Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
10.78 Mб
Скачать

§ 2. Співпраця держав у боротьбі зі злочинністю в межах оон

Неабияке значення мають зусилля ООН з підготовки так званих модельних угод. Серед них слід назвати Типовий договір взаємної допомоги в галузі кримінального правосудця, Типовий договір про передачу кримінального судочинства, Типовий договір про видачу, Типовий договір про передачу нагляду за правопорушниками, які були умовно засуджені або умовно звільнені, Типовий договір про попередження злочинів, пов'язаних з посяганням на культурну спадщину народів у формі рухомих цінностей.

Окрім Комісії з попередження злочинності та кримінального правосуддя, до системи органів ООН, які займаються питаннями боротьби із злочинністю, відносяться: Центр з міжнародного попе­редження злочинності (Віденський центр), Міжрегіональний Рим­ський науково-дослідний інститут ООН з питань злочинності та правосуддя, Інститут з попередження злочинності та боротьби з нею у м. Хельсінкі, Азіатський і Далекосхідний інститут ООН з поперед­ження злочинності та поводження з правопорушниками (м. Токіо), Австралійський інститут кримінології (м. Канберра), Канадський Міжнародний центр по реформах кримінального законодавства і політики кримінального правосуддя (м. Ванкувер), Африканський інститут ООН з попередження злочинності та поводження з право­порушниками, Арабський дослідницький і учбовий центр з питань безпеки в Ель Раде. Названі організації займаються науковими до­слідженнями у відповідних сферах, питаннями підвищення квалі­фікації кадрів національних правоохоронних органів, наданням методичної, матеріальної та технічної допомоги в розробці різного роду проектів, а також забезпечують зацікавлені організації інфор­мацією про злочинність і заходи боротьби з нею.

Особливе місце займає Міжнародна організація кримінальної поліції — Інтерпол — найбільша та найефективніша міжнародна по­ліцейська організація, яку було створено 7 вересня 1923 р. Україна була прийнята в Міжнародну організацію кримінальної поліції на 61-ій сесії Генеральної асамблеї в листопаді 1992 року. Нині кількість членів Інтерполу досягла 188. Більше країн входить лише в Органі­зацію Об'єднаних Націй, з якою Інтерпол встановив тісний зв'язок: він має консультативний статус неурядової організації при еконо­мічній та соціальній раді ООН. Відповідно до ст. 2 Статуту, метою Інтерполу являється:

а) забезпечення та розвиток широкої взаємної співпраці всіх ор­ганів (установ) кримінальної поліції в межах існуючого законодав­ства країн і у дусі загальної декларації прав людини;

б) утворення і розвиток установ, які можуть ефективно сприяти попередженню та кримінально-правовій боротьбі із загальною зло­чинністю.

Інтерпол розвиває співпрацю держав насамперед у боротьбі з усіма кримінал ьними злочинами, які мають міжнародний характер, а також з іншими міжнародними злочинами. До них відносяться як «традиційні», так і «нові» види злочинів — вбивства, озброєні на­пади, викрадення, крадіжки витворів мистецтва, підроблення гро­шових банкнот та цінних паперів, наркоторгівля та торгівля людьми, захоплення літаків, комп'ютерна злочинність, нелегальні переве­зення і поховання радіоактивних та токсичних відходів, різні види тероризму та захоплення заручників. Велике значення має робота Інтерполу з обліку міжнародних злочинів і злочинців. Інтерпол є го­ловним координатором міжнародного розшуку злочинців.

Вищий орган Інтерполу — Генеральна асамблея, до якої входять представники всіх країн-членів цієї організації. Генеральна асамб­лея, крім організаційних і фінансових питань, визначає пріоритетні напрями діяльності. Організацію роботи Інтерполу здійснює Вико­навчий комітет, який очолює Президент Інтерполу; до нього входять три його заступники і дев'ять делегатів — представників поліцей­ських органів різних регіонів. Генеральний секретаріат, який здій­снює повсякденну роботу Інтерполу, складається з чотирьох відділів: поліцейського (організація міжнародної співпраці); інформаційного дослідження (правові дослідження, довідкове обслуговування, ви­давнича діяльність: видання журналу, інформаційних бюлетенів; бібліотека); адміністративного (кадри, фінанси, внутрішня безпека, матеріально-технічне постачання); технічного забезпечення (засоби телекомунікації, автоматизована обробка даних).

