Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
748
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

1. Місце і роль роти в бойовому порядку батальйону та бригади; засоби посилення.

Наступ – головний вид бою. Він має вирішальне значення для досягнення перемоги над противником. Тільки рішучий наступ, що проводиться у високому темпі та на велику глибину, забезпечує повний розгром проивника. Стрімкий наступ дозволяє зірвати задум противника та найбільш повно використати результати своїх ударів.

Наступ проводиться з метою розгрому (знищення) противника і оволодіння важливими районами (рубежами, об'єктами) місцевості. Сутність наступу полягає в ураженні противника усіма наявними засобами, рішучій атаці, стрімкому просуванні підрозділів в глибину його бойового порядку, знищенні та полоненні живої сили, захопленні озброєння, техніки та намічених рубежів місцевості.

Розгром противника, що протистоїть, і оволодіння важливими районами (рубежами, об'єктами) досягається вмілим застосуванням усіх засобів ураження, швидким використанням результатів ударів авіації та вогню артилерії, своєчасним нарощуванням зусиль в глибину, широким застосуванням охоплень, обходів та проведенням атак у фланг і в тил противника.

Місце роти у бойовому порядку батальйону визначається старшим командиром (начальником) в задумі бою.

Механізована рота може наступати:

- у складі батальйону у його першому ешелоні, складати його другий ешелон або резерв;

- діяти самостійно: у головній похідній заставі, обхідному, спеціальному і розвідувальному загонах; як тактичний повітряний десант; складати основу штурмової групи;

- придаватися танковому батальйону.

Механізована рота, яка придана танковому батальйону, як правило, повзводно придається танковим ротам.

Роль роти у наступі визначається насамперед її місцем у бойовому порядку батальйону. Роти першого ешелону батальйону призначаються для вирішення найближчого завдання та розвитку наступу в глибину.

Рота другого ешелону батальйону призначається в основному для розвитку успіху першого ешелону, розширення прориву у бік флангу або для відбиття контратаки противника. Вона може залучатися для знищення противника, який залишився на флангах і в тилу першого ешелону, а також для зміни підрозділів, що втратили боєздатність.

Рота, що складає резерв батальйону, призначається для вирішення завдань, які раптово виникають у ході бою. З вводом в бій другого ешелону (резерву) він відновлюється за рахунок підрозділів, діючих поза напрямком зосередження основних зусиль батальйону.

З метою більшої самостійності при веденні наступу в залежності від характеру завдань, які вирішуються, роті можуть придаватися мінометна (артилерійська) батарея, гранатометний, зенітний, протитанковий, інженерно-саперний і вогнеметний підрозділи, а при наступі в особливих умовах (в місті, горах, лісі) і танковий взвод. Роту в бою, крім того, може підтримувати артилерійська батарея.

Кількість засобів посилення буде залежати від місця роти в бойовому порядку, отриманого завдання, характеру дій противника, умов обстановки, характеру місцевості, бойових можливостей роти тощо.

Придані підрозділи повністю підпорядковуються загальновійськовому командиру й виконують поставлені ним завдання.

Підтримуючі підрозділи залишаються в підпорядкуванні старшого командира (начальника) й виконують поставлені ним завдання, а також завдання, які поставив командир підтримуючого підрозділу в межах виділеного ресурсу (наряду) сил.

Наступ роти на противника, який обороняється, здійснюється з положення безпосереднього зіткнення з ним або з ходу.

Наступ із положення безпосереднього зіткнення з противником рота починає в заздалегідь створеному вихідному положенні. Вихідне положення для наступу займається ротою після необхідного перегрупування з положення оборони або з одночасною зміною підрозділів, які обороняються.

У ході перегрупування (зміни) рота займає вихідну позицію для наступу.

Вихідна позиція механізованої роти складається з траншеї, прилеглих до неї ходів сполучення, вогневих позицій бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і позицій вогневих засобів, приданих роті. У випадку неможливості потайного зайняття бойовими машинами піхоти (бронетранспортерами) вогневих позицій зі своєю ротою біля переднього краю вони можуть розташовуватися спільно зі взаємодіючим танковим підрозділом на вихідній або очікувальній позиції. З початком наступу ці бойові машини піхоти (бронетранспортери) висуваються до своїх рот слідом за танками.

Механізована рота першого ешелону, як правило, розташовується в першій траншеї. Рота другого ешелону (резерв) батальйону займає вихідну позицію в другій і третій траншеях.

Вихідні позиції танкових підрозділів можуть призначатися при наявності умов, які забезпечують потайність від спостереження і підслуховування противника на віддаленні 2-4 км від переднього краю його оборони. Ці позиції завчасно обладнуються екіпажами танків і підрозділами інженерних військ. Від позицій розвідуються і провішуються шляхи руху танків в атаку. З положення оборони танки можуть наступати безпосередньо із опорних пунктів, які вони займають.

Гранатометний підрозділ займає вогневі позиції за ротами першого ешелону на віддаленні від них до 300 м, а протитанковий — на віддаленні до 100 м, як правило, на одному з флан­гів роти в одній траншеї з механізованими взводами.

