Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 24. Класифікація заходів профілактики злочинності за соціальним рівнем

  1. Підстави класифікації заходів профілактики злочинності

  2. Класифікація заходів профілактики злочинності за соціальним рівнем

  3. Характеристика загальносоціальних заходів

  4. Характеристика спеціальних (кримінологічних) заходів

  5. Характеристика заходів, що протидіють соціальним патологіям

1. Заходи профілактики злочинності класифікують за такими підставами:

  • соціальним рівнем запобіжної діяльності;

  • обсягом (масовістю) охоплення;

  • територіальним масштабом;

  • етапом впливу на об'єкт профілактики;

  • спрямованістю, видом (змістом) впливу; ~~ суб'єктом розробки і застосування.

2- За соціальним рівнем у запобіжній діяльності виді­ляють три групи заходів: ~~ загальносоціальні;

~~ Що протидіють соціальним патологіям; ~~ спеціальні (кримінологічні).

53

3. Функція загальносоціальної профілактики послі­ довно здійснюється з прогресивним розвитком суспіль­ ства. Загальносоціальна профілактика злочинності пов'язана з найбільш значущими та довгостроковими видами соціальної діяльності та здійснюється в процесі розв'язання широкомасштабних соціальних завдань.

Вирішення суперечностей суспільного розвитку, його проблем і труднощів, помилок у соціальному управлінні є водночас економічною, політичною, ідеологічною, со­ціально-психологічною та правовою основою для усу­нення, послаблення й нейтралізації процесів і явищ, які детермінують злочинність.

До загальносоціальних заходів профілактики злочин­ності належать зміни в соціально-економічній сфері, спрямовані на підвищення життєвого рівня членів су­спільства, поліпшення умов їх життя.

Стабілізація процесів в економіці та на споживчому ринку, підвищення платоспроможності широких верств населення в сукупності є передумовами запобігання економічній та іншим видам злочинності.

Скороченню побутової, насильницької та іншої зло­чинності сприяють заходи щодо вирішення житлової проблеми, зміцнення сім'ї, поліпшення умов праці та побуту жінок, охорони материнства і дитинства, органі­зації дозвілля тощо.

4. Спеціальна (кримінологічна) профілактика передба­ чає заходи, спрямовані на виявлення, усунення, послаб­ лення, нейтралізацію криміногенних факторів, вплив на осіб, які можуть вчинити злочин.

На рівні спеціальної профілактики мету боротьби зі злочинністю, її окремими видами і конкретними злочи­нами визначено як єдину або головну для відповідних заходів соціального контролю, соціальної реабілітації або правоохоронної діяльності. Розробку та реалізацію заходів спеціальної профілактики прямо зумовлено наяв­ністю злочинності, її рівнем і характером, впливом кри­міногенних детермінант.

5. Диференціація профілактики злочинності на за- гальносоціальну та спеціально-кримінологічну має пев­ ною мірою умовний характер. Існує низка заходів, які поєднують у собі риси загальносоціальної та спеціаль­ ної профілактики. Тому можна говорити про виокрем-

54

лення поряд із загальносоціальною і спеціальною про­філактикою злочинності проміжного рівня профілакти­ки: заходів загальносоціальних за змістом, але спеціалі­зованих за спрямованістю на боротьбу з аномаліями в суспільстві (соціальними патологіями).

Із загальносоціальною профілактикою їх зближує те, що мета цих заходів є ширшою, аніж мета боротьби зі злочинністю. Наприклад, у боротьбі з пияцтвом, зло­вживанням наркотиків та інших одурманюючих речо­вин, проституцією, контрабандою, злісним невиконан­ням обов'язків з виховання тощо, основними цілями є охорона здоров'я населення, забезпечення нормального функціонування економіки, захист сім'ї та інтересів ді­тей.

Водночас очевидно, що заходи підтримки та допомо­ги особам із груп підвищеного соціального ризику мають явно виражений аспект профілактики саме зло­чинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]