Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_Posibnik_Alyayev.pdf
Скачиваний:
125
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

ПОЛIТИЧНА СВIДОМIСТЬ I ПОЛIТИЧНА КУЛЬТУРА

Засоби масової інформації у демократичному суспільстві є компонентами політичної системи поряд із парламентом, виконавчою владою, незалежним судом. Їх навіть називають «четвертою владою» – не в розумінні «четверта державна», а в розумінні «влада громадянського суспільства». Це образний, метафоричний вислів, який свідчить, що преса – влада своєрідна. Вона не є владою у прямому значенні слова, тобто не є аналогічною із законодавчою, виконавчою чи судовою владою. Ця своєрідність насамперед у тому, що ЗМІ не можуть приймати рішень, наказувати, зобов’язувати, притягати до відповідальності. ЗМІ здійснюють свою полі-

тичну, управлінську роль у політичній системі шляхом обговорення, підтримки, критики й осуду різних політичних програм, платформ, ідей і пропозицій окремих осіб, громадських формувань, політичних партій, фракцій.

Отже, основні функції мас-медіа в ліберально-демократичному суспільстві: контроль за владою, тиск на владу, встановлення взаємин та довіри між владою й суспільством. Утім, в авторитарно-тоталітарних режимах, де ідеологія та преса одержавлені, засоби масової інформації дійсно є лише інструментом державної (партійно-державної) влади: «Газета – не только коллективный пропагандист и коллективный агитатор, но также и коллективный организатор» (В. Ленін).

Загальна кількість часописів України за останні роки зросла в кілька разів. У 1996 р. було 5325 зареєстрованих видань, із них 3953 газети і 1025 журналів. Станом на 2004 р. в Україні зареєстровано 20 903 періодичних видань. 8859 від цієї кількості – видання загальнодержавної сфери розповсюдження (з них 3427 газет, 4073 журнали), 12 044 – місцевої сфери. Постійно розширюється також мережа телета радіоканалів. Здійснення функцій ЗМІ пов’язане не стільки з їх кількістю, скільки з їх незалежністю. З цього приводу зауважимо, що серед періодичних видань загальнодержавної сфери розповсюдження лише близько 5 % засновані державними органами влади або органами місцевого самоврядування; частка недержавного сектора телебачення і радіомовлення в телерадіоінформаційному просторі України перевищує 96 %, і тільки 4 % належать державним мовникам.

Особливо високими темпами в Україні, як і в усьому світові, розвивається такий найсучаснішій засіб масової інформації, як Інтернет. У 2005 р. їм регулярно користувалось 18 % громадян країни, і лише за рік ця цифра зросла вдвічі.

Політична культура та її типи

Термін «політична культура» був уведений у науковий обіг німе-

цьким просвітником І. Ґ. Гердером ще у XVІІІ ст. Це культура політичного мислення і політичної діяльності, а також ступінь цивілізованості характеру й засобів функціонування політичних інститутів, організації всього

173

ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ

політичного життя. Це накопичений досвід політичного мислення та дій. Політична культура включає не всю політичну свідомість і політичну поведінку, а лише те усталене, типове, що характерне для політичного життя суспільства, для політичної свідомості і поведінки основної маси населення, словом, те, що ввійшло у звичку.

Предметне вивчення цього явища започаткували в 50-х роках ХХ ст. американські вчені Ґ. Алмонд і С. Верба. Зокрема, Ґ. Алмонд розглядає політичну культуру як сукупність позицій, цінностей та зразків поведінки, що стосуються взаємин влади й громадян, як сукупність політичних орієнтацій відносно політичної системи та її частин і ставлення до власної ролі в цій системі. Зокрема, індивідуальні орієнтації містять такі елементи:

пізнавальна орієнтація – істинне або хибне знання про політичні об’єктита ідеї;

ефективна орієнтація – почуття зв’язку, залученості, протидії тощостосовнополітичнихоб’єктів;

оцінна орієнтація – судження та думка про політичні об’єкти, які потребуютьзастосуванняоціннихкритеріїв.

