Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
96-103 питання - Сімейне право.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
31.03 Кб
Скачать

96. Сімейне право – це галузь права, що врегульовує сімейно-шлюбні та прирівняні до них відносини (майнові, що виникають між людьми із шлюбу, кровного споріднення, усиновлення дітей тощо).

Основоположні правові принципи в галузі сім’ї і шлюбу зафіксовані в КУ (ст. 51) «Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі і сім’ї. Батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватись про своїх непрацездатних батьків. Сім’я, дитинство, материнство, батьківство охороняються державою».

Основним джерелом сімейного права є Сімейний кодекс Укр (від 10.01.2002р). Він визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, підстави їх виникнення, зміст, права дітей, батьків та інших членів сім’ї та родичів.

Регулювання сімейних відносин здійснюється з метою:

  • зміцнення сім’ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб;

  • утвердження почуття обов’язку перед батьками, дітьми та ін. членами сім’ї

  • побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги,взаємодопомоги та підтримки

  • забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку

СКУ врегульовує такі групи відносин:

Сімейні, особисті немайнові та майнові відносини

  • між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір’ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання

  • між бабою, дідом прабабою, прадідом та внуками, правнуками рідними братами та сестрами, мачухою, вітчимом та падчеркою, пасинком

  • між іншими членами сім’ї, визначеними у СКУ

СКУ не врегульовує сімейні відносини між двоюрідними братами та сестрами, тіткою, дядьком, племінницею, племінником і між іншими родичами за походженням.

97. Шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Не є підставою для виникнення прав та обов’язків подружжя проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу, релігійний обряд шлюбу, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення державних органів РАЦС.

Умовами укладення шлюбу є:

  • взаємна згода осіб, які одружуються

  • досягнення ними шлюбного віку

Право на шлюб отримують особи, які на момент реєстрації шлюбу досягли шлюбного віку. Шлюбний вік для жінки – 17 років, для чоловіка – 18 років.

За заявою особи, яка досягла 14 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Примушування жінки або чоловіка до шлюбу не допускається. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.

У шлюбі не можуть перебувати:

  1. рідні (повно рідні, неповно рідні) брат і сестра

  2. двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько, племінник, племінниця

  3. усиновлювач та усиновлена ним дитина

За рішенням суду може бути надане право та шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним. Шлюб може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення.

Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто до будь-якого державного органу РАЦС. Реєстрація шлюбу відбувається після спливу одного місяця від дня подання заяви. За наявності поважних причин цей строк може бути скорочений (вагітність, народження дитини, а також якщо є загроза життю нареченої чи нареченого).

Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, повинні повідомити один одного про стан свого здоров’я. Приховання таких даних може бути підставою для скасування шлюбу.

Шлюб реєструється у приміщенні держ органу РАЦСу. За заявою наречених, реєстрація шлюбу в урочистій обстановці може бути проведена в іншому місці. Присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою.

Наречені мають право:

  • обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя

  • надалі іменуватися дошлюбними прізвищами

  • приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Складення більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю нац. меншини.

Шлюб є підставою для виникнення прав та обов’язків подружжя. Він не може бути підставою для надання особі пільг чи переваг, обмеження прав і свобод, які встановлені Конституцією та законами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]