Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

2. Процесуальні права та обов’язки сторін

Сторони належать до складу осіб, які беруть участь у справі, а тому володіють загальними правами, які передбачені ст. 27 ЦПК України. Проте в силу свого особливого процесуального статусу ці особи наділяються і додатковими (спеціальними) правами (ст.31 ЦПК).

Позивач має право протягом усього часу розгляду справи змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову. При цьому можливість реалізації цього права обмежується часовими рамками, а саме пов‘язується з моментом винесення судом рішення.

1. Право змінити підставу або предмет позову

Позов в цивільному процесі – це письмово оформлена і адресована суду письмова вимога, яка складається з вимоги процесуального характеру (відкрити провадження по справі) і вимоги матеріального характеру (захистити невизнане, оспорюване чи порушене право).

Предмет позову – це матеріальний зміст позовних вимог позивача, це певне матеріальне благо, яке має намір отримати позивач, з приводу чого виникає спір.

Підстава позову – коло обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, які об'єктивуються у поданих доказах. Верховний Суд України відзначив, що під підставами позову, які згідно зі ст. 31 ЦПК може змінити лише позивач, слід розуміти обставини, якими обгрунтовуються позовні вимоги, а не самі по собі посилання позивача на певну норму закону, яку суд може замінити, якщо її дія не поширюється на дані правовідносини.

Позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Зміна підстав і предмету позову одночасно не допускається. Верховний Суд України відзначив, якщо в процесі розгляду справи повністю змінюються підстави й предмет позову, то це слід розглядати як нові позовні вимоги, які мають бути оформлені письмовою заявою у відповідності з ЦПК і одночасною відмовою від раніше заявлених вимог.

Існує думка, що зміна підстав позову складається, по суті, з двох актів: відмови від використання первісної підстави та заміни її новою. Тому відмова від використання первісної підстави позову є одним із способів відмови від нього, що позбавляє права на подання нового позову з такою самою підставою. (Тимченко Г.П.)

Однак такий висновок не відповідає ЦПК.

Кількісних обмежень в реалізації права змінити предмет або підставу позову законодавство не містить. Позивач вправі змінити підставу позову кілька разів. Не забороняє законодавець повернутися і до попередньої підстави. Ці дії позивача обов’язкові для суду, тому що підставу та предмет позову визначає виключно позивач.

Слід також розмежовувати зміну підстав (предмета позову) від відмови від позову і за процесуальними наслідками. У разі відмови від позову провадження у справі закривається, водночас після зміни підстав або предмета позову провадження продовжується.

Часові межі – до винесення рішення в суді першої інстанції!!!

2. Право збільшити (зменшити) розмір позовних вимог

Збільшення (зменшення) розміру позовних вимог – це зміна позивачем ціни первісно заявлених вимог.

Часові межі:

Збільшеннядо винесення рішення в суді І інстанції.

Зменшення – допускається також і в апеляційній інстанції (правові позиції ВСУ)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]