Інакше кажучи, до політичної культури належать:

знанняполітики, фактів, зацікавленість ними;

оцінка політичних явищ, того, як має здійснюватись політична

влада;

емоційнийбікполітичних позицій;

визнання зразків політичної поведінки, що визначають, як у даномусуспільствіможнаітребадіяти.

Необхідно розрізняти політичну культуру індивідуальну, групову, суспільну. Політична культура виконує певні важливі функції в житті суспільства, а саме: політичне забезпечення реалізації національних і класових інтересів; засвоєння і перетворення політичних відносин в інтересах певних соціальних сил; нормативно-регулятивна функція; виховна функція; комунікативна функція, тобто форма зв’язку громадянина з політичною системою; прогностична функція.

У політичній науці існують досить різноманітні типології політичної культури. Так, Ґ. Алмонд і С. Верба розрізняють такі типи культури:

патріархальний (провінційний) – характерним є обмеження полі-

тичного горизонту людей їх безпосередніми життєвими інтересами, вони не усвідомлюютьнаслідків своєїучастівполітиці, своєїполітичноїролі;

підданський – громадянин може розуміти цілі і значення політики, алевідчуваєсебе яквиконавецьнаказівполітичнихлідерів;

активістський (політичної участі) – його носії сприймають себе самостійними активними співучасниками політичного процесу, ясно усвідомлюютьсвоїцілі ташляхиїхреалізації;

атакожінтегрований– «культурагромадянськості».

174

ПОЛIТИЧНА СВIДОМIСТЬ I ПОЛIТИЧНА КУЛЬТУРА

Застосування різних критеріїв до типологізації політичної культури представлено у таблиці:

параметр

типи політичної культури

геополітичний

західна, східна, маргінальна

відкритість–закритість

інтровертивна, екстравертивна

ідеологічний

консервативна, ліберальна, соціалістична,

 

націоналістична, плюралістична

ступінь інтегрованості індивіда

індивідуалістична, колективістська

політична соціалізація

провінційна, діяльнісна, маргінальна

ступінь демократизму

тоталітарна, авторитарна, демократич-

 

на

форма правління

монархічна, республіканська

розвиненість політичних структур

допартійна, монопартійна, багатопартій-

 

на

тип поведінки

конфронтаційна, консенсусна

Окремо слід сказати про громадянську культуру. Це різновид політичної культури, її вищий щабель. Вона передбачає, що суб’єкти політичного процесу у своїй діяльності керуються насамперед інтересами всього суспільства і саме йому підпорядковують свої приватні, корпоративні цілі, що дії цих суб’єктів спрямовуються на дотримання громадянського консенсусу і здійснюються в межах правової держави. Можна вважати, що це політична культура громадянського суспільства, яка передбачає єдність громадянських прав і обов’язків. Громадянська культура визначається не тільки правовими, а й етичними (моральними) чинниками політичної діяльності.

У структурі політичної культури суспільства важливу роль відіграє національна складова – національний характер. Національні особливості створюють неповторну індивідуальність навіть однотипних політичних систем. Саме різноманітність культур у часі і просторі пояснює, чому деякі політичні системи, які відповідають одним умовам, виявляються неефективними в інших умовах, чому політичні дії, ефективні стосовно одних народів, не є результативними для інших. У зв’язку з цим особливого значення набувають відмінності, які випливають зі своєрідності національних культур. Досвід політичного розвитку засвідчує, що національний характер істотно позначається на політичній поведінці того або іншого народу в різних життєвих ситуаціях, на його політичній культурі.

Наприклад, політичній культурі українського народу, на думку багатьох дослідників, притаманні західницька орієнтація, демократизм, толерантність, екстравертизм, тобто відкритість іншим культурам, але й індивідуалізм – хуторянство, висока емоційність, провінціалізм, конформізм.

175

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]