Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

2. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору

Третіми особами, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, називаються суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають у порушену цивільну справу з метою захисту своїх особистих прав, свобод чи інтересів, пред'явивши позов до однієї чи обох сторін.

Характерною ознакою таких осіб є саме пред'явлення самостійної вимоги щодо предмета матеріального спору між сторонами, а не наявність самостійних прав на нього, оскільки такі права можуть бути визначені тільки рішенням суду після розгляду справи по суті.

Наприклад, третьою особою буде юридична особа, яка вступила у справу по спору між спадкоємцями про поділ спадкового майна, пред'явивши до них вимогу щодо останнього, посилаючись на те, що дане майно спадкодавець за заповітом залишив їй.

Треті особи із самостійними вимогами можуть і не вступати в цивільну справу, а зачекати на її закінчення і порушити самостійну справу, пред'явивши позов до тієї із сторін, на користь якої було вирішено спір, тому що ухваленням рішення порушено чи поставлено під загрозу права та інтереси цих третіх осіб.

Коли треті особи із самостійними вимогами щодо предмета спору вступають у розпочатий цивільний процес, вони не бажають закінчення вирішення судом справи, оскільки мають побоювання, що визнання права за стороною може утруднити чи зробити неможливим отримання спірного об'єкта, хоч у майбутньому суд і визнає за ними право на цей об'єкт.

Розгляд цивільної справи за участю третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги, дає можливість зекономити час і процесуальні засоби, зменшити судові витрати і запобігти ухваленню судом протилежних за змістом рішень.

Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у цивільний процес до закінчення судового розгляду (ч. 1 ст. 34 ЦПК). Вони залучаються до справи за власною ініціативою шляхом подання позовної заяви, яка повинна бути оформлена відповідно до статей 119,120 ЦПК.

Пред'явлення позову третьою особою спрямоване на підтвердження зв'язку між її вимогами та спірними правовідносинами сторін і на доведення нею своїх прав щодо предмета їх матеріального спору. Оскільки вимоги третьої особи мають спільні елементи з первісним позовом, то вони можуть виключати повністю чи частково вимогу позивача або зустрічний позов відповідача.

Після вступу в цивільний процес третя особа, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, може клопотати перед судом про розгляд справи спочатку (ч. 2 ст. 34 ЦПК).

Як видно із вищезазначеного, третя особа, яка пред'являє самостійні вимоги щодо предмета спору, має багато спільного із позивачем. У зв'язку з цим, законодавець наділяє таку третю особу стосовно її вимог всіма правами та обов'язками позивача (ч. 1 ст. 34 ЦПК), зокрема, вона може змінити підставу або предмет свого позову, відмовитися від нього, збільшити або зменшити розмір своїх позовних вимог тощо. Саме тому дуже важливо відрізняти цю категорію третіх осіб від співпозивачів.

Треті особи, яка заявляють вимоги щодо предмета спору

Співпозивачі

завжди вступають у вже розпочатий процес

можуть як вступити у вже розпо­чате провадження, так і одночасно почати цивільну справу, шляхом подачі позовів

вимоги суперечать Інтересам і позивача і відповідача

вимоги завжди адресовані відповідачу, і їх інтереси не виключають один одного

протистоять позивачу та відповідачу

протистоять відповідачу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]