Структурними ланками Інтерполу є Національні центральні бюро Інтерполу (НЦБ), які одночасно є підрозділами поліції країн — членів цієї організації.

Функціями Національних центральних бюро є:

— забезпечення обміну офіційною та конфіденційною інфор­мацією з питань боротьби з транснаціональною злочинністю між національними поліцейськими та іншими правоохоронним орга­нами, Генеральним секретаріатом і НЦБ інших країн;

  • організація через відповідні національні правоохоронні ор­гани заходів щодо виявлення осіб, предметів і документів, які роз­шукуються державами — членами Інтерполу;

  • надсилання в Генеральний секретаріат і державам — членам Інтерполу запитів і повідомлень національних правоохоронних ор­ганів про розшук осіб, предметів і документів, а також здійснення спостереження за підозрюваними в злочинній діяльності, іншої ін­формації з метою попередження та розкриття злочинів;

  • формування банку даних про осіб, факти, предмети та доку­менти на підставі інформації, отриманої в процесі міжнародної спів­праці;

  • сприяння (в межах своєї компетенції) реалізації рішень і реко­мендацій Генеральної асамблеї і Генерального секретаріату Інтерполу;

  • підготовка аналітичних документів з проблем міжнародної співпраці в галузі боротьби зі злочинністю.

В зв'язку з цим заслуговує на увагу програма попередження зло­чинності, розроблена Інтерполом спільно з Радою Європи, ООН, а також за активної участі низки міжурядових комісій, яка передба­чає:

  • підтримку національних центрів по попередженню злочин­ності, які б координували діяльність правоохоронних і контролюю­чих структур, а також займалися дослідженням причин і факторів, що генерують злочинність;

  • фінансове і технічне забезпечення органів місцевого само­врядування разом з покладанням на них завдання по формуванню та координації діяльності громадських об'єднань з попередження злочинності на місцевому рівні;

  • послідовне проведення в життя програми з попередження злочинності з обов'язковим включенням: а) досвіду проведення по­дібних програм; б) застосування заходів довгострокового характеру, які могли б стати корисними для досягнення тактичних цілей; в) наукового підходу, заснованого на всебічних дослідженнях;

  • здійснення інформаційно-роз'яснювальної роботи правоохо­ронним органам; надання всебічної підтримки найменш захищеним соціаль­ним верствам (дітям, жінкам, етнічним меншинам), найменш стій­ким до проявів злочинності;

  • залучення громадян до участі в різних програмах з профілак­тики злочинності, по забезпеченню безпеки в районі власного меш­кання;

  • розвиток міжнародної кооперації в галузі обмеження та зни­ження дії чинників, що генерують злочинність, таких як зберігання вогнепальної зброї, незаконний обіг наркотиків, а також засобів мас-медіа, що пропагують насильство, релігійну та расову нетерпи­мість.94

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 p. — К.: Преса України, 1997. — 80 с.

  2. Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 p. № 2341-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 25. — Ст. 131.

  3. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 p. № 436-IV.

  • К.: Парламентське видавництво, 2004. — 192 с.

    1. Митний кодекс України від 11 липня 2002 p. № 92-IV // Ві­домості Верховної Ради (ВВР). - 2002. - № 38-39. - Ст. 288.

    2. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 p. № 8073-Х // Відомості Верховної Ради УРСР - 1984.

    • Додаток до № 51. - Ст. 1122.

    1. Закон України «Про відновлення платоспроможності борж­ника або визнання його банкрутом» від 14.05.1992 р. № 2343-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 31. — ст. 440.

    2. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 p. № 959-ХН // Відомості Верховної Ради УРСР. - 1991.

    • № 29. - ст. 377.

    1. Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.1996 p. № 93/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 19. - ст. 80.

    2. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-ІП // Відомості Верховної Ради України. - 2001.-№5-6. -ст. 30.

    3. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (від­миванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансу­ванню тероризму» від 28.11.2002 р. № 249-IV// Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 1. - ст. 2.

    4. Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу нарко­тичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.1995 p. № 62/95-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 10. - ст. 62.

    5. Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлень волі» від 01.12.1994 p. № 264/94-ВР // Відомості Верховної Ради України. — 1994. — № 52. — ст. 455.

