Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 69. Кримінологічна характеристика особи необережного злочинця

  1. Типи необережних злочинців

  2. Особливості необережних злочинців

  1. Загальна характеристика особи необережних злочинців

1. Є два типи необережних злочинців: одні вчиняють злочини через самовпевненість — коли людина розуміє, що шкідливі наслідки можуть на-

И — 4-1959

стати, проте сподівається на їх самоусунення, або що вони просто не настануть;

— інші вчиняють злочини через недбалість — коли людина не передбачає шкідливих наслідків своїх дій і не бажає їх настання, хоча повинна була і могла їх пе­ редбачити.

Першому типу притаманні такі особистісні власти­вості, як авторитарність, самовпевненість, безапеляцій­ність, бравада.

У осіб, які вчиняють необережні злочини через нед­балість, серед визначальних характеристик є прагнення не докладати особливих інтелектуальних, вольових і фі­зичних зусиль (інтелектуальні, емоційні та фізичні лі­нощі).

2. Залежно від характеру властивостей, які є в основі мотивації таких злочинів, можна виокремити кілька істотних рис необережних злочинців:

  • непідготовлена особа в технічному плані (брак на­ вичок поводження з технікою та зброєю);

  • легковажність осіб (брак почуття обережності, нерозуміння сутності джерел підвищеної небезпеки);

  • особа з психофізіологічними недоліками;

  • особа з функціональними тимчасовими розладами (перевтома, хвороба, тимчасова втрата свідомості);

  • морально занедбана особа.

3. Демографічна, соціально-рольова і психологічна ха­ рактеристика необережних злочинців у цілому подібна до середньостатистичних характеристик. Однак є особ­ ливості ціннісних орієнтацій та інших психологічних властивостей особи. Зокрема, більшій частині необереж­ них злочинців притаманна несформованість почуття боргу, соціальної відповідальності. Своєю чергою, ця по­ зиція формує безтурботність, ненадійність при участі в якій-небудь спільній діяльності.

Також характерне невміння чи небажання адекватно оцінювати і прогнозувати можливі наслідки недисциплг-нованої поведінки. Тут виявляється типова для необе­режних злочинців позиція егоцентризму, індивідуаліз­му, пріоритету власних інтересів щодо інтересів су­спільства чи безпеки інших осіб.

Низка особливостей відбивається в таких характеро­логічних властивостях, як емоційна холодність і нєстій-

162

І

кість, легковажність, схильність до ризику, слабка здат­ність до співчуття потенційним потерпілим. У певної частини необережних злочинців превалює неадекватна самооцінка (завищена) у разі виконання певних профе­сійних чи інших обов'язків, пов'язаних із дотриманням норм безпеки.

Характеризуючи особистісні особливості необереж­них злочинців, можна зазначити про два моменти. По-перше, викривлення ціннісних орієнтацій, на відміну від особи умисних злочинців, ніколи не сягає рівня та інтенсивності, притаманних глобальній кримінальній спрямованості. Вони стосуються лише деяких психоло­гічних відхилень і тому є у більшості осіб, які вчинили необережні злочини, з ціннісними орієнтаціями, що властиві законослухняним громадянам.

По-друге, негативні стереотипи поведінки зазвичай прив'язані до певних видів обов'язків із дотримання норм безпеки і мають локальний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]