Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_Posibnik_Alyayev.pdf
Скачиваний:
125
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

ТЕМА 14. ПОЛІТИЧНІ ЕЛІТИ І ПОЛІТИЧНЕ ЛІДЕРСТВО

Всякий народ имеет то правительство, которое он заслуживает.

Жозеф де Местр

Керівні групи суспільства. Правлячі та політичні еліти

Реальний розподіл влади в суспільстві, як правило, не збігається з її формальним механізмом, тому аналіз інститутів політичної системи має доповнюватись аналізом реальних відносин між суб’єктами влади. Крім того, слід мати на увазі багатоступеневість суб’єктності влади, тобто існування первинних суб’єктів – класів, соціальних прошарків, націй тощо – і суб’єктів вторинних. Такими вторинними – у даному контексті безпосередніми – суб’єктами влади є керівні групи суспільства. До них належать:

керівні центри громадсько-політичних інституцій суспільства (держав, партій, об’єднань, блоків);

правлячітаполітичніеліти;

групи тиску або лобіювання інтересів певних суспільних спіль-

нот.

Керівні центри громадських рухів і формальних політичних інституцій є реальними носіями влади, хоча їх влада може бути не оформленою, не легітимізованою. Тому слід розрізняти формальні й неформальні центри. Перші мають відповідний мандат, чітке коло повноважень та відповідальності, певний рівень пасивної чи активної підтримки суспільства. Це той випадок, коли формальні владні інституції – уряд, президент, правління партії – дійсно реалізують свої керівні повноваження. Але паралельно завжди існують неформальні керівні групи, які не мають чіткого мандату, повноважень та відповідальності, але мають вплив і здатність приймати рішення. Це або неформальні групи в середині формальних центрів (напр.,

група найвпливовіших членів уряду чи правління партії; радники президента, які за своїм впливом перевищують свої формальні повноваження); або

керівні центри, що знаходяться поза межами формальних владних струк-

тур. В останньому випадку формальні керівники стають маріонетками тих, хто фактично не має відповідного мандата, але здійснює керівництво державою та суспільством (партійні, церковні, військові структури, «сірі кардинали» монархічних дворів, масонські ложі, родові клани, мафіозні угрупування тощо).

Слід також згадати про керівні центри не тільки державного, але й

наддержавного, транснаціонального рівня. Тут також поряд із формаль-

ними структурами (ООН, НАТО, партійними інтернаціоналами, об’єднан-

ПОЛIТИЧНI ЕЛIТИ I ПОЛIТИЧНЕ ЛIДЕРСТВО

нями церков) є впливові неформальні центри (Велика вісімка, Трьохстороння комісія, Римський клуб, об’єднання масонів тощо). Деякі з неформальних керівних центрів не приховують власного впливу, намагаючись фактично формалізувати його; інші, навпаки, віддають перевагу таємниці.

Керівні центри є найбільш активними, дієвими органами більш широких суб’єктів влади, які називають правлячими та політичними елітами. Політичною елітою називають осіб, які здійснюють у державі владу, приймають у межах політичної системи головні рішення, віддають накази й контролюють їх виконання за допомогою бюрократичного апарату. Під правлячою елітою розуміють представників як політичної, так і економічної, військової, церковної, культурної та інших еліт, які так чи інакше беруть участь у керівництві суспільством. Таким чином, правлячі еліти – від-

носно організовані меншини, які здійснюють політичну владу над суспільством загалом або впливають на цю владу та контролюють її. Приналежність до еліти, як правило, супроводжується низкою привілеїв, що пов’язані з високим соціальним престижем і володінням правом прийняття рішень на такомурівні, якийнедоступний іншимособам, щоневходятьдоеліти.

Теорії еліт

Філософсько-соціологічні теорії еліт розробляли Платон, А. СенСимон, Ф. Ніцше, С. Франк та інші. Засновниками політологічних теорій еліти були В. Парето, Ґ. Моска, Р. Міхелс. Еліта (фр. elіte – краще, добірне) як певний прошарок суспільства визначається по-різному. Ось кілька визначень:

люди, щоотрималинайвищийрейтингугалузіїхдіяльності;

найбільш активніполітично, такі, щоорієнтованінавладу;

люди, що користуються найбільшим престижем, статусом, багатством;

люди, що мають інтелектуальну або моральну перевагу над ма-

сою;

богонатхненні(харизматичні) особистості;

творчаменшість;

кваліфікованіспеціалісти, менеджери(технократи).

Наприклад, нова американська еліта, яка дістала назву меритократія, визначається наявністю вищої освіти (здобутої у найпрестижніших ВНЗ); видатних здібностей (саме вони – а не спадкоємне багатство або родовитість – є підставою до входження в цю еліту); обов’язковою наявністю реальних успіхів і результатів діяльності; амбіційністю та честолюбством.

Так чи інакше, різні теорії еліт виходять із того, що соціальна структура будь-якого суспільства поділяється на вищий, привілейований, і нижчий, пригнічений, шари; на тих, хто здійснює функції управління, і тих, ким керують; на творчу культурну меншість і на інертну відсталу біль-

141

ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ

шість. За С. Франком, така суспільна нерівність випливає з ієрархізму, органічно притаманного суспільству. Інакше кажучи, у будь-якому суспільстві, незалежно від принципів, які воно офіційно сповідує, меншість володарює над більшістю, тобто будь-яке суспільство є олігократією – владою меншості. Справа лише в тому, чи має ця меншість об’єктивні підстави до володарювання (в першу чергу відповідний інтелектуальний та моральний рівень, творчі й управлінські здібності, а також соціально прийнятні чинники, що виводять до цього вищого прошарку – спадкоємність або родовитість, багатство або особисті заслуги тощо). Якщо немає таких підстав, то краще говорити не про правлячу еліту, а про правлячу кліку (фр. clіque – банда).