    6. Закон України «Про забезпечення осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» від 23.12.1993 p. № 3782-ХІІ // Відо­мості Верховної Ради України. — 1994. — № 11. — ст. 5.

    7. Закон України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» від 30.06.1993 р. № 3341-XII // Відо­мості Верховної Ради України. — 1993. — № 35. — ст. 358.

    8. Закон України «Про засади запобігання та протидії коруп­ції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI // Відомості Верховної Ради України. -2009. -№45. -ст. 691.

    9. Закон України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» від 22.06.2000 p. № 1835-ІН // Відо­мості Верховної Ради України. — 2000 . — № 40. — ст. 338.

    10. Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 07.06.1996 p. № 236/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1996.-№36. -ст. 164.

    11. Закон України «Про захист економічної конкуренції» від 11.01.2001 р. №2210-111.

    12. Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ // Відомості Верховної Ради УРСР. - 1991. - № 30. - ст. 379.

    13. Закон України «Про Антимонопольний комітет України» від 26.11.1993 p. № 3659-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. — 1993.-№50.-ст. 472.

    14. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і по­слуг» від 15.12.1993 p. № 3689-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 7. - ст. 36.

    15. Закон України «Про природні монополії» від 20.04.2000 р. № 1682-III // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 30. - ст. 238.

    16. Закон України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.1990 р. № 507-ХІІ // Відомості Верховної Ради УРСР. - 1990. - № 52. - ст. 650. Указ Президента України «Про Комплексну програму про­філактики злочинності на 2001—2005 роки» від 25 грудня 2000 р. № 1376/2000 // Офіційний вісник України. - 2000. - № 52. - ст. 2258.

    17. Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» № 15—93 від 19.02.1993 р. // Ві­домості Верховної Ради України. — 1993. — № 17. — ст. 184.

    18. Постанова Кабінету Міністрів України «Про стан виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001—2005 роки» від 17 серпня 2002 року № 1120.

    19. Конвенция Совета Европы о гражданско-правовой ответ­ственности за коррупцию (ETSN 174): 4 ноября 1999 года, Страсбург // Терроризм. Незаконный оборот наркотиков. Коррупция. Орга­низованная преступность / Авторы-составители A.M. Клим, А.И. Подгруша. - Мн.: Харвест, 2005. - С. 486- 515.

    20. Конвенция об уголовной ответственности за коррупцию: Принята Парламентской Ассамблеей Совета Европы. Страсбург, 27 января 1999 года // Борьба с коррупцией: актуальные проблемы за­конодательного обеспечения: Сборник статей и документов. — М.: Издание Гос. Думы. - 2002. - С. 153-169

    21. Міжнародно-правові акти та законодавство окремих країн про корупцію / За ред. Б. В. Романюка і М.І. Камлика. — К., 1999. — 480 с.

    Літературні джерела

    1. Аванесов Г.А. Криминология. Прогностика. Управление: Учеб. пособие. - Горький: Горьк. ВШ МВД СССР, 1975. - 424 с.

    2. Антонин Ю.М. О понятии профилактики преступлений / Вопросы борьбы с преступностью. — М., 1977. — Вып. 26. — С. 26-27.

    3. Багрий-Шахматов JI.B. Уголовно-правовые и криминоло­гические проблемы коррупции, теневой экономики и борьбы с ними. Учебное пособие. — Одесса: Латстар, 2001. — 530 с.

    4. БалінаС.М., Ущаповський В.Ф. Правові основи приватиза­ції в Україні та захист від злочинних посягань: Навч. посібник. — К.: Атіка, 1999. - 160с.

    5. Біленчук П.Д., Романюк Б.В., Цимбалюк B.C. та ін. Комп'ю­терна злочинність: Навчальний посібник. — К.: Атіка, 2002. — 240 с.

    6. Виявлення та попередження зловживань, що пов'язані з ре­формуванням власності в аграрному секторі економіки. Методичні рекомендації. — К., 2001. — 152 с.

    7. Гега П.Т. Деякі особливості банкрутства в Україні та недо­ліки правового регулювання // Боротьба з організованою злочинні­стю і корупцією (теорія і практика ). — 2004. — № 9. — С. 143—145.

