Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

4.3. Інші учасники процесу

– Загальні ознаки осіб, що сприяють судовому розгляду

– Секретар судового засідання

– Судовий розпорядник

– Свідок

– Експерт

– Спеціаліст

– Особа, що надає правову допомогу

– Перекладач

Лекція 4: Сторони в цивільному процесі

  1. Загальна характеристика сторін в цивільному процесі

  2. Процесуальні права та обов’язки сторін

  3. Процесуальна співучасть

  4. Заміна неналежного відповідача

  5. Процесуальне правонаступництво

1. Загальна характеристика сторін в цивільному процесі

Згідно ст. 124 Конституції України та ч. 1,2 ст. 3 ЦПК кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси.

Традиційно, сторонами вважаються особи, які є учасниками спірного матеріального правовідношення.

Ст.30 ЦПК

Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Позивач – це особа, на захист прав та інтересів якої відкрито провадження у справі.

З цього випливає, що позовна заява подається для захисту порушених прав, а саме порушення в часі повинно існувати до відкриття провадження у справі. Однак буває, що позивач помиляється, його права не порушені або ті права, які порушені, якому не належать, а тому суд у позові відмовить. Тому, коли позивач звертається до суду з позовом до конкретного відповідача, то на цей час існує лише припущення щодо порушення прав позивача, яке підтверджується (або спростовується) під час розгляду справи в суді.

Як правило, саме позивач ініціює процес шляхом подання позовної заяви. Однак не лише позивач може це зробити. Провадження відкривається за заявою представника або осіб, яким за законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. З цієї причини не вірним є твердження про те, що позивач – це особа, яка звертається до суду.

Відповідач – це особа, на яку вказує позивач, як на порушника своїх прав.

Тому саме позивач визначає до кого пред‘явити позов. Якщо позивач помилиться і притягне відповідачем особу, яка його прав не порушила або не повинна відповідати за позовом з інших причин, суд у позові відмовить.

Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава. Правами сторін наділяються також особи, які беруть участь у справах наказного і окремого провадження, за винятками встановленими відповідними нормами щодо цих видів провадження у цивільному процесі.

Цивільно-процесуального статусу позивача і відповідача особи набувають з моменту відкриття провадження по справі.

Ознаками сторін, які відрізняють їх від інших суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин взагалі та осіб, які беруть участь у справі, зокрема, є такі:

  1. це обов’язкові суб’єкти цивільного процесу;

  2. це особи, між якими виник спір про право, який є предметом розгляду та вирішення судом;

  3. юридична заінтересованість сторін носить особистий характер, тобто вони наділені і матеріально-правовою, і процесуальною заінтересованістю;

  4. справа (процес) ведеться від імені сторін;

  5. сторони несуть судові витрати у справі;

  6. на сторони поширюються усі наслідки та властивості судового рішення (стосується преюдиційності фактів);

  7. правосуб’єктність сторін допускає правонаступництво.

Сторони в цив. процесі – це особи позовного провадження, які особисто заінтересовані в позитивному судовому рішенні, від імені і в інтересах яких ведеться справа, на яких поширюється матеріально-правова сила рішення і покладаються судові витрати.

Позивач, як правило, є ініціатором порушення справи, звертаючись до суду, він вважає, що його право порушене чи оспорюється.

Органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, не є позивачами. Позивачем в цьому випадку буде особа, в інтересах якої має місце звернення до суду. А тому, якщо особа, яка має повну цивільну процесуальну дієздатність і в інтересах якої подана заява, не підтримує заявлених вимог, то суд залишає заяву без розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]