість, що створила середовище поп-об'єктів. У 1967 р. в павільйоні США на Міжнародній виставці в Монреалі були представлені не просто товари, а нова образна система, що виража­ла в концентрованому вигляді американський поп-простір. Найбільшу увагу на виставці було приділено шістьом автопортретам Енді Уорхо-ла, фотографіям кінозірок великим планом і поп-реліквіям на кшталт гітар Елвіса Преслі та Джоан Баез. Америка стала поп-Америкою, і експозиція зафіксувала це в суспільній свідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]