Вогневі позиції мінометної (артилерійської) батареї розташовуються за ротами першого ешелону на віддаленні від них до 500 м.

Зенітний підрозділ займає стартові (вогневі) позиції в бойових порядках рот.

Очікувальна позиція тб призначається на віддаленні 5-7 км від переднього краю оборони противника на місцевості, яка забезпечує потайне розміщення і найменшу уразливість танків від усіх видів зброї противника.

Наступ з ходу здійснюється з вихідного району, віддаленість якого визначається старшим командиром. Розгортання роти в бойовий порядок здійснюється в ході його висування до рубежу переходу в атаку.

Для організованого висування, розгортання і переходу в атаку роті призначаються маршрути висування, вихідний рубіж (пункт), рубежі (пункти) розгортання в ротні, взводні колони, рубіж переходу в атаку і рубіж безпечного віддалення, а під час атаки в пішому порядку для механізованих підрозділів, крім того, і рубіж спішування. До рубежу розгортання у ротні колони рота рухається у колоні батальйону. Рубіж розгортання у ротні колони призначається в 4-6 км від переднього краю оборони противника.

Рубіж розгортання у взводні колони призначається, по можливості, за складками місцевості в 2-3 км від переднього краю оборони противника

Місця посадки особового складу механізованих підрозділів десантом на танки, як правило, вибираються на віддаленні 2-4 км від переднього краю оборони противника, на місцевості, яка забезпечує потайну і швидку посадку.

Рубіж переходу в атаку вибирається так, щоб висування до нього танкових і механізованих підрозділів здійснювалось потай, а віддалення його забезпечувало ведення дійсного вогню із основних видів зброї і дозволяло підрозділам безупинно, на максимальній швидкості досягти переднього краю оборони противника в указаний час («Ч»). Він може призначатися на віддаленні до 600 м від переднього краю оборони противника, а іноді і більше.

Рубіж спішування призначається по можливості ближче до переднього краю оборони противника, в місцях, укритих від вогню його кулеметів і протитанкових засобів ближнього бою. Іноді він може збігтися з рубежем переходу в атаку.

Перед атакою механізованих і танкових під­розділів проводиться вогнева підготовка атаки, а в ході наступу — вогнева підтримка атаки і вогневе супрово­дження наступу підрозділів в глибині.

Танковий взвод, механізований взвод на бойових машинах піхоти та протитанковий взвод у повному складі або окремими машинами (комплексами) можуть виділятися для знищення вогневих засобів противника, які спостерігаються, стрільбою прямою наводкою в ході вогневої підготовки атаки.

Атака полягає у стрімкому безупинному русі танкових і механізованих підрозділів в бойовому порядку в поєднанні з інтенсивним вогнем із танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів), а по мірі зближення з противником і з інших видів зброї з метою його знищення.

Танкові підрозділи атакують в бойовій лінії, а механізовані підрозділи, залежно від обстановки — в пішому порядку слідом за танками або на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) без спішування особового складу.

Атака механізованих підрозділів у пішому порядку застосовується під час прориву підготовленої оборони противника, укріплених районів, а також на різкопересічений і важкодоступний для танків і бойових машин піхоти (бронетранспортерів) місцевості. Особовий склад механізованих підрозділів при цьому атакує противника в цепу безпосередньо за бойовою лінією танків на віддаленні, яке забезпечує його безпеку від розривів снарядів своєї артилерії і підтримку танків вогнем стрілецької зброї. Бойові машини піхоти (бронетранспортери) в цьому випадку, використовуючи складки місцевості, скачками від рубежу до рубежу (від укриття до укриття) діють за своїми підрозділами на віддаленні, яке забезпечує надійну підтримку вогнем своєї зброї атакуючих танків і механізованих підрозділів. Бойові машини піхоти зі стабілізованим озброєнням наступають, як правило, безпосередньо в цепу своїх підрозділів

Після спішування особового складу механізованих підрозділів у бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) залишаються заступники командирів бойових машин — навідники-оператори (навідники кулеметів), механіки-водії (водії) і заступники командирів взводів, які вогнем бойових машин піхоти (бронетранспортерів) підтримують бій своїх підрозділів.

Атака механізованих підрозділів на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) застосовується, коли оборона противника надійно подавлена із знищенням більшої частини його протитанкових засобів, а також під час наступу на спішно зайняту оборону. При цьому танки атакують слідом за розривами снарядів своєї артилерії, а механізовані підрозділи на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах)—в бойовій лінії за танками на віддаленні 100-200 м, ведучи вогонь з усіх своїх вогневих засобів.

Висновок: Місце і роль роти в наступі, можливі засоби посилення та їх кількість залежать від отриманого завдання, обстановки, а також бойових можливостей роти. Механізована рота, що наступає в складі батальйону, може діяти в його першому або другому ешелоні. Особлива відповідальність покладається на роту, яка виконує бойові завдання самостійно. Тому командири підрозділів повинні постійно турбуватися про підтримку високої бойової готовності своїх підрозділів, їх високого наступального пориву, виховувати у особового складу стійкість, сміливість, вміння діяти в бою рішуче, наполегливо і ініціативно, добиватися рішучого розгрому противника в будь-яких умовах обстановки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]