Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 42. Кримінологічна характеристика особи насильницьких злочинців

  1. Основні типи насильницьких злочинців

  2. Характеристика особи за статтю

  3. Характеристика особи за віком

  4. Характеристика особи за освітнім рівнем

1. Визначають три основних типи насильницьких зло­чинців за характером їх антигромадської спрямованості.

До першого типу належать злочинці з чітко і стійко вираженою агресивно-насильницькою антигромадською спрямованістю. Такі особи орієнтовані на поведінку, не­безпечну для життя, здоров'я та гідності інших грома­дян, їм притаманне негативно-зневажливе ставлення до людини та її найважливіших благ, переконаність у до­пустимості насильницьких засобів розв'язання конфлік­тів. Такий поведінковий стереотип — результат глибо­кої деформації особи, специфічний продукт езопової життєвої спрямованості. Питома вага засуджених за вказані злочини становить 45—55%.

Другий тип насильницьких злочинців — це особи, що характеризуються в цілому негативно, які допускали і раніше різні правопорушення, але спрямованість яких на момент вчинення злочинів проти особи не є явно вираженою. Вчинення насильницького злочину стає за­собом досягнення особливо значущих для них цілей, способом заволодіння певним благом. У загальній кіль­кості засуджених за вказані злочини питома вага таких осіб — близько 20%.

До третього типу належать ситуативні, випадкові злочинці, які до вчинення злочину були охарактеризо­вані позитивно або нейтрально, а саме насильницьке по­сягання вчинили вперше під впливом несприятливої

зовнішньої ситуації. В їхній поведінці немає ознак, властивих представникам двох попередніх типів. Во­ни застосовують насильство як реакцію на певну ситуа­цію. Серед засуджених такі особи становлять близь­ко 30%.

2. Більшість осіб, які вчиняють насильницькі злочи­ ни і хуліганські дії, — чоловіки (90—93%). Це поясню­ ється соціальними ролями, характерними для чоловіків і жінок, психофізичними особливостями статі. Поведін­ ці чоловіків під час дозвілля більше притаманні випад­ кові компанії, зловживання алкоголем, що часто ство­ рює конфліктні ситуації, які переростають у бійки.

Існують розбіжності в мотивації насильницьких зло­чинів, учинених чоловіками і жінками. В останніх пере­важають мотиви ревнощів, помсти, заздрощів, прагнен­ня звільнитися від потерпілого тощо. Багато насиль­ницьких злочинів вчиняються жінками на ґрунті вік-тимної поведінки потерпілого. В останні роки реєст­рується зростання частки жінок при вчиненні таких злочинів, як убивства з хуліганських чи корисливих спонукань, у ході розбійних нападів і тощо, зростан­ня кількості злочинів, учинених з особливою жорсто­кістю.

3. Основний контингент насильницьких злочинців і хуліганів становлять особи молодого і середнього віку (до 40 років).

Найбільша кримінальна активність властива пред­ставникам вікової групи 25—29 років. Відповідно далі за ступенем кримінальної активності йдуть вікові групи 18-24, 30-39, 16-17 років.

Порівняно з дорослими неповнолітні та молодь, як правило, мають менш розвинуту волю, підвищену враз­ливість до негативних впливів, імпульсивність, сугес­тивність, вони легше піддаються шкідливому впливу з боку антигромадських елементів, у тому числі у формі наслідування, підбурювання, залучення тощо.

4. За освітнім рівнем осіб, винних у вчиненні насиль­ ницьких злочинів, поділяють на такі групи:

~- 70% — із середньою загальною освітою;

~- 15% — із середньою професійною освітою; ; !

~- 2% — із вищою професійною освітою.

7* 99

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]