Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Цілевказання, виклик та коректування вогню

Цілевказання є обов’язковим як при постановці вогневих завдань, так і в командах на відкриття вогню.

Завдання цілевказівки при управлінні вогнем – швидко та коротко вказати місце розташування цілі вогневим засобам або підрозділам для її ураження.

В механізованих підрозділах основними способами цілевказання є:

від орієнтиру (місцевого предмету), планової цілі, а для авіації також і від сигнального вогню(диму);

від напрямку руху;

по карті в полярних координатах або в прямокутних координатах (при наявності карти з кодуванням);

трасуючими кулями та снарядами;

сигнальними засобами;

наведенням зброї в ціль.

При цілевказанні дотримується така послідовність:

  • вказується положення цілі (від орієнтира, від напрямку руху, по карті);

  • даються найменування цілі, характерні ознаки цілі;

  • ставиться завдання – уточнити дії цілі, спостерігати (задача вказується при цілевказівці від старшого до молодшого).

Той хто приймає цілевказання повинен доповісти командиру „Ціль бачу!”, а в разі не виявлення цілі: ”Ціль не бачу!”, якщо зміст цілевказання не зрозумілий, доповісти „Не зрозумів!”.

Цілевказання від орієнтирів: «Орієнтир другий, вправо 50, ближче 100, ПТУР біля зеленого куща» або «Кут гаю, справа 40, далі 100 – окремий кущ, вправо 20, протитанкова гармата».

Цілевказання від орієнтирів (місцевих предметів) можна застосувати лише при розташуванні того, хто дає та того, хто приймає цілевказання на одному пункті і на незначній відстані один від одного. В протилежному випадку розташування цілі відносно орієнтира може виявитись різним і пошук її виявиться неможливим.

Цілевказання по сторонах світу. Для цілевказівки по сторонах світу використовують лінії в напрямках «північ-південь», «захід-схід». Цей спосіб є найбільш простим, який не вимагає особливого оснащення приладами, та залежить від місця знаходження того, хто дає та того, хто приймає цілевказівку.

Після виявлення цілі командир наносить її на карту, потім визначає місцезнаходження цілі від найближчого орієнтиру в метрах по сторонах світу. Для цього він проектує точку цілі на лініях «північ-південь», «захід-схід», що проходять через орієнтир, від якого дає цілевказання, та визначає відстань від орієнтиру до цілі по напрямках «північ-південь», «захід-схід», які потім передає командиру артилерійського підрозділу.

Наприклад: «Орієнтир 5201, північ 400, захід 250, опорний пункт, ціль 093. подавити».

При цілевказанні трасуючими кулями, снарядами (мінами, гранатами);

«Зліва темний пагорб, спостерігати за трасою». Потім по цілі або в напрямку до неї дається кілька черг трасуючими кулями. Після цього указується положення цілі: «Траса куль, вліво 10, кулемет біля світлого куща». Цілевказіання трасуючими кулями може застосовуватись і від механізованих підрозділів танкам, коли немає можливості передати цілевказання по радіо.

Цілевказання по карті, як правило, застосовується між командирами підрозділів при доповіді обстановки та постановці вогневих завдань. Наприклад, командир взводу повідомляє командиру артилерійської батареї: «координати: х=23700, y=44500, вис. 110.0, на південних схилах гармата – Засікти».

Для цілевказання сигнальними засобами той, хто дає цілевказання, попереджає того, хто приймає, наприклад: «Ліс темний, південна галявина, спостерігати сигнальні ракети», а після їх пуску продовжує: «Друга ракета вліво 50, далі 200, біля зелених кущів танк – Спостерігати».

Ким та кому ставиться задача

Приблизна форма постановки вогневої задачі

На зосередження вогню

Командир МБ своїм підрозділам «Блискавка» (циркулярний позивний), я «Земля», орієнтир четвертий, в районі розриву КСП мр. Спостерігати. Постріл. Прийом». Після доповідей командирів рот «Ціль бачу» - «Знищити». «Блискавка», я «Земля», орієнтир третій, вліво 20, КСП мр на галявині лісу, знищити. Прийом».

На розподіл вогню

«Синиця», я «Земля», орієнтир третій, вліво 70, взвод ПТУР на бронетранспортері, 1000; «Ворона», прямо КСП мр, 1200; «Голуб», вис. «Кругла», ближче 400, РЛС, знищити. Прийом».

На перенесення вогню

«Дванадцятий», «тринадцятий», я «одинадцятий», на галявині лісу танки. «Дванадцятому» по правому, «тринадцятому» по лівому, знищити. Прийом».

Для виклику підготовленого вогню

Командир МБ – артилерійським та мінометним підрозділам. «Батареї, загороджувальний, Дуб – вогонь». «Батареї, піхота на західній окраїні Бірка – подавити».

Для постановки вогневого завдання з використанням цілевказівки від орієнтирів

«Батареї, орієнтир третій, вліво 30, далі 100, спостережний пост біля зелених кущів, придушити. Прийом»: «Батареї, десятихвилинним вогневим нальотом придушити противника на вис. «Голій». В подальшому бути в готовності до забезпечення вогнем форсування р. Березівка».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]