Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 28. Правоохоронні органи та суд

як суб'єкти запобігання злочинам

  1. Суд : .

  2. Прокуратура

  3. Міліція

  4. Установи, які виконують покарання

5- Органи служби безпеки

6- Органи юстиції

!• Судові органи вирішують завдання із запобігання

злочинам за допомогою різних засобів і методів. Відпо-

бідно до законодавства про судоустрій, суди зобов'язані

воєю діяльністю виховувати громадян у дусі точного й

еУхильного виконання законів, дбайливого ставлення

3-4-,959

до державної та приватної власності, дотримання трудо­вої дисципліни, поваги до прав, честі та достоїнства гро­мадян.

Профілактичний ефект діяльності суду пов'язаний із виконанням його основного завдання — відправлення правосуддя. Шляхом винесення справедливого рішення у кримінальних справах суд забезпечує загальну та спеціальну превенцію, у тому числі робить свій внесок у запобігання рецидиву. Справедливі рішення по ци­вільних, сімейних, трудових, господарських справах сприяють усуненню або пом'якшенню криміногенних конфліктних ситуацій, факторів, що детермінують кри­мінальну мотивацію і полегшують її реалізацію.

Профілактичну спрямованість має аналітична робота, узагальнення судової практики, які здійснюють інфор­маційне забезпечення методичної роботи у сфері запо­бігання злочинам.

Профілактичний ефект діяльності суду забезпечуєть­ся реалізацією принципу гласності в його роботі, що припускає висвітлення ходу та результатів судових про­цесів.

Форми запобіжної роботи судових органів є дуже різноманітними: виїзні засідання, залучення пред­ставників громадськості до судового розгляду, окремі ухвали, контроль за виконанням вироків, рішень і по­станов.

2. Профілактика злочинності — завдання, що підля­гає вирішенню у кожному напрямі діяльності прокура­тури.

Особливості компетенції прокуратури, обсяг її повно­важень визначають специфіку діяльності її органів як суб'єктів профілактики злочинності.

Прокуратура не лише виконує свої безпосередні функції щодо запобігання злочинам, а й здійснює на­гляд за виконанням органами держави та місцевого самоврядування, громадськими організаціями, іншими недержавними структурами вимог законів, що регла­ментують їх діяльність щодо профілактики злочинів.

Профілактичні функції виконуються при здійсненні нагляду за дотриманням законів органами дізнання ' досудового слідства. .--

66

На запобігання рецидивної злочинності спрямовано нагляд за виконанням законів у місцях позбавлення во­лі, в інших органах, які виконують покарання і заходи, які їх замінюють, а також соціальну допомогу і конт­роль щодо осіб, котрі відбувають або відбули пока­рання.

Запобіжна діяльність прокурора реалізується також у процесі його участі в судовому розгляді справ. Проку­рор зобов'язаний виявляти обставини, що сприяють вчиненню злочинів, з'ясовувати механізм їх впливу на поведінку підсудного.

Запобігання злочинам здійснюється у різних формах і різними методами. До засобів прокурорського реагу­вання на виявлені порушення закону належать: опро-тестування незаконного акта або незаконних дій посадо­вих осіб; внесення подання про усунення порушень; ви­несення постанови про порушення кримінальної спра­ви, дисциплінарного провадження чи провадження про адміністративне правопорушення.

3. Закон України «Про міліцію»1 відносить запобі­гання злочинам та іншим правопорушенням до числа основних обов'язків цього органу. Згідно зі ст. 10 Зако­ну, відповідно до поставлених перед нею завдань, мілі­ція зобов'язана запобігати і припиняти злочини, вияв­ляти сприятливі їм обставини і в межах своїх прав вжи­вати заходів до їх усунення.

