Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 34. Кримінологічне планування

• і.

  1. Поняття кримінологічного планування

  2. Форма і види кримінологічного планування

  3. Основа кримінологічного планування

  4. Програми та плани

  1. Поточне короткострокове, середиьострокове і довгострокове кримінологічне планування

  1. Комплексне, міжвідомче і відомче кримінологічне планування

і. Кримінологічне планування (програмування) — це цілеспрямований процес розробки плану, в якому на ос­нові цілей і завдань боротьби зі злочинністю визна­чають шляхи та засоби їх вирішення, нормативне, інформаційне, організаційне, методичне й ресурсне його забезпечення на певний часовий період.

2. Кримінологічне планування реалізується у формі управлінських документів-планів (програм), його поді­ ляють на такі види:

  • за рівнем і масштабом: регіональне, місцеве, на ок­ ремому об'єкті;

  • за органами влади, що затверджують план (програ­ му): загальнодержавне і місцеве;

  • за складом учасників і їх роллю: комплексне, між­ відомче, відомче;

  • за спрямованістю: територіальне та галузеве;

  • за предметом: які передбачають боротьбу зі зло­ чинністю в цілому і за видами або тільки боротьбу з окремими видами злочинів;

  • за термінами: довгострокове, середньострокове, ко­ роткострокове.

3. Базою кримінологічного планування є прогноз, дані про злочинність, процеси, що впливають на неї і стан боротьби з нею. Спеціалісти оцінюють наявні можли­ вості впливу на прогнозовані несприятливі тенденції злочинності та закладають у план (програму) відповідні

78

заходи, прагнучи зруйнувати чи пом якшити їх і, навпа­ки, стимулювати позитивні для, суспільства тенденції.

4. Програми розробляються на стратегічному рівні управління боротьби зі злочинністю. Вони передба­ чають мету і завдання на порівняно тривалий період, їх пріоритети і зв'язок з іншою метою спеціального управ­ ління, систему суб'єктів і засобів боротьби зі злочинніс­ тю, ресурси, що може виділити суспільство, тощо.

Плани ж деталізують програми за завданнями, на­прямами, функціями окремих суб'єктів боротьби зі зло­чинністю, організацією цієї боротьби, передбачаючи конкретні заходи, порядок, послідовність, терміни вико­нання, відповідальних виконавців.

5. Поточне кримінологічне планування розробляють на місяць, квартал, півріччя, рік, воно спрямоване на роз­ в'язання поточних проблем, які випливають з наявної і прогнозованої на найближчий період обстановки.

Короткострокове (1—2 роки), середньострокове (2—5 років) і довгострокове (понад 5 років) планування роз­роблене на основі прогнозів, складених на цей самий період. Такі види планування мають допомогти визна­чити перспективи боротьби зі злочинністю, завдання на більш тривалий термін, шляхи і засоби їх вирішення.

Отже, короткострокове, середньострокове і довго­строкове кримінологічне планування мають форму ве­ликомасштабних програм, що визначають стратегічні ці­лі, комплекс завдань, що випливають з них, систему учасників, напрями, засоби (заходи) вирішення та за­безпечення.

6. Комплексне і міжвідомче кримінологічне планування охоплюють відповідно розробку комплексу завдань і за­ собів боротьби зі злочинністю на певній. території, у певній сфері соціального життя, галузі народного госпо­ дарства.

Основне завдання полягає в об'єднанні зусиль різних суб'єктів запобігання злочинам і направити їх у єдине Русло цілеспрямованої діяльності з ефективнішого ви­користання своїх можливостей у сфері боротьби зі зло­чинністю.

Відомче планування передбачає розробку завдань і засобів участі в боротьбі зі злочинністю певного ві­домства, організації відповідно до їх функціонального

79

призначення. Відомче кримінологічне планування здійснюють у межах своїх завдань і компетенції органи внутрішніх справ, прокуратури, служби безпеки, інші органи, які виконують спеціалізовані функції щодо бо­ротьби зі злочинністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]