Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Різниця між судовою повісткою про виклик та судовою повісткою-повідомленням

Судова повістка про виклик

Судова повістка-повідомлення

Мета

здійснення судових викликів (ч. 1 ст. 74 ЦПК)

здійснення судових повідомлень (ч. 2 ст. 74 ЦПК)

Адресати

особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі (ч.3 ст. 74 ЦПК)

особи, які беруть участь у справі з приводу вчинення процесуальних дій, у яких участь цих осіб не є обов'язковою (ч.3 ст. 74 ЦПК)

Час вручення

з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за сім днів до судового засідання (ч.4 ст. 74 ЦПК)

завчасно (ч. 4 ст. 74 ЦПК)

Зміст

1) ім'я фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується повістка;

1) ім'я фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується повідомлення (хоча в ЦПК відсутня вказівка на обов'язковість зазначення цього реквізиту);

2) найменування та адреса суду;

2) найменування та адреса суду;

3) зазначення місця, дня і часу явки за викликом;

3) зазначення місця, дня і часу вчинення відповідної дії;

4) назва справи, за якою робиться виклик;

4) назва справи;

5) зазначення, в якості кого викликається особа (як позивач, відповідач, третя особа, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач);

5) вказівка про те, яку дію буде вчинено;

6) зазначення, чи викликається особа в судове засідання чи у попереднє судове засідання, а у разі повторного виклику сторони у зв'язку з необхідністю дати особисті пояснення - про потребу дати особисті пояснення;

6) вказівка про те, що участь у вчиненні відповідної дії для особи не є обов'язковою

7) у разі необхідності - пропозиція особі, яка бере участь у справі, подати всі раніше неподані докази;

---

8) зазначення обов'язку особи, яка одержала судову повістку в зв'язку з відсутністю адресата, за першої можливості вручити її адресату;

---

9) роз'яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається (накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності, залишення заяви без розгляду), і про обов'язок повідомити суд про причини неявки.

---

Оголошення про виклик відповідача до суду

Відповідач, місце проживання (перебування чи роботи) або місцезнаходження якого позивачеві невідоме, навіть після його звернення до адресного бюро і органів внутрішніх справ, викликається в суд через оголошення у пресі. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи.

На ці випадки поширюється правило ч.4 ст.74 ЦПК) (ч. 9 ст. 74 ЦПК). В оголошенні вказуються дані, зазначені в пунктах 1-7 і 9 частини першої ст.74 ЦПК (ч. 2 ст. 74 ЦПК). Відсутність вказівки на пункт 8 частини першої статті 74 ЦПК обумовлений тим, що при публікації оголошення про виклик відсутня особа, яка одержує судову повістку замість адресата.

Друкований орган, у якому розміщуються оголошення про виклик відповідача протягом наступного року, визначається не пізніше 1 грудня поточного року в порядку, встановленому КМУ (ч.10 ст. 74 ЦПК). Даний порядок визначено у Постанові Кабінету Міністрів України від 25 січня 2006 р.5

Зазначимо лише, що Кабінет Міністрів України за поданням Державної судової адміністрації щороку до 1 грудня визначає друкований засіб масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та затверджує перелік друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, у яких розміщуються оголошення про виклик до суду.

Вищезгаданий перелік наведено у відповідних Розпорядженнях КМУ від 12 квітня 2006 року (на 2006 рік), 29 грудня 2006 р. (на 2007 рік), 30 січня 2008 р. (на 2008 рік).

Так, друкованим засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, в якому розміщуються оголошення, визначено газету "Урядовий кур'єр".

Перелік друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження – міститься у відповідних Розпорядженнях КМУ. Для Львівської області – газета «Високий Замок».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]