Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_Posibnik_Alyayev.pdf
Скачиваний:
125
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

ПОЛІТИЧНІ ІНСТИТУТИ

державного устрою і міждержавною організацією дуже рухлива. Ознаки конфедерації:

повноваження центральних керівних органів є строго визначенимийобмеженимивладоюсуб’єктівконфедерації;

загальні рішення приймаються обов’язково за згодою всіх членів конфедерації;

відсутні єдина для всіх суб’єктів конфедерації територія, громадянство, правовайподатковасистема;

правовою підвалиноюконфедераціїєдоговір, анеконституція;

бюджет складається не з податків, а з внесків членів конфедера-

ції.

Своєрідною формою конфедерації в умовах монархічного правління є унія

об’єднання двох держав під спільним правлінням одного монарха.

Специфічною формою державного устрою, відомою в минулому, були імперії (напр., Римська, Македонська, Британська та ін.) – насильно створені складні держави, де існували нерівноправні відносини між метрополією й колоніями. Колонії могли мати певну автономію, але їх населення було обмежене в політичних правах і зазнавало національного гніту.

Держава і місцеве самоврядування

Централізована структура, якою є держава, неухильно потребує централізованого, координуючого впливу на її складові. Разом із тим, держава не повинна утискувати ініціативу й самодіяльність місцевого самоврядування. Отже, здорова держава повинна будуватись за двома принципами – установи, тобто владної опіки – зверху вниз, і корпорації, тобто виборного самоврядування – знизу вверх. Співвідношення цих двох принципів особливо виражено у взаєминах державних органів та місцевого самоврядування. Самостійність, певна незалежність місцевої влади від центральних державних органів є ознакою її муніципального влаштування (від лат. munіcіріum – місто з правом самоврядування).

Західна Європа має багаті історичні традиції муніципальної влади (магдебурзьке право); певні традиції є й в Україні. Сучасні принципи ви-

кладені у Європейській хартії про місцеве самоврядування (Рада Європи, 1985). Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» прийнятий у 1997 р.

Згідно із цим Законом, а також ХІ Розділом Конституції України,

місцеве самоврядування – це право територіальних колективів громадян та вибраних ними органів самостійно розв’язувати всі питання місцевого значення в межах Конституції і законів держави. Від органів місцевої державної виконавчої влади місцеве самоврядування відрізняється тим, що утворюється безпосередньо громадянами і не знаходиться у прямому підпорядкуванні вищим державним органам. Формою безпосереднього здійснення місцевого самоврядування можуть бути місцеві референдуми.

88

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]