    8. Гега П.Т. Правовий режим оподаткування в Україні. — К.: Юрінком 1997. - 144 с.

    9. Грек Б.М. Банкрутство. Цивільний та кримінально-право­вий аспекти: Монографія. — К.: Прецедент, 2006. — 303 с.

    10. Грек Б.М. Кримінально-правова характеристика об'єктивної сторони рейдерства та його відмінність від суміжних злочинів // Ад­вокат. - 2009. - №9 (108). - С. 9.

    11. Грек Б.М. Окремі аспекти кримінально-правової характери­стики рейдерства в Україні // Вісник господарського судочинства.

    • 2009. - №5. - С. 56.

    1. Джужа О.М., Моісеєв Е.М., Василевич В.В. Кримінологія. Навчальний посібник. — К.: Атіка, 2001. — 368 с.

    2. Дмитренко Е.С. Фінансове право України. Особлива ча­стина: Навчальний посібник. — К.: Алерта; КНТ, 2007. — 613 с.

    3. Дудоров О.О. Злочини у сфері господарської діяльності. Кримінально-правова характеристика. — К., 2003. — 924 с.

    4. Закалюк А.ГІ. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: У 3 кн. — Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: «Ін Юре», 2007. — 424 е.; — Кн. 2: Кри­мінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. — К.: «Тн Юре», 2007. — 712 с.; — Кн. 3: Практична кримі­нологія. — К.: «Ін Юре», 2008. — 320 с.

    5. Зелинский А.Ф. Криминология. — Харьков: Рубикон, 2000.

  • 240 с.

    1. Зеркалов Д.В. Антирейдер. Пособие. — К.: Дакор, КНТ, Ос­нова, 2007. - 224 с.

    2. Зеркалов Д.В. Рейдеры. Пособие. - К.: КНТ, 2007. - 188 с.

    3. Иншаков С.М. Криминология. Учебник. — М.: Юриспру­денция, 2000. - 432 с.

    4. Иншаков С. М. Зарубежная криминология. — М.: ЮНИТИ- ДАНА, 2003. - 374 с.

    5. Костенко О.М. Людський фактор у праві (дослідження з по­зиції соціального натуралізму) // Вісник Академії правових наук України. - 2005. - № 3. - С. 20-30.

    6. Костенко О.М. Організована злочинність: Юридична дефі­ніція та модель протидії / Проблеми боротьби з корупцією і органі­зованою злочинністю. — Т. VII. — К., 1998. — С. 72-74.

    7. Кримінологія: Підручник для студентів вищ. навч. закладів / О.М.Джужа, Я.Ю. Кондратьев, О.Г. Кулик, П.П. Михайленко та ін.; За заг. ред. О.М.Джужи. — К: Юрінком Інтер, 2002. — 416 с.

    8. Криминология / Под общ. ред. Ю.Ф. Кваши. — Ростов-на- Дону: Феникс, 2002. - 702 с.

    9. Криминология / Под ред. проф. В.К. Звирбуля, проф. Н.Ф. Кузнецовой, проф. Г.М. Миньковского. — М.: Юридическая лите­ратура, 1979.-304 с.

    10. Криминология. Учебник для юридических вузов / Под общ. ред. А.И. Долговой. - М.: НОРМА - ИНФРА-М, 1999. - 784 с.

    11. Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В. Е. Эминова. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Юристъ, 1999. - 678 с.

    12. Кузнецова Н.Ф. Преступность и преступление. — М.: Изд- во Моск. ун-та, 1969. — 122 с.

    13. Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е. Кримінологія: Учебник (для учебных заведений МВД Украины) / Под ред. В.Г Лихолоба и В.П. Филонова. — Киев—Донецк, 1997. — 398 с.

    14. Лопашенко Н.А. Преступления в сфере экономической дея­тельности: понятие, система, проблема квалификации и наказания. - Саратов: СГАП, 1997. - 253 с.

    15. Михалев И.Ю. Криминальное банкротство / Науч. ред. докт. юрид. наук, проф. Н.Э. Звечаровский. — СПб.: Изд-во «Юридиче­ский центр Пресс», 2001. — 217 с.

    16. Наслідки і перспективи приватизації в Україні: Матеріали парлам. слухань у BP України 26 лют. 2003 р. - К.: Парлам. вид-во, 2003. - 167 с.

