Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Загальний порядок забезпечення позову

Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду (ч. З ст. 151 ЩІК). В тому числі допускається забезпечення позову і на стадії апеляційного провадження, якщо заява про це надійшла до суду апеляційної інстанції або її не вирішив суд першої інстанції. Оскільки, на відміну від ч.3 ст. 151, п. 7 ч. 1 ст.301 ЦПК, у Главі 2 Розділу V ЦПК не передбачено забезпечення позову на стадії касаційного провадження, у разі надходження відповідної заяви її повертають заявникові (п. 5 Постанови Пленуму ВСУ).

Єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі (п. 1 Постанови Пленуму ВСУ).

???!!! Якщо заходи забезпечення позову вживаються за ініціативою прокурора або осіб, яким за законом надано право звертатися до суду за захистом прав, свобод та інтересів інших осіб, то їх заява має бути у будь-який спосіб підтверджена особою, в інтересах якої вони діють, оскільки відшкодування можливих збитків і його забезпечення здійснюється лише за рахунок цієї особи (п. 6 Постанови Пленуму ВСУ).

Після подання заяви про забезпечення позову можливі два варіанти розвитку подій;

а) заява розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі (ч. 1 ст. 153 ЦПК);

б) суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу (ч. 8 ст. 153 ЦПК).

Суд, допускаючи забезпечення позову, може вимагати від позивача забезпечити його вимогу заставою, достатньою для того, щоб запобігти зловживанню забезпеченням позову, яка вноситься на депозитний рахунок суду. Розмір застави визначається судом з урахуванням обставин справи, але не повинен бути більшим за розмір ціни позову (ч. 4. ст. 153 ЦПК).

Застава виконує дві функції:

1) профілактичну - запобігає зловживанню з боку заявника;

2) компенсаційну - з цієї суми відповідач вправі відшкодувати збитки, завдані вжиттям заходів забезпечення позову.

Предмет застави повертається позивачеві в наступних ви­падках:

1) якщо позов про відшкодування відповідачу збитків не подано протягом двох місяців після настання обставин, визначених частиною першою статті 155 ЦПК, а саме:

а) скасування заходів забезпечення позову;

б) набрання законної сили рішенням про відмову у задоволенні позову;

в) набрання законної сили ухвалою про закриття провадження у справі;

г) набрання законної сили ухвалою про залишення заяви без розгляду

2) якщо набрало законної сили рішення суду про задоволення позову;

3) якщо сторони уклали мирову угоду.

Якщо заява розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, то суд може:

а) постановити ухвалу про відмову в забезпеченні позову - оскарження такої ухвали окремо від рішення суду в апеляційному порядку в ЦПК не передбачено;

б) постановити ухвалу про забезпечення позову повністю або частково залежно від обставин справи (ч. 6 ст. 153 ЦПК) – ухвала може бути оскаржена окремо від рішення суду в апеляційному порядку (п. 2 ч. 1 ст. 293 ЦПК).

Копія ухвали надсилається заявнику та заінтересованим особам негайно після її постановлення (ч. 5 ст. 153 ЦПК).

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. У разі забезпечення вимог заявника заставою ухвала про забезпечення позову звертається до виконання негайно після внесення предмета застави в повному розмірі (ч. 9 ст. 153 ЦПК).

Суд може за заявою однієї із сторін і зважаючи на пояснення другої сторони допустити заміну одного способу забезпечення позову іншим. Заява про заміну способу забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її подання. На заміну способу забезпечення позову за заявою відповідача потрібна згода позивача (ч. 1 ст. 154 ЦПК).

У разі забезпечення позову про стягнення грошових коштів відповідач може з дозволу суду замість допущеного виду забезпечення внести на депозитний рахунок суду суму, зазначену в позовній заяві. Згода позивача в цьому випадку не потрібна (ч. 2ст. 154 ЦПК).

Оскарження ухвали про заміну одного виду забезпечення іншим зупиняє виконання цієї ухвали (ч. 11 ст. 153 ЦПК).

Забезпечення позову припиняється в таких випадках:

  • у разі скасування ухвали про забезпечення позову апеляційним судом у випадку оскарження ухвали в апеляційному порядку окремо від рішення суду (п. 2 ч. 1 ст. 293 ЦПК);

  • у разі набрання судовим рішенням законної сили (ч. 6 ст.154 ЦПК):

а) якщо у задоволенні позову було відмовлено;

б) якщо провадження у справі було закрито (ст. 205 ЦПК);

в) якщо позовну заяву було залишено без розгляду (ст.207 ЦПК);

  • у разі постановлення судом ухвали про скасування забезпечення позову (ч. 6 ст. 154 ЦПК):

а) одночасно або після ухвалення судового рішення про відмову у задоволенні позову;

б) одночасно або після ухвалення судового рішення про закриття провадження у справі;

в) одночасно або після ухвалення судового рішення про залишення заяви без розгляду;

  • у разі постановлення судом ухвали про скасування забезпечення позову за заявою відповідача (особи, щодо якої вжито заходи забезпечення позову без її повідомлення) (ч. 5 ст. 154 ЦПК). Оскарження позивачем ухвали про скасування забезпечення позову зупиняє її виконання (ч. 11 ст. 153 ЦПК). Слід звернути увагу на те, що оскільки ухвала про скасування забезпечення позову не перешкоджає подальшому провадженню у справі, ця ухвала відповідно до ч. 1 ст. 324 ЦПК у касаційному порядку оскаржена бути не може (п. 9 Постанови Пленуму ВСУ);

  • у разі постановлення судом ухвали про скасування забезпечення позову (пп. 2-3 ч. 7 ст. 154 ЦПК):

а) повернення позовної заяви (ч. 2-3 ст. 121 ЦПК);

6) відмови у відкритті провадження у справі (ч. 2 ст. 122 ЦПК).

У Кодексі нічого не сказано щодо питання дії заходів забезпечення позову у випадках зупинення провадження у справі. У всякому разі, зупинення провадження у справі не спричиняє обов'язкового скасування заходів забезпечення позову. Але при цьому суд повинен зважати на те, що період, протягом якого провадження буде зупинено, може виявитись тривалим, а це обмежує права відповідача на тривалий і невизначений строк.

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування (п. 10 Постанови Пленуму ВСУ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]