Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
10.78 Mб
Скачать

§ 2. Загальна характеристика інвестиційного клімату і сучасного стану інвестиційного процесу 128

0СНОВНІ способи вчинення корисливих злочинів § Г0 інших правопорушень в інвестиційній сфері таїх запобігання 131

Такі факти були виявлені правоохоронними органами в Київсь­кій, Житомирській та в інших областях. Так, у 2001 році правоохо­ронними органами Київської області було порушено кримінальну справу за фактом використання посадовими особами ТОВ «Асоціа­ція Екома» бюджетних коштів, отриманих від Київського обласного регіонального відділення державного інноваційного фонду України на загальну суму 680 тис. грн. не за призначенням. Розділ 22. 133

ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ В ПРОЦЕСІ ПРИВАТИЗАЦІЇ МАЙНА 133

§ 1. Поняття приватизації, її'мета і завдання 133

§ 2. Вчинення корисливих злочинів у сфері приватизації та корпоратизації підприємств 136

§ 3. Кримінологічна характеристика 137

процесу запобігання злочинам у сфері приватизації 137

ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ У СФЕРІ БАНКРУТСТВА 139

§ 1. Поняття банкрутства. Становлення та розвиток інституту банкрутства в законодавстві України 139

§ 3. Протиправний перерозподіл власності 145

§ 4. Організаційно-правові заходи з запобігання злочинам у сфері перерозподілу власності 147

ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ 149

§ 1. Кримінологічна характеристика злочинів в аграрному секторі економіки 149

§ 2. Причини та умови вчинення злочинів в аграрному секторі економіки 152

§ 3. Запобігання злочинам в АПК 153

Розділ 25. 154

ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ 154

§ 1. Поняття та кримінологічна характеристика антиконкурентних узгоджених дій 154

§ 2. Запобігання злочинам у сфері економічної конкуренції 157

Розділ 27. 162

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ У БОРОТЬБІ ЗІ ЗЛОЧИННІСТЮ 162

§ 1. Міжнародні договори - правова основа співпраці держав у боротьбі зі злочинністю 162

§ 2. Співпраця держав у боротьбі зі злочинністю в межах ООН 164

Літературні джерела 167

КРИМІНОЛОГІЯ 168

ПЕРЕДМОВА

Підготовлений авторським колективом підручник «Криміно­логія» є одним із перших в Україні, в якому, на відміну від існуючих підручників, поряд з основними концептуальними положеннями кримінологічної науки найбільш повно розглядаються проблеми боротьби з економічною злочинністю на сучасному етапі розвитку України. Підручник має на меті озброїти суб'єктів профілактичної діяльності необхідним обсягом знань у сфері економіки.

При підготовці підручника авторський колектив виходив з того, що кардинальні соціально-економічні перетворення, що відбу­ваються в країні, породили різноманітні форми господарської ді­яльності, з'явились нові інститути, притаманні ринковим відноси­нам, — конкуренція, інвестиційний процес, банкрутство, які нерідко використовуються як інструмент незаконного перерозподілу влас­ності.

Значного розмаху в країні набули незаконні приватизаційні процеси державної та колективної власності, а також землі.

Інтеграція України до світової економічної системи стимулює розвиток міжнародних господарських зв'язків, що нерідко супро­воджується переміщенням товарів через митний кордон України поза митним контролем і у великих розмірах, ухиленням від повер­нення виручки в іноземній валюті , незаконним відкриттям або ви­користанням за межами України валютних рахунків.

У зв'язку з розбудовою нових економічних відносин і послаб­ленням контрольних функцій держави значного поширення набули такі види злочинів, як крадіжки державного чи колективного майна в умовах зміни форм власності, ухилення від сплати податків, збо­рів, інших обов'язкових платежів, використання бюджетних коштів усупереч їх цільовому призначенню, легалізація грошових коштів та іншого майна, здобутого злочинним шляхом.

