Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
10.78 Mб
Скачать

§ 1. Поняття наркоманії, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Термін «наркоманія» походить від грецьких слів «пагке» — заці­пеніння, оніміння, та «mania» — божевілля, безумство.

Законодавство України визначає наркоманію як психічний роз­лад, зумовлений залежністю від наркотичного засобу або психо­тропної речовини внаслідок зловживання цим засобом або цією речовиною.'

Особа, хвора на наркоманію (наркоман) — особа, якій у встановле­ному порядку медичним закладом встановлено діагноз «наркоманія».

Наркотичні засоби — речовини природні чи синтетичні, препа­рати, рослини, включені до Переліку наркотичних засобів, психо­тропних речовин і прекурсорів.

Психотронні речовини — речовини природні чи синтетичні, пре­парати, природні матеріали, включені до Переліку наркотичних за­собів, психотропних речовин і прекурсорів.

Прекурсори наркотичних засобів і психотропних речовин — речовини, які використовуються для виробництва, виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

t

Аналоги наркотичних засобів і психотропних речовин — забо­ронені до обігу на території України речовини синтетичні чи при­родні, не включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, хімічна структура та властивості яких подібні до хімічної структури та властивостей наркотичних засобів і психо­тропних речовин, психоактивну дію яких вони відтворюють.

- ---------- Всі види наркотичних засобів при їх споживанні здатні виро­бити в організмі людини синдром звикання до цих препаратів, що неминуче призводить до істотного погіршення стану її здоров'я і в окремих випадках здатне призвести до смерті. Поряд із спричинен­ням фізичних вад наркотичні засоби згубно впливають на свідо­мість, психіку людей, їх культуру, мораль, життєдіяльність.

Поширення незаконного обігу наркотиків перетворилося на одну з найнебезпечніших суспільних проблем, яка деформує еконо­мічну, соціальну, культурну сферу суспільства, його стабільність. Воно набуває ролі загрозливого криміногенного чинника, що зу­мовлює злочинність, пов'язану з наркотиками, а також корупцію, зловживання владою, її переродження в інтересах наркоділків.1 Причина розвитку злочинного наркобізнесу полягає в його винят­ковій прибутковості.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекур­сорів, обіг яких в Україні заборонено, обмежено та стосовно яких встановлюються заходи контролю, визначено у списку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженому поста­новою Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 р. (з по­дальшими змінами і доповненнями).

До найпоширеніших наркотиків належать анаша, гашиш, ма­рихуана, морфін, героїн, кокаїн. Дедалі більшого розповсюдження набувають наркотичні речовини на синтетичній основі — ЛСД: ам- фетаміни, метамфетаміни тощо, які за своїм впливом конкурують з наркотиками, виготовленими з природної сировини. Наймодніший метамфетамін — «екстазі» — має до 40 різновидів. Серед сильнодію­чих засобів наркомани вживають лікарські препарати, які належать до снодійних або транквілізаторів: седуксен, реланіум, клофелін, нозепам, похідні барбітурової кислоти. Крім того, деякі особи ви­користовують хімічні речовини та реактиви — ефіри, ацетон, хлоро­форм, антифриз, а також побутові хімічні засоби — клеї, розчинники фарб, аерозолі тощо.49