Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 56. Профілактика незаконного обігу наркотичних засобів

  1. Загальні положення

  2. Організаційні заходи

  3. Економічні заходи :

  4. Медичні заходи -

  5. Культурно-виховні заходи

  6. Правові заходи

  7. Спеціальні заходи

і. Сьогодні боротьба з наркоманією є проблемою дер­жавного значення. В системі МОЗ України створено Комітет з контролю за обігом наркотиків, аналогічні підрозділи — у всіх областях, містах і районах. Кабінет Міністрів України прийняв Концепцію реалізації дер­жавної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсо­рів на 2002-2010 роки1.

Найважливішими компонентами профілактики нар­котизму є: 1) організаційні; 2) економічні; 3) медичні; 4) культурно-виховні; 5) правові заходи.

2. Щодо заходів організаційних, то це створення і діяльність:

  • Комітету з контролю за обігом наркотиків;

  • єдиного міжвідомчого банку даних про осіб, при­ четних до незаконного обігу наркотичних засобів і пси­ хотропних речовин, який інтегрується в міжнародну систему, створюється єдиний реєстр хворих на наркома­ нію в країні;

  • у системі МВС Управління з боротьби з незакон­ ним обігом наркотичних засобів, яке має свої підрозділи У всіх територіальних і транспортних апаратах внутріш­ ніх справ;

  • спецпідрозділів з боротьби з міжнародною контра­ бандою наркотиків СБУ;

— спеціалізованих закритих лікувальних закладів (для неповнолітніх у віці 16-18 років — спеціалізовані

Концепція реалізації державної політики у сфері боротьби з незакон­ним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на "02—2010 роки, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України ВЩ 24 січня 2002 р. // Офіційний вісник України. - 2002. - № 5. - Ст. 197.

9* 131

лікувально-виховні заклади) для примусового лікуван­ня осіб, хворих на наркоманію;

— центрів медико-соціальної реабілітації неповноліт­ ніх віком від 11 років для їх лікування від алкоголізму, наркоманії, токсикоманії.

  1. Економічні заходи профілактики — це розробка но­ вих зразків сільськогосподарської техніки для збирання наркотичних культур із метою зменшення втрат вро­ жаю, термінів збиральних робіт і частки ручної праці. Плідно триває робота з виведення сортів конопель без канабіноїдних сполучень і сортів снотворного маку з низьким вмістом алкалоїдів.

  2. Серед медичних заходів потрібно передусім згадати розробку методів реабілітації та ресоціалізації хворих на наркоманію, навчання молоді тверезому способу життя з метою ранньої профілактики наркоманії.

  1. Культурно-виховні заходи передбачають запрова­ дження до програм вищих і середніх навчальних за­ кладів курсів і тем про шкідливість вживання наркотич­ них засобів.

  2. До правових заходів боротьби з наркоманією нале­ жать закони, прийняті у лютому 1995 р.1, що стали сер­ йозним кроком уперед у регулюванні проблем, пов'яза­ них із наркотичними засобами, наркоманією і наркобіз- несом. Вони приведені до вимог міжнародних стандартів і в той же час враховують реальну ситуацію в нашій країні.

  3. Спеціальні профілактичні заходи пов'язані із:

— проведенням так званої «контрольованої постав­ ки», коли правоохоронні органи, маючи дані про надхо­ дження наркотичних засобів з-за кордону або іншого регіону країни з метою виявлення джерел і каналів незаконного обігу контролюють їх ввезення в Україну, вивезення з України або транзит через ЇЇ територію нар­ котичних засобів для затримання злочинців у найбільш слушний момент;

Закон України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотроп­них речовин, їх аналогів і прекурсорів» від 15 лютого 1995 р. // Відомості Верховної Ради. — 1995 р. — № 10. — Ст. 60 (з наступними змінами та доповненнями); Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживан­ню ними» від 15 лютого 1995 р. // Там само. — Ст. 62.

132

  • здійсненням «оперативної закупки» з метою одер­ жання доказів злочинної діяльності та безпосередньої інформації щодо осіб, які збувають наркотичні засоби;

  • оглядом працівниками міліції та служби безпеки транспортних засобів, вантажів і особистих речей гро­ мадян за наявності достатніх підстав вважати, що ці особи перевозять наркотичні засоби.

Результативними у боротьбі з наркобізнесом є цільо­ві оперативно-профілактичні операції, які щорічно про­водяться у країні в кілька етапів і мають кодові назви «Мак» та «Допінг». Вони здійснюються на підставі ти­пових планів із метою виявлення та перекриття джерел і каналів надходження наркотичних засобів у нелегаль­ний обіг, запобігання фактам злочинної діяльності нар-коділків, виявлення й усунення обставин, що сприяють незаконному обігу наркотичних засобів. За підсумками цих операцій у відповідні інстанції вносяться подання, де вказуються чинники, що обумовлюють наявність фактів наркобізнесу, та пропонуються заходи щодо їх подолання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]