Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_Posibnik_Alyayev.pdf
Скачиваний:
125
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

ПОЛIТИЧНI ПАРТIЇ. ГРОМАДСЬКI ОРГАНIЗАЦIЇ ТА РУХИ

організацій або рухів в Україні юридично неможливе, оскільки об’єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до Закону України «Про об’єднання громадян» (ст. 1) визнається політичною партією або громадською організацією.

На Заході останніми десятиріччями набули поширення більш сталі

масові демократичні рухи (екологічні, антимілітаристські, жіночі, моло-

діжні, антиглобалістські). Їм притаманна відсутність постійних лідерів; швидка ротація депутатів, відкритість і гласність внутрішнього життя, практична відмова від професійного апарату.

Окремо слід сказати про громадські організації, які утворюються при політичних партіях, – як правило, молодіжні. Це, наприклад, відтворе-

на Ленінська Комуністична Спілка Молоді України, Соціалістичний Кон-

грес Молоді (1994 р.), що об’єднує низку молодіжних організацій лівого напряму; Молодіжний Союз Наша Україна (2005 р.) та ін.

Групи тиску. Лобізм

Групи тиску – це зацікавлені суспільні групи (підприємницькі, профспілкові, релігійні та ін.), які здійснюють тиск на політичні інститути з метою прийняття відповідних політичних рішень на свою користь. Вони можуть використовувати відповідні громадські організації, але можуть діяти і неформально. Виокремлюються групи тиску: а) які репрезентують

інтереси певних соціальних прошарків або галузей економіки; б) цільові групи інтересів у зв’язку з досягненням конкретних цілей.

Групи тиску формально не зв’язані з політичною владою, вони впливають на неї непрямо, частіше за допомогою налагодженої системи економічних, політичних, фінансових зв’язків. Засобами впливу є субсидії політичним партіям, фінансування політичних та виборчих кампаній, проведення громадських акцій із метою підтримки або осудження будь-кого, використання засобів масової інформації тощо. Це може бути вплив безпо-

середньо на владу, на політичні партії або на громадську думку. Але голо-

вним об’єктом груп тиску є законодавча сфера, де їх діяльність спрямована на створення сприятливих правових умов (напр., податкових пільг). Діяльність груп тиску буває відкритою і прихованою.

Група тиску – це громадське об’єднання, яке добивається задоволення власних інтересів за допомогою цілеспрямованого впливу на інститути публічної влади. Якщо поняття «групи інтересів» указує взагалі на політичний вимір цих груп, то поняття «групи тиску» визначає лише форму їхньої дії, метод впливу на ті чи інші політичні рішення. Поняття «лобі», як і поняття «групи тиску», наголошує передусім на методі впливу на політичні рішення, тоді як поняття «групи інтересів» указує на суб’єкти цього впливу.

109

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]