Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 к. Кримінологія - Джужа О.М..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Тема 4. Загальнонаукові методи

кримінологічного дослідження

  1. Поняття методів кримінологічного дослідження

  2. Поняття загальнонаукових методів кримінологічного дослідження

  3. Види загальнонаукових методів кримінологічного дослідження

  4. Характеристика загальнонаукових методів кримінологічного дослідження

  1. Методи кримінологічного дослідження визначають як систему прийомів, способів, засобів збирання, оброб­ ки та аналізу інформації, які застосовуються з метою дослідження злочинності, її причин і умов, особи зло­ чинця і вироблення заходів запобігання злочинності.

  2. У кримінологічних дослідженнях використовують Загальнонаукові та спеціальні методи.

Загальнонаукові методи пізнання — це загальні спо­соби і шляхи дослідження процесів і явищ, визначення тенденцій їх змін, що використовуються в різних галу­зях наукового знання.

  1. До загальнонаукових методів кримінологічних дослі­ джень належать: аналіз і синтез, індукція і дедукція, гі­ потеза, узагальнення, абстракція, експеримент, формалі­ зація, аналогія, історичний підхід, системний підхід, системний аналіз, моделювання, математичні методи та ін.

  2. Аналіз — це процес уявного чи реального розподілу цілого на частини, а синтез — процес об'єднання еле­ ментів у єдине ціле.

Індукція — це спосіб пізнання явища від окремих фактів і положень до загальних висновків; дедукція — констатація висновків шляхом пізнання явища від за­ гального до окремих фактів. .. •'>•:••••; .-•..-.

10

Узагальнення — це відображення і формулювання тенденцій, що є в основі досліджуваного процесу.

Абстракція — це процес уявного виокремлення пев­них властивостей і зв'язків досліджуваного явища і від­межування їх від побічних явищ.

Експеримент (проба, досвід) визначає характеристи­ки функціонування об'єкта у певних умовах з метою одержання нової інформації про нього.

Формалізація — це уявлення і вивчення якої-небудь змістовної галузі знання у вигляді форм, системи чис­лення, наприклад у вигляді математичних або логічних методів.

Аналогія — це відповідність, подібність предметів чи явищ процесів у якихось властивостях.

Умовиводи за аналогією — це знання, отримані при вивченні одного об'єкта, що переносяться на менш ви­вчені, подібні за істотними властивостями та якос­тями.

Історичний підхід — це розгляд і вивчення закономір­ного процесу руху та розвитку суспільства з урахуван­ням характеристик і особливостей конкретного тимча­сового періоду.

Системний підхід — це напрям методології наукового пізнання і соціальної практики, в основі якого — роз­гляд об'єктів як систем, цілісності цих об'єктів і різно­маніття їх зв'язків у єдності.

Системний аналіз — це сукупність методологічних за­собів і прийомів, використовуваних для підготовки й обґрунтування рішень зі складних проблем. Цей аналіз спирається на принципи системного підходу, а також на низку математичних та інших кількісних методів. Ос­новна процедура — це побудова узагальненої моделі, що відображає взаємозв'язок реальної ситуації.

Моделювання — це спосіб дослідження процесів чи систем об'єктів шляхом побудови і вивчення моделей із метою одержання нової інформації. Ефективно досліди­ти таке комплексне явище, як злочинність, неможливо без використання методів моделювання.

Математичні методи — це сукупність способів, під­ходів, шляхів і засобів кількісного та якісного пізнання предметів реального світу.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]