    17. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. 3-е вид. перероб. і доп. / За ред. М.Т. Мельника, М.І. Хав- ронюка. — К.: Атіка, 2004. — 1056 с.

    18. Ной И.С. Методические проблемы советской криминоло­гии. — Саратов: Изд-во Саратовского ун-та, 1975. — 222 с.

    19. Оболенцев В.Ф. Латентна злочинність: проблеми теорії і практики попередження. — X., 2005. — 127 с.

    20. Организованная преступность / Под ред. А.И. Долговой, С.В. Дьякова.- М., 1989.-352 с.

    21. Попович В.М. Правові основи банківської справи та її за­хист від злочинних посягань. — К.: Правові джерела, 1995,— 325 с.

    22. Преступность среди социальных подсистем / Под ред. Д.А. Шестакова. - СПб., 2003. - 352 с.

    23. Притика Д.М. Зміцнення законності та протидія проявам злочинності в економічній сфері // Право України. — 1999. — № 5. -С. 15.

    24. Романюк В.Б., Глушков В.О., Голуб Б.В. Стратегія і тактика боротьби з організованою злочинністю // Науково-аналітичний бю­летень. - 1998. - № 3. - С. 45.

    25. Смеян Л.С., Камлык Н.И. Анализ опыта борьбы с экономи­ческой преступностью в сферах кредитио-банковских отношений и налогообложения государств с традиционно развитой рыночной экономикой / Проблеми юридичної науки та правоохоронної прак­тики. Збірник наукових праць. — К., 1994. — С. 98—113.

    26. Сміян Л.С., Нїкітін Ю.В. Правові основи інвестиційної та інноваційноїдіяльності. Кримінологічний аспект. — К., 2006. — 368 с.

    27. Стрельцов Є.Л. Економічні злочини: внутрідержавні та між­народні аспекти: Навчальний посібник. — Одеса: Астро-Принт,2000. - 476 с.

    28. Телюкина М.В. Конкурсное право: Теория и практика несо­стоятельности (банкротства). — М.: Дело, 2002. — 536 с.

    29. Теоретические основы предупреждения преступности / Отв. ред. В.К. Звирбуль и др. — М.: Юрид. лит., 1977. — 256 с.

    30. Туркевич І.К. До проблеми про місце кримінології в системі наук // Вісник Адвокатури України. — 2005. — Вип. 3. — С. 50-55.

    31. Федоров А.Ю. Рейдерство и корпоративный шантаж. — М.: Волтерс Клувер, 2010. — 463 с.

    32. Хоменко П.Г. Порядок здійснення міжнародних розрахун­ків. Правові основи зовнішньоекономічної діяльності. Навчальний посібник. - К., 2008. - С. 138-162.

    33. Щербина B.C. Господарське право. — К.: Юрінком Інтер, 2002. - 390 с.

    Яни П.С. Актуальные проблемы уголовной ответственности за экономические и служебные преступления. — М., 1997. — 97 с. Навчальне видання НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ

    КРИМІНОЛОГІЯ

    ПІДРУЧНИК

    За загальною редакцією Л. С. Сміяна, Ю. В. Нікітіна

    Колектив авторів:

    Іфек Борис Миколайович, кандидат юридичних наук, суддя Вищого господарського суду України Кононенко Леонід Мінович, кандидат юридичних наук, професор Костенко Олександр Миколайович, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Нікітін Юрій Вікторович, кандидат юридичних наук, доцент Сміян Леонід Семенович, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Стрелков Леонід Олександрович, викладач Хоменко Павліна Григоріївна, викладач

    Технічний редактор, коректор, комп'ютерна верстка JI.O. Стрелков

    ВНЗ «Національна академія управління» 03151, Україна, Київ, вул. Вінницька, 10 тел., факс: (044) 246-24-44 E-mail: office@nam.kiev.ua Інтернет: www.nam.kiev.ua

    Підписано до друку 02.09.2010 р. Формат 60X84/16. Папір офсетний. Гарнітура Newton. Друк офсетний. Умови, друк. арк. 28,83. Обл.-вид. арк. 32,90. Тираж 300 прим. Зам. С. 16. Посилання після першого абзацу §2. 'Криминология: Учебник (для учебных заведений МВД Украины). Под ред.

