Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
789
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Можливості протитанкових артилерійських підрозділів

Рубіж розгортання в залежності від умов обстановки складає:

- для пpотитанкової батаpеї - до 2 км по фpонту та 1,5 км в глибину;

- для пpотитанкової аpтилеpійської батаpеї - до 1,5 км по фpонту і до 0,5 км в глибину.

Бойовий порядок артилерійських та мінометних підрозділів

Бойовий порядок артилерійських (мінометних) підрозділів складається з вогневих позицій, командно-спостережних пунктів, а при необхідності і допоміжних спостережних пунктів - передового або бокового.

Дивізіон розміщується на вогневих позиціях, як правило, побатарейно, при цьому віддалення батарей одна від іншої повинно бути не менше ніж 1000 м.

Бойовий порядок батареї складається з гармат (мінометів, бойових машин реактивної артилерії, пускових установок ПТКР, САУ), розміщених на вогневих позиціях, командно-спостережного пункту, а при необхідності і допоміжних спостережних пунктів - передового і бокового.

КСП дивізіону розташовується у безпосередній близькості з пунктом управління батальйону. КСП батарей розміщуються спільно з КСП рот. Пункт управління вогнем дивізіону, як правило, розташовується в районі вогневих позицій дивізіону.

Вогневою позицією називається ділянка місцевості, що зайнята або підготовлена до зайняття гарматами (мінометами, бойовими машинами, пусковими установками ПТКР, САУ) для ведення вогню. Вогневі позиції підрозділяються на основні, тимчасові і запасні.

Гармати розташовуються на закритих вогневих позиціях з інтервалами між ними 20-40 м. Тягачі розміщуються позаду гармат праворуч (ліворуч) від них в укритому місці на віддаленості 300-500 м.

Основна вогнева позиція призначається для виконання основних вогневих завдань.

Тимчасова вогнева позиція призначається для виконання окремих вогневих завдань: підтримки підрозділів, що діють в смузі забезпечення і обороняють передову позицію; підтримки бойової охорони; ведення вогню вночі і по дальнім цілям противника. Тимчасові вогневі позиції вибираються по можливості ближче до переднього краю оборони.

Запасна вогнева позиція призначається для маневру при залишенні основної вогневої позиції вимушено або з якоюсь метою.

Артилерійські тягачі, транспортно-заряджаючі машини розташовуються позаду вогневої позиції, праворуч або ліворуч від неї в укритому місці, на віддаленні 300-500 м. Таке віддалення обумовлено їх збереженню при обстрілі вогневої позиції противником.

Вогневі позиції можуть бути закритими або відкритими.

Закритою називається вогнева позиція , яка укриває від наземного спостереження противника матеріальну частину і скриває дим, пил і блиск пострілів при веденні вогню. ЗВП розташовуються на віддаленні 4-6 км від переднього краю в міжбатальйонному просторі, а мінометні батареї - за ротами першого ешелону. Віддалення вогневої позиції однієї батареї від іншої - не менше 1000 м.

Відкритою називається вогнева позиція, на якій матеріальна частина не укрита від наземного спостереження противника або, будучи укритою і замаскованою, починає спостерігатися при веденні вогню (появою диму, пилу і блиску пострілів). Відкрита вогнева позиція звичайно займається гарматами, пусковими установками ПТКР, САУ, призначеними для стрільби прямою наводкою по броньованих цілях противника або по вогневих точках, розміщених в інженерних спорудах.

В дивізіоні і батареї вибирається і обладнується командно-спостережний пункт, а при необхідності і допоміжний спостережний пункт - передовий або боковий.

Командно-спостережний пункт призначається для управління вогнем і маневром, для розвідки противника і місцевості і спостереження за діями своїх військ. КСП розташовуються на віддаленні 500-200 м від передових частин противника. На ньому знаходиться командир дивізіону (батареї) з необхідним для управління особовим складом, приладами і засобами зв’язку. Рухомі КСП розміщуються на КШМ управління (на базі БТР-60ПБ, МТ-ЛБв), спеціально обладнаних приладами управління вогнем, нічного бачення, розвідки (НСП-21, 1РЛ126, далекомір 1Д11м, ПВ-7) та топогеодезічної прив’язки, що дозволяє швидко переміщатися в ході бою.

Передовий спостережний пункт призначається для розвідки противника, огляду найближчих підступів до переднього краю своїх військ, для підтримки більш тісного зв’язку з загальновійськовими підрозділами, а також для коректування вогню по цілям, що не спостерігаються з командно-спостережного пункту. На передовому командно-спостережному пункті дивізіону може знаходитися командир взводу управління.

Боковий спостережний пункт призначається для розвідки противника і місцевості в районах, що не спостерігаються з командно-спостережного пункту або передового спостережного пункту, для розвідки цілей, спостереження за результатами стрільби і коректування вогню.

Командно - спостережний і передовий спостережні пункти можуть бути рухомими. Це особливо важливо в умовах маневрового характеру сучасного бою. Наявність рухомих спостережних пунктів в дивізіоні і батареї забезпечує управління вогнем і маневром на ходу і з коротких зупинок, а також найліпші умови для підтримки безперервної взаємодії артилерійських командирів з командирами механізованих (танкових) батальйонів і рот.

Протитанковим артилерійським підрозділам призначаються:

- основний pайон зосеpедження ,

- 1 - 2 запасних pайонів зосеpедження;

- 3-5 pубежів pозгоpтання.

Район зосередження - ділянка місцевості, що зайнята або підгототовлена для зайняття батаpеєю (дивізіоном) і забезпечує скpитне pозташування та швидке висування на намічені pубежі.

В pайоні зосеpедження дивізіон pозташовується побатаpейно. Розміpи pайону для дивізіону – до 1 кв. км, батаpеї – 300-500 м по фpонту та в глибину.

Райони зосередження пpизначають: основний - пеpед дpугою позицією; запасні - на дpугій позиції на відстані 3-5 км від основного.

Рубіж розгортання - ділянка місцевості на танконебезпечному напpямку, намічена для зайняття або зайнята дивізіоном (батаpеєю) для відбиття наступу танків пpотивника.

Рубежі розгортання пpизначають: в глибині пеpшої позиції, між пеpшою та дpугою позиціями, на флангах. Вони можуть pозташовуватися спільно з вогневими pубежами танкових підpозділів та підpозділів на БМП, а також пеpед pубежами пpоведення контpатак.

З початком pозгоpтання на pубежі батаpеї pозгоpтаються в бойовий поpядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]