Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
748
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

1. Місце і роль роти в бойовому порядку батальйону та бригади; можливі засоби посилення та їх використання.

Оборона – вид бою, мета якого - відбити наступ переважаючих сил противника, завдати йому максимальних втрат, утримати важливі райони (об’єкти) місцевості і тим самим створити сприятливі умови до переходу у наступ.

Під місцем роти в обороні слід розуміти її положення в бойовому порядку батальйону та бригади.

В залежності від отриманого завдання, обстановки, а також бойових можливостей рота може займати оборону у першому або другому ешелоні батальйону, смузі забезпечення, на передовій позиції, складати загальновійськовий резерв батальйону (бригади), діяти в протидесантному резерві. При виході із бою і відході рота може діяти у складі батальйону в ар”єргарді або призначатися у тилову (бокову) похідну заставу чи для дій як підрозділ прикриття.

Рота першого ешелону батальйону підготовляє опорний пункт на першій і другій траншеях з метою завдати противнику ураження вогнем усіх засобів і не допустити прориву ним переднього краю.

Рота другого ешелону батальйону підготовляє опорний пункт на третій, а іноді і на четвертій траншеї з метою не допустити прориву противником першої позиції, а при сприятливих умовах і знищити контратакою його підрозділи, які прорвалися через першу та другу траншеї.

Танкова рота (механізована рота на БМП), крім того, підготовляє 1-2 вогневих рубежі, які можуть співпадати з рубежами розгортання для контратак.

Рота на передовій позиції оборонється на віддаленні 4-6 км від переднього краю оборони з метою ввести противника в оману відносно накреслення переднього краю і побудови оборони, не допустити раптового нападу противника на підрозділи першого ешелону, відбити його розвідку боєм і змусити передчасно розгорнути свої головні сили та наступати в невигідному напрямку.

Рота (взвод), виділена в резерв батальйону (бригади), займає район зосередження, в якому підготовляє для оборони опорний пункт і знаходиться в готовності до виконання раптово виникаючих завдань.

Рота, призначена у протидесантний резерв, займає вказаний їй район, веде розвідку повітряного противника, обладнує протидесантні загородження, підготовляє вогневі засади і знаходиться в готовності до знищення повітряних десантів противника в районах можливої висадки (викидання) і на імовірних напрямках їх дій.

Можливі засоби посилення роти та їх використання

З метою більшої самостійності під час ведення бою та підвищення їх бойових можливостей механізованим і танковим підрозділам придаються або виділяються для підтримки підрозділи інших родів військ і спеціальних військ.

Придані підрозділи повністю підпорядковуються загальновійськовому командиру і виконують поставлені ним завдання.

Підтримуючі підрозділи залишаються в підпорядкуванні старшого командира (начальника) і виконують поставлені ним завдання, а також завдання, які поставив командир підтримуючого підрозділу в межах виділеного ресурсу (наряду) сил.

Механізованій роті, що обороняється в першому ешелоні на напрямку зосередження основних зусиль батальйону, можуть придаватися танковий взвод, мінометна (артилерійська) батарея, протитанковий, гранатометний, інженерно-саперний і вогнеметний підрозділи.

Роту в бою, крім того, може підтримувати артилерійський дивізіон (батарея).

Придані механізованій роті танкові підрозділи займають оборону в опорних пунктах взводів. Приданий танковий взвод займає вогневі позиції, як правило, на напрямку зосередження основних зусиль роти. БМП (БТР) і танки розташовуються в опорному пункті роти (взводу) по фронту і в глибину на відстані до 200 м один від одного і вогневі позиції для них влаштовуються так, щоб вони могли вести вогонь не тільки перед переднім краєм, а і в сторони флангів та в проміжки. Інші придані вогневі засоби займають вогневі позиції у взводних опорних пунктах, в проміжках між ними або на флангах.

Танкові підрозділи та механізовані підрозділи на БМП, крім того, можуть використовуватися для дій у вогневих засідках.

Мінометна (артилерійська) батарея і гранатометний взвод, як правило, залишаються в підпорядкуванні командира батальйону. Іноді мінометна (артилерійська) батарея і гранатометний підрозділ в повному складі може придаватися механізованій роті, яка обороняється в першому ешелоні на напрямку зосередження основних зусиль батальйону. Гранатометний підрозділ іноді може придаватися по відділеннях – ротам першого ешелону. Якщо вони придаються роті, то, як правило, використовуються в повному складі.

Протитанковий підрозділ, як правило, залишається в підпорядкуванні командира батальйону. Якщо він придається роті, то він займає район зосередження і, як правило, використовується в повному складі на танконебезпечних напрямках для відбиття атаки танків і інших броньованих машин противника, прикриття відкритого флангу і забезпечення контратаки.

На закритій і пересіченій місцевості протитанковий підрозділ може придаватися підрозділам першого ешелону.

Зенітний підрозділ, як правило, залишається в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону і розташовується в опорних пунктах рот і в районі КСП батальйону так, щоб забезпечувалося надійне прикриття підрозділів від ударів з повітря.

Висновок: Місце і роль роти в обороні, можливі засоби посилення та їх кількість залежать від отриманого завдання, обстановки, а також бойових можливостей роти. Механізована рота, що обороняється в складі батальйону, може діяти в першому або другому ешелоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]