      1. Г Лихолоба и В.П. Филонова. - Киев-Донецк, 1997. - СП.

      2. 135. Посилання після слів «одне з яких - злочинність». 'Кримінологія: Підручник для студентів вищ. навч. закладів / за заг. ред. О.М.Джужи. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - С. 138.

    С. 410. Останній абзац сторінки викласти в такій редакції: Зауважимо, що порівняно з попереднім Законом України Про банкрутство від 14 травня 19992 p., редакція Закону від ЗО червня 1999 р. містить ряд суттєвих змін доповнень, які стосуються удосконалення судової процедури банкрутства', далі - без змін. 1 Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В.Е. Эминова. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Юристъ, 1999. — С. 122.

    1 Фокс В. Введение в криминологию / Пер. с анг. - М.: Прогресс, 1985. - С. 132- 133.

    1 Решетников Ф.М. Уголовное право буржуазных стран: Вып. 3. Современные буржуазные уголовно-правовые теории. — М., 1967.

    3 кн. — Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. — К: Ін Юре, 2007. - С. 326.

    2 Щоб не змішувати «загальносоціальне» запобігання злочинності із «загально­суспільним», яке виділяється за рівнем здійснення, А.П. Закалюк пропонує іменувати загальнозапобіжні соціальні заходи іншими профілактично значу­щими. (Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: Ін Юре, 2007. - С. 327.)

    1 Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — С. 275; Іванов Ю.Ф., Джужа О.М. Кримінологія: Навчальний посіб­ник. — 2-ге вид., доповн. та перероб. — К: Вид. Паливода А.В., 2008. — С. 214- 288.

    1 Форма № 8 Звіту Державної судової адміністрації України за 2007 рік.

    2 Венгрова Л. Рейдерство — міф чи реальність? // Юридична газета. — №44. — 2 листопада 2009 р.

    1 Голос України. — 1999. — 16 листопада.

    1Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К: Юрінком Інтер, 2002. - С. 8.

    2Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К: 1н Юре, 2007. — С. 21.

    3Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В.Е. Эминова. - 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Юристъ, 1999. — С. 44.

    4Аванесов Г.А. Криминология. Прогностика. Управление: Учебное пособие. - Горький: ВШ МВС СССР, 1975. - С. 47.

    5Там само. — С. 46.

    6Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: Ін Юре, 2007. -С. 139.

    7Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В.Е. Эминова. — 2-е изд., иерераб. и доп. — М.: Юристъ, 1999. — С. 77.

    8Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002. - С. 43.

    9Аванесов Г.А. Криминология. Прогностика. Управление: Учебное пособие. - Горький: ВШ МВС СССР, 1975. - С. 50-51.

    10Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К: Ін Юре, 2007. -С. 179-180.

    11Там само. — С. 177.

    12Криминология: Учебник / Под общ. ред. А.И.Долговой. — М.: НОРМА — ИНФРА-М, 1999.-С. 135.

    13Криминология / Под ред. И.И. Карпеца, В.Е. Эминова. — М.: Манускрипт, 1992.-С. 63.

    14Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології. У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: !н Юре, 2007. -С. 220-221.

    15Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К: Юрінком Інтер, 2002. - С. 64-65.

    16Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології. У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: Ін Юре, 2007. - С. 226.

    17Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К: Юрінком Інтер, 2002. - С. 67.

    18Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е.: Криминология: Учебник. — Киев—Донецк, 1997. — С. 31.

    19Иншаков С.М. Зарубежная криминология. - М.: ЮНИТИ-ЛДНА. 2003. - С. 49.

    20Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В.Е. Эминова. — 2-е изд., перераб. идол. — М.: Юристь, 1999. — С. 40.

    21Иншаков С.М. Криминология: Учебник. — М.: Юриспруденция, 2000. — С. 146.

    22Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е.: Криминология:

    23Криминология: Учебник / Под общ. ред. А.И.Долговой. — М.: НОРМА — ИНФРА-М, 1999. - С. 407-408; Иншаков С.М. Криминология: Учебник. - М.: Юриспруденция, 2000. - С. 167-168.

    24Криминология: Учебник / Под общ. ред. А.И.Долговой. — М.: НОРМА — ИНФРА-М, 1999. - С. 408.

    25Криминология: Учебник / Под общ. ред. А.И.Долговой. — М.: НОРМА — ИНФРА-М, 1999. - С. 409.