Органи міліції в процесі профілактичної діяльності мають право:

— проводити бесіди;

— застосовувати заходи адміністративно-правового впливу;

  • здійснювати віктимологічну профілактику;

  • вилучати речі, предмети, речовини, які заборонено До Цивільного обігу або зберігаються без відповідного Дозволу;

~ контролювати збереження і використання зброї, "оєприпасів, вибухових речовин;

Закон України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р. // Відомості ї Ради УРСР. - 1991. - № 4. - Ст. 20.

67

  • вимагати ооовязкових перевірок, інвентаризацій І ревізій виробничої, господарської, фінансової, торгової діяльності;

  • проводити контрольні закупівлі, вилучення та до­ слідження зразків сировини і продукції.

Особливістю профілактичної діяльності міліції є те, що поряд із гласними способами збирання інформа­ції, заходами виховного і виховно-правового впли­ву застосовуються оперативно-розшукові (негласні) заходи.

Основними етапами роботи із запобігання злочиннос­ті в міліції є:

  • розробка та реалізація загальних напрямів профі­ лактики на основі аналізу рівня, структури і динаміки злочинності;

  • конкретизація загальних напрямів до рівня вирі­ шення окремих завдань найнебезпечніших у криміналь­ ному відношенні територіях та об'єктах народного гос­ подарства, в тому числі колективні підприємства, уста­ нови, організації;

  • індивідуально-виховна робота з особами, що пере­ бувають на профілактичному обліку в органах внутріш­ ніх справ;

  • запобігання злочинам з боку осіб, про кримінальні наміри яких стало відомо;

  • запобігання злочинній діяльності з метою недопу­ щення вчинення суспільне небезпечних злочинних дій;

  • розкриття злочинів з метою покарання винних та недопущення вчинення нових злочинів;

  • робота з особами, що були раніше засуджені, з ме­ тою не допустити вчинення нових злочинів.

4. Важливі профілактичні функції здійснюють уста­нови, що виконують покарання у вигляді позбавлення волі, та установи, що організують виконання інших по­карань, їх діяльність має профілактичний зміст у силу своєї спрямованості на виправлення засуджених, запо­бігання вчинення ними нових злочинів.

Специфіка профілактичної роботи із засудженими за­лежить від виду покарання і режимних вимог. Особливе значення для запобігання рецидивній злочинності має робота в місцях позбавлення волі з підготовки засудже-

68

них до звільнення, взаємодія з територіальними органа­ми внутрішніх справ, органами соціального захисту з питань, пов'язаних із соціальною адаптацією цієї кате­горії осіб, трудовим і побутовим влаштуванням, контро­лем за їх поведінкою у період адаптації тощо.

5. Одним з головних завдань органів служби безпеки (СБУ) є запобігання розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб проти України. У взаємодії з ор­ ганами прокуратури, МВС та іншими правоохоронними органами вони здійснюють:

  • запобігання і припинення наркобізнесу, інших ви­ дів організованої злочинності;

  • запобігання злочинам, розслідування яких віднесе­ но законом до компетенції органів безпеки, у тому числі тероризму;

  • розробку заходів для захисту комерційної таєм­ ниці;

  • профілактику відповідних видів економічних зло­ чинів, корупції тощо.

6. Органи Міністерства юстиції беруть участь у про­ філактиці злочинності, реалізуючи свої завдання та функції з організаційно-методичного керівництва екс­ пертними установами, нотаріатом, службами судових виконавців, реєстраційною діяльністю.

До правових заходів профілактики належать:

  • діяльність органів Міністерства юстиції щодо удос­ коналення законодавства й участі в законотворчій діяльності, систематизації та кодификації законодавства, приведення його у відповідність із сучасним напрямом розвитку суспільства;

  • вивчення ефективності чинного законодавства;

  • робота зі створення єдиної системи правової інфор­ мації в масштабах країни;

  • методичне керівництво правовою пропагандою, ви­ значення її найважливіших напрямів, розробка ефек­ тивних засобів і методів пропаганди, а також упрова­ дження їх у практику. Функціями органів юстиції, що мають профілактичну спрямованість, є також організа­ ційне й методичне забезпечення правового навчання у закладах освіти.

69

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]