Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Оборона взимку

Зимою командир підрозділу особливу увагу в обороні звертає на забезпечення постійної готовності зброї до застосування в умовах низьких температур та вживанню заходів щодо запобігання переохолодження та обмороження особового складу, передбачає більш часту заміну спостерігачів та чергових вогневих засобів, особливо вночі, в заметіль та в снігопад, а також посилює контроль за несенням служби на позиціях.

Оборона підрозділу організується на найбільш доступних для дій противника напрямках.

Під час обладнання фортифікаційних споруджень широко застосовуються вибухові речовини. Фортифікаційні споруди можуть бути насипного типу з снігу, льоду та каменю.

Широко застосовуються снігові вали як протитанкові загородження і як маски для укриття від ВТЗ противника. За ними можуть створюватись вогневі позиції кочуючих БМП, танків.

В умовах бездоріжжя на позиціях, в окопах та укриттях влаштовуються водостоки. З метою запобігання розмивів та обвалів стінки окопів, траншей та інших фортифікаційних споруд укріплюються, БМП, танки встановлюються на лежні.

З метою маскування місця, які потемніли від порохових газів, і сліди гусениць засипаються снігом, особовий склад забезпечується зимовими маскувальними костюмами, опалення печей в бліндажі та інших укриттях дозволяється тільки вночі.

Взимку снігове покриття і холод потрібно використовувати для вимотування противника, що наступає, і послаблення його боєздатності. З цією метою застосовуючи вогонь усіх видів та інженерні загородження необхідно змусити противника зійти з доріг і рухатися цілиною снігу, позбавити його можливості обігріватися в населених пунктах, лісах та ярах, змусити його залягти на відкритій місцевості і якомога довше пробути на морозі. У випадку вклинення противника в оборону підрозділи повинні не допустити його закріплення в населених пунктах, в окремих будовах і в лісі. По таких місцях заздалегідь готується зосереджений вогонь підрозділу.

Висновок:

1. На дії підрозділів взимку чинять вплив райони місцевості з глибоким сніговим покриттям, обмежена кількість доріг, трудність виконання завдань щодо інженерного обладнання місцевості, складність орієнтування та маскування, суворий клімат з низькими температурами, складні метеорологічні умови.

2. Успіх нічних дій багато залежить від вмілої та чіткої організації бою, особливо світлового забезпечення, виконання заходів щодо захисту підрозділів від світлового випромінювання, ретельного маскування і навичок особового складу.

3. Дії взводу при блокуванні району, ізоляції угруповань незаконних збройних формувань.

Застосування військ у внутрішніх збройних конфліктах є крайнім заходом.

Механізовані й танкові підрозділи спільно з іншими підрозділами родів військ і спеціальних військ, а також підрозділами інших військових формувань і правоохоронних органів можуть застосовуватися у складі тактичної групи для надання допомоги органам правопорядку щодо нормалізації обстановки в регіоні. Вони можуть залучатися для вирішення завдань щодо припинення (локалізації) збройних конфліктів, сепаратистських, терористичних і диверсійних дій або іншого протиправного збройного насилля в межах території країни у разі загрози її безпеці, територіальній цілісності та життю громадян, відповідно до офіційно прийнятих урядом законів і правових актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]