    26Иншаков С. М. Зарубежная криминология. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. — С. 168.

    27Криминология / Под ред. В.К. Звирбуля, Н.Ф. Кузнецовой, Г.М. Миньков- ского. - М.: Юрид. лит., 1979. - С. 101.

    28Закалкж А.П. Курс сучасної української кримінології. У 3 кн. — Кн. 1: Теоре­тичні засади та історія української кримінологічної науки. — К.: 1н Юре, 2007. - С. 235.

    29Криминология / Под общ. ред. Ю.Ф. Кваши. — Ростов-на-Дону: Феникс, 2002. -С. 114.

    30Ной И.С. Методические проблемы советской криминологии. — Саратов, 1975. - С. 107.

    31Дубинин Н.П. Наследование биологическое и социальное // Коммунист, 1980. -№ 11.-С. 64.

    32Дубинин Н.П., Карпец И.П. Кудрявцев В.Н. Генетика, поведение, ответст­венность. — М.: Политиздат, 1982. — С. 14.

    33Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М.. Джужи. - К: Юрінком Інтер, 2002.-С. 108, 110.

    34Зелинский А.Ф. Криминология: Курс лекций. -Харьков: Прапор, 1996. — С. 141-142.

    35 Яковлев А. М. Индивидуальная профилактика преступного поведения. —

    36Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К: Юрінком Інтер, 2002. - С. 12.

    37Горький, 1997. — С. 5; Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У

    38Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002.-С. 162.

    39Аванесов Г.А., Вицин С.Е. Прогнозирование и организация борьбы с пре­ступностью. — М : Знание, 1972. — С. 12.

    40Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е. Криминология: Учебник. - Киев-Донецк, 1997. - С. 206.

    41Криминология: Учебник / Под общ. ред. А.И. Долговой. — М.: НОРМА — ИНФРА-М, 1999. - С. 596.

    42Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е.: Криминология: Учебник. - Киев-Донецк, 1997. - С. 208.

    43Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002.-С. 195.

    44' Там само.

    45Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002. - С. 220.

    46Форма № 8 Звіту Державної судової адміністрації України за 2007 рік.

    47 Закон України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» від 24.01.1995 p. № 20/95-ВР (із змінами, в ред. від 09.09.2010 р.) // Відомості Верховної Ради України — 1995. — № 6. — ст. 35.

    207

    48'

    Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 2: Кримі­нологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. — К.: Ін Юре, 2007. -С. 424.

    49Кримінологія: Підручник / За заг. ред. О.М. Джужи. — К.: Юрінком Інтер, 2002. - С. 323.

    50

    Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 2: Кримі­нологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. — К.: Тн Юре, 2007. - С. 183.

    51тштт

    1 шяшт^тшшш*

    Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: У 3 кн. — Кн. 2: Кримі­нологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. — К.: Ін Юре, 2007,- С. 184.

    52Лунев В.В. Коррупция, учтенная и фактическая // Государство и право. — 1996. -№ 8. - С. 79.

    53Мени И. Коррупция на рубеже веков: эволюция, кризис и сдвиг в ценност­ных представлениях // Международный журнал социальных наук. — М.: Юрист. - 1997. - № 16.

    54 Смеян Л.С., Камлык Н.И. Анализ опыта борьбы с экономической преступ­ностью в сферах кредитно-банковских отношений и налогообложения госу­дарств с традиционно развитой рыночной экономикой / Проблеми юридичної науки та правоохоронної практики. Збірник наукових праць. — К, 1994.-С. 98.

    55 11 1 " ' ' "" 1 1 """' 5

    56 Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. 3-е вид. пе- рероб. і доп. / За ред. М.1. Мельника, М.1. Хавронюка. — К.: Атіка, 2004. — С. 522.

    57Довідка про результати роботи підрозділів податкової міліції станом на 24.12.2007.

    тш^шшшшшшяшшшшшшяяшт

    58 Гега П.Т. Правовий режим оподаткування в Україні. — К.: Юрінком, 1997. — С. 46-52.

    59 Новицький В.Є. Міжнародна економічна діяльність України: Підручник. — К.: КНЕУ, 2003. - С. 78.

    60Урядовий кур'єр. —2002. — 18 квітня.

    61Фінансова Україна. — 1996. — 30 січня.