Лише в короткі моменти бунту та анархії виникає ситуація, коли натовп, маса діє не під керівництвом вождів, – але це стан розпаду, який не може існувати довго. Тому революції, декларуючи рівність, фактично є засобом зміни однієї правлячої еліти іншою, притому засобом найгіршим, оскільки звільняють протисоціальні, протидержавні інстинкти людей.

Типи еліт. Еліти і демократія

Звичайно, суспільні устрої відрізняються за формами та способами підбору й поновлення еліт, за ступенем їх замкнутості, спадкоємного начала і відкритого доступу окремих представників нижчих верств, за рівнем свободи громадської думки більшості у її оцінюванні правлячої меншості тощо. Розглядаючи ці фактори, ми знаходимо, що теорія еліт зовсім не повинна протистояти теорії демократії. Зокрема, теорія елітарної демократії

полягає в тому, що демократія, власне, – це не влада більшості (якою є охлократія, що переходить в анархію), а влада меншості, яка делегована їй більшістю, яка контролюється і визначається більшістю за допомогою механізму виборів та відкритого змагання окремих елітарних груп.

Такі відкриті еліти притаманні відкритим, змагальним політичним системам, ліберально-демократичним режимам. Їм властиві такі риси: спо-

нтанний приплив нових членів; піддання остракізму (тобто вилучення з еліти) порушників встановленого порядку; конкурсний змагальний спосіб добору на основі особистих досягнень у бізнесі, політиці та інших сферах, а також популярності; професіоналізм, компетентність, ініціативність як головна посадова вимога; вивчення громадської думки і чутливість до її оцінок; саморегулювання. Такі еліти у сучасних суспільствах дістали назву істеблішмент (англ. establіshment – основа, установа).

На відміну від відкритих, закриті еліти відповідають закритим, командним політичним системам, авторитарно-тоталітарним режимам. Вони

виключають спонтанність (тобто саморух) у формуванні та остракізм щодо порушників установленого порядку; у доборі кадрів, який здійснюється вищестоящим органом, ціниться в першу чергу відданість системі

142

ПОЛIТИЧНI ЕЛIТИ I ПОЛIТИЧНЕ ЛIДЕРСТВО

чи лідерові, лише потім – особисті досягнення; ретельність у виконанні директив цінується набагато вище від ініціативи; вони закриті для вивчення і байдужі до громадської думки, їм притаманне адміністративно-

командне регулювання. Для таких еліт характерні непотизм (благовоління до родичів та знайомих при розподілі посад) та протекціонізм, створення креатур (кола осіб, особисто відданих тому, хто має владу). Прикладом такої еліти є номенклатура (лат. nomenclatura – перелік, список імен). У вузькому розумінні номенклатура – це перелік керівних посад, заміщення яких здійснює вищестоящий орган, а також перелік осіб, які заміщують такі посади або знаходяться в резерві для їх заміщення; у широкому розумінні – це партійно-державно-господарська еліта, вищий прошарок управлінців, що мали реальну владу і користувались відповідними привілеями у тоталітарному соціалістичному суспільстві.

Слід зазначити, що зміна політичних інститутів не обов’язково означає зміну складу правлячої еліти. Так, за даними російських учених (а в Україні ситуація схожа), через 10 років після розпаду СРСР й утворення нових пострадянських держав більше ніж 75 % політичної і 61 % бізнесової еліти були вихідцями зі старої радянської номенклатури, тільки нова політична еліта складалась переважно з колишніх партійних і радянських працівників, а нова економічна еліта рекрутувала кадри з комсомольців та господарників.

Витоки і сутність політичного лідерства

Із тих самих причин, із яких суспільство є олігократією, – тобто на підставі ієрархізму, – випливає й принцип монократії, тобто єдиновладдя. У тій мірі, в якій суспільство потребує не керівництва взагалі, а швидко та єдино діючої організуючої волі, воно неминуче втілює принцип єдиновладдя. Це особливо виразно виявляється у критичні моменти, зокрема у війнах, тому і політичне лідерство, і єдиновладні форми правління спочатку мали переважно військовий характер.

Суть лідерства в будь-якій формі становлять відносини домінування і підпорядкування, впливу та слідування. Лідер виконує відповідні функції, а саме: оцінка ситуації; вироблення лінії поведінки; мобілізація людей на досягнення поставленої мети.

Слід підкреслити, що лідерство завжди передбачає владу, але влада не завжди передбачає лідерство. Лідер обов’язково або має політичну владу, або прагне її. Влада ж може бути знеособлена, позбавлена категорії особистої відповідальності. У цьому випадку політичні лідери не потрібні системі(наприклад, бюрократичній), яканевисуває, а, навпаки, придушує їх.

Існує лідерство формальне (пов’язане з призначенням керівника та функціональними обов’язками) і неформальне (виникає на підставі особистих взаємовідносин). Або інакше – існує керівництво та, власне, лідерство.

143

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]