Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 23. Рівні профілактики злочинності

1- Загальні положення

^ Загальносоціальний рівень профілактики злочинності

^ПеЦіально-кримінологічний рівень профілактики 4 злочинності

ІвнІ профілактики злочинності на основі вертикальної диференціації ,

біяс'ни ЛЄЖНО.ВІД масштабів і мети застосування запо-ляють Загос^в Рівні профілактики злочинності поді-а загальсоціальний і спеціально-кримінологіч-

51

2. Загальносоціальний рівень профілактики злочин­ності характерний тим, що його складові є невід'ємною частиною соціально-економічного розвитку, поліпшен­ня морально-психологічної та духовної сфер суспіль­ства. Безперечно, передбачені заходи спрямовані, перш за все, на поліпшення умов праці та відпочинку грома­дян, підвищення рівня їх матеріального забезпечення, зміцнення дисципліни та організованості, а також інші позитивні зміни в суспільстві.

Метою загальносоціального рівня не є запобігання злочинності. Його головне завдання — підвищення ду­ховного, матеріального рівня суспільства, що, своєю чергою, позитивно впливає на зменшення рівня злочин­ності.

У наш час Загальносоціальний рівень значною мірою послаблено через наявність різних соціально-економіч­них, політичних негативних процесів, які ускладнюють життєзабезпеченність членів нашого суспільства.

3. Спеціально-кримінологічний рівень профілактики злочинності характеризується сукупністю заходів, спе­ціально спрямованих на усунення причин злочинності чи конкретних злочинних проявів. Масштаб їх застосуван­ня є меншим, аніж загальносоціальних, хоча в деяких випадках він набуває значних розмірів і охоплює цілі галузі народного господарства або поширюється на ок­ремі категорії осіб (неповнолітніх злочинців, рецидивіс­тів тощо).

Спеціальне кримінологічне запобігання вимагає спе­ціальних кримінологічних знань, які необхідні при роз­робці комплексних планів, заходів запобігання окремим

видам злочинів тощо.

Спеціально-кримінологічний рівень часто залежить від суб'єктивних чинників. Тому виникає потреба в уп­равлінні спеціальним запобіганням злочинам, яке пе­редбачає використання специфічних заходів прийняття і реалізації рішень, особливої системи оцінок соціальної доцільності, корисності та ефективності цієї діяльності. 4. Визначають три рівні профілактики злочинності н® основі вертикальної диференціації.

Перший рівень (загальний) передбачає розв'язання значних соціальних, економічних та інших проблем життєдіяльності суспільства, що полягає в соціальне'

економічних перетвореннях, посиленні виховної й ідеологічної роботи, а загалом — в удосконаленні су­спільних відносин на певному етапі розвитку суспіль­ства.

Другий рівень (спеціальний) передбачає профілактич­ний вплив на конкретні соціальні групи і суспільні вер­стви населення, які зазнають впливу негативних со­ціальних процесів.

Третій рівень (індивідуальний) пов'язаний з індиві­дуально-профілактичним впливом на конкретних осіб, завдання якого полягає в позитивній зміні системи цін­нісних орієнтацій людини, у корекції її антигромад­ських поглядів і установок, переорієнтації поведінки в соціальне схвалюваному напрямі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]