    62Урядовий кур'єр. — 2000. — 14 вересня.

    350

    ший

    63 Річний зніт Національного банку України за 2009 рік. — С. 83-84.

    64 Мироненко В. Крупнейшие уголовные дела против банкиров // Инвестгазета.

    - № 41. - 20 октября 2010 г.

    65 Попович В.М. Правові основи банківської справи та її захист від злочинних посягань. — К.: Правові джерела, 1995. — С. 172.

    66Постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу» від 14.05.2003 р. № 189.

    67Указ Президента України «Про Державний комітет фінансового моніторингу України» від 28.09.2004 р. № 1144 // Офіційний вісник України. - 2004. - № 39. - ст. 2582.

    68 Наказ Держфінмоніторінгу, ДПА, МЕС та СБУ «Про затвердження Порядку надання та розгляду узагальнених матеріалів» від 28.11.2006 р. № 240/718/ 1158/755.

    69 Наказ МВС України «Про затвердження Типового положення про підрозділи ДСБЕЗ по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та високих технологій» від 19.08.2001 р. № 737.

    70 Алексеев М.Ю. Рынок ценных бумаг. — М.: Финансы и статистика, 1992. — С. 59.

    71 Положення про внесення змін до договорів купівлі-продажу державного майна, затв. наказом ФДМУ від 29 жовтня 1998 р. № 2041.

    72Михалев И.Ю. Криминальное банкротство. — СПб.: Юрид. центр Пресс, 2001.-С. 32.

    73Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. 3-е вид. пе- рероб. і доп. / За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. — К.: Атіка, 2004. — С. 546.

    74Кузнецов А.В. Правовое регулирование банкротства в Украине; проблемы гармонизации с законодательством Европы и США // Проблемы гармони­зации законодательства Украины и стран Европы. — К.: Юринком Интер, 2003.-С. 503-510.

    75Справа № 1-375/03 / Архів Печерського районного суду м. Києва.

    76Справа 1-51 2001 р. / Архів Канівського міськрайонного суду Черкаської області.

    77Справа № 1-125 2003 р. / Архів Деснянського районного суду м. Києва.

    78Справа № 1-50 2003 р. / Архів Канівського міського суду Черкаської області.

    79Справа № 1-45/03 / Архів Печерського районного суду м. Києва.

    80Ришелюк A.M. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. - К.: Канон, АСК, 2001. - С. 583.

    81Зеркалов Д.В. Антирейдер: Пособие. — К.: Дакор; КНТ; Основа, 2007. — С. 4.

    82Ждакаев И. Вот вам и «священная» собственность // Российская Федерация сегодня. - 2005. - №17. - С. 14.

    83Урядовий кур'єр. — 2007. — 6 березня.

    84Зеркалов Д.В. Антирейдер: Пособие. — К.: Дакор; КНТ; Основа, 2007. — С. 28.

    85 Виявлення та попередження зловживань, що пов'язані з реформуванням влас­ності в аграрному секторі економіки: Метод, рекомендації / С. Н. Баліна та ін. /Заред. В.Д. Сущенка, В.І. Литвиненка. - К.: НАВСУ, 2001. -С. 18.

    86Виявлення та попередження зловживань, що пов'язані з реформуванням влас­ності в аграрному секторі економіки: Метод, рекомендації / С.Н. Баліна та ін. / За ред. В.Д. Сущенка, В.І. Литвиненка. - К.: НАВСУ, 2001. - С. 101-104.

    87Там само. — С. 19.

    88Закон втратив чинність з 01.01.2004 р. на підставі Закону № 1377-IV від 11.12.2003 р.

    89Указ втратив чинність з 06.08.2007 р. на підставі Указу Президента № 650 від 20.07.2007 р.

    90Лихолоб В.Г., Филонов В.П., Коваленко О.И., Михайлов А.Е.: Криминология: Учебник. — Киев—Донецк, 1997. — С. 377.

    91Криминология: Учебник / Под ред. В.Н. Кудрявцева и В.Е. Эминова. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Юристь, 1999. — С. 551-552.

    92Там само. — С. 385.

    93Там само.

    94 Криминология / Под общ. ред. Ю.Ф. Кваши. - Ростов-на-Дону: Феникс, 2002.-С. 168-169.

    1