Так, у 2009 році на території України всього було виявлено 434678 злочинів, з них 398538, або 91,7%, становили злочини загальнокримінальної спрямованості та 36634, або 8,4%, — злочини економічної спрямованості. При цьому, якщо в структурі злочинів загальнокримінальної спрямованості тяжкі й особливо тяжкі зло­чини становили 34,9%, то в групі злочинів економічної спрямова­ності — 43,1%. У структурі злочинів економічної спрямованості злочини, пов'язані з приватизацією, становили 2473, або 6,8%; у сфері зовнішньоекономічної діяльності — 539 (1,5%), у сфері бан­ківської діяльності — 3300 (9%), в АПК — 2213 (6%), з використан­ням бюджетних коштів — 7264 (19,8%). Протягом 2009 року було викрито більше 1.8 тис злочинів — ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Ці дані відображають лише виявлену частину економічних злочинів. За оцінками фахівців, 90% таких злочинів залишаються невідомими правоохоронним органам. Таким чином, з високою долею вірогідності можна стверджувати, що злочини у сфері еко­номіки в дійсності становлять не менше 90—100 тисяч.

Підручник складається із загальної та особливої частин. У за­гальній частині висвітлюються такі питання, як поняття, предмет, система, історія розвитку кримінології, поняття злочинності та її чинники, особа злочинця, проблеми прогнозування та планування боротьби зі злочинністю, система профілактики злочинів, методи­ка кримінологічних досліджень. В особливій частині розглянуті окремі види злочинності: організована злочинність, податкова зло­чинність, корупція, злочини в банківській та інвестиційній сфері, у сфері банкрутства, в зовнішньоекономічній діяльності, в процесі приватизації майна, у сфері використання електронно-обчислю- вальних машин і комп'ютерних мереж тощо.

В особливій частині знайшли достатньо повне висвітлення проблеми, пов'язані з впливом на злочинність таких негативних соціальних явищ, як наркоманія, а також запобігання злочинності неповнолітніх. Завершується підручник розділом, в якому розгля­даються питання міжнародного співробітництва в боротьбі зі зло­чинністю. При підготовці підручника автори намагались акцентувати увагу не лише на теоретичних проблемах, а й на практичному боці застосування всього комплексу кримінально-правових, організа­ційних і соціально-економічних заходів, спрямованих на запобі­гання окремим видам економічних злочинів.

Підручник розроблено відповідно до положень Конституції України, Кримінального кодексу України, затвердженого 5 квітня 2001 p.. Законів України «Про засади запобігання та протидії ко­рупції» від 11 червня 2009 p., «Про адміністративний нагляд за осо­бами, звільненими з місць позбавлення волі» від І грудня 1994 p., «Про організаційно-правові заходи боротьби з організованою зло­чинністю» від 30 липня 1993 p., а також інших нормативних актів, з використанням кримінальної статистики, досвіду діяльності судів і правоохоронних органів, конкретних кримінологічних дослід­жень.

Викладення матеріалу структуроваио відповідно до програми навчальної дисципліни «Кримінологія».

Підручник «Кримінологія» призначається для студентів, аспі­рантів, викладачів юридичних факультетів вищих навчальних за­кладів України, наукових і практичних працівників.

Автори висловлюють щиру подяку доктору юридичних наук, професору В.О. Глушкову, доктору юридичних наук, професору Т.П. Козаченку, доктору юридичних наук, професору В.А. Мисли­вому за рецензування рукопису підручника, а також авторам нау­кових праць А.П. Закалюку, О.М. Джужі, JT. В. Багрій-Шахматову, А.Ф. Зелінському, В.П. Філонову, О.Т. Коваленку, О.Є. Михайлову, російським вченим В.Н. Кудрявцеву, АЛ. Долговій, С.М. Тншакову та іншим вченим, чиї наукові доробки використані при підготовці цього підручника.

Розділ 1.

КРИМІНОЛОГІЯ ЯК НАУКА