Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Із урахуванням вказаних факторів, елементами бойового порядку відділення можуть бути: перша група (трійка), друга група (трійка), третя група (бойова машина).

При діях в обороні склад позаштатних бойових груп може бути:

1 група - старший стрілець (старший групи), кулеметник та стрілець;

2 група - командир відділення, снайпер, гранатометник, стрілець-помічник гранатометника;

3 група – навідник-оператор БМП та механік-водій (водій).

Завдання, які вирішують бойові групи в обороні:

Перша бойова група:

- ведення розвідки на відстанях від 500 до 700 м;

- знищення живої сили та неброньованих засобів противника на відстанях від 500 до 300 м;

- використання найбільш підготовленого та фізично розвинутого солдата в резерві для посилення небезпечних місць (діє за вказівками командира відділення, в залежності від умов обстановки).

Друга бойова група:

- ведення розвідки на відстанях від 500 до 700 м;

- знищення живої сили і броньованих засобів противника на відстанях від 300 до 500 м;

- охорона командира відділення.

Третя бойова група - ведення розвідки з використанням оптичних прицілів бойової техніки на відстанях до 2000 м;

- знищення живої сили противника на дальностях до 2000 м;

- знищення броньованих цілей противника на дальностях до 1500 м.

Дії механізованого відділення у складі бойових груп в обороні

Кожному військовослужбовцю вказуються 2-3 вогневі позиції, які необхідно змінювати після декількох черг (пострілів) та сектори стрільби - основний і додатковий, які повинні перекриватися не менше ніж на 10-15 градусів (170-250 тисячних), створюючи зону суцільного вогню; сектор обстрілу для кулеметника в обороні – до 120 градусів, для автоматника – до 40 градусів.

Висування на вогневі позиції здійснюється під вогневим прикриттям чергового вогневого засобу і вогню БМП (БТР).

Щоб зменшити ймовірність знищення БМП (БТР) та танків вогнем ПТКР, для кожної одиниці бойової техніки обладнуються 1-2 укриття (за зворотними схилами висот, у ярах, у лісі, тощо).

Кожній бойовій машині призначаються 2-3 вогневі позиції (на найбільш небезпечних напрямках наступу противника). При цьому, із кожного укриття необхідно готувати вихід на вогневі позиції не менше ніж по двох маршрутах.

Висновок: Головною особливістю боротьби з антидержавними збройними формуваннями є те, що вона ведеться проти угруповань, які, як правило, відмовляються від відкритого бою, використовують терористичні і партизанські дії, можуть зникнути та з’явитися несподівано в будь-який час і в будь-якому місці, не зважають не лише на прийняті міжнародні правові норми регулювання воєнних дій, а й на елементарні засади людяності.

Це потребує чіткого визначення порядку використання підрозділів Збройних Сил у проведенні антитерористичних операцій в мирний час, порядку передачі цих функцій з початком бойових дій від силових структур і відомств країни до її ЗС.

Висновок до заняття: Способи ведення оборонного бою в сучасних умовах інтенсивно вдосконалюються. Тому зараз, як ніколи раніше, від командирів вимагається здійснювати пошук нових, більш ефективних способів розгрому противника, його вогневого ураження, побудови бойового порядку, визначення бойових завдань підрозділам, методів організації взаємодії, управління та всебічного забезпечення підрозділів та частин. Велике значення надається умінню організовувати та вести оборонні дії в особливих умовах та при ліквідації угруповань незаконних збройних формувань.

Т Е М А № 16: Механізоване відділення у наступі.

Заняття 1:

Основи наступу відділення.

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. Бойовий статут Сухопутних військ. Ч. ІІІ (взвод, відділення, танк). Розділ 3. Наступ. – К.: Варта, 1995. – Ст. 84-89, 107-110, 18-19.

2. Общая тактика. Часть первая. Отделение (танк) и взвод. Учебник под общей редакцией П.Н. Лащенко. - М.: Воениздат, 1976. – С. 23-31.

3. Рекомендації механізованим підрозділам щодо дій на полі бою в сучасних умовах (методичний посібник). ГУБП СВ, К., 2002 р., с. 5-9, 13-21.

4. Похнатюк С.В., Мінтюков Д.В., Дзюбенко Ю.А. Робота командира взводу (відділення) з організації бою: Навчальний посібник. Л.: ЛІСВ, 2008.– с.53-58.

5. Слюсаренко А.В., Похнатюк С.В., Рєпін І.В. Тактика (механізоване відділення) Курс лекцій: Навчальний посібник. Л.: ЛІСВ, 2008.– с. 62-72.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]