Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

1. Місце та завдання взводу в похідному порядку роти (батальйону). Засоби посилення, побудова похідного порядку, завдання взводу, діючого в похідній охороні.

У сучасних умовах марш став основним способом пересування і є складовою частиною високоманеврених бойових дій військ.

Марш - це організоване пересування військ у колонах по дорогах і колонних шляхах з метою виходу в призначений район чи на зазначений рубіж. Марш може відбуватися в різноманітних умовах обстановки, що безпосередньо впливає на його організацію і здійснення. Найважливішими факторами, що визначають умови здійснення маршу, є загроза застосування противником зброї масової ураження, впливу його авіації, повітряних десантів і диверсійно-розвідувальних груп, радіоактивного, хімічного і бактеріологічного (біологічного) зараження, руйнування доріг і переправ.

Марш може відбуватися в передбаченні вступу в бій чи поза погрозою зіткнення із противником. З метою скритності пересування марші, як правило, відбуваються вночі чи в інших умовах обмеженої видимості, однак у ході бою й у глибокому тилу своїх військ марші можуть відбуватися і вдень.

Механізований взвод здійснює марш у колоні роти (батальйону) або самостійно - у похідній охороні.

Взвод, що здійснює марш в колоні роти, має завдання прибути в призначений район або на вказаний рубіж своєчасно, у повному складі і в готовності до виконання бойового завдання.

Взвод, що здійснює марш самостійно у складі похідної охорони, може бути призначений у головну, бічну чи тильну похідну заставу, а іноді й у нерухому бічну заставу чи головний (тильний) дозор.

На похідну охорону покладаються наступні завдання:

- виключити раптовий напад противника на колону, яка охороняється;

- забезпечити безперешкодний рух колони головних сил;

- створити сприятливі умови для вступу в бій;

- не допустити проникнення наземної розвідки противника до колони, яка охороняється.

Засоби посилення

Взводу можуть надаватися засоби посилення. При діях у похідній охороні механізованому (танковому) взводу можуть придаватися:

  • танк (механізоване відділення);

  • зенітно-ракетне відділення;

  • хіміки-розвідники;

  • інженерно-саперний підрозділ, а іноді й інженерні засоби.

У цьому випадку інженерну розвідку веде інженерно-саперний підрозділ.

Побудова похідного порядку

На марші підрозділи рухаються у похідних порядках. Похідний порядок представляє собою шикування сил і засобів підрозділів для здійснення маршу. Він повинен забезпечувати:

  • рух колони із встановленою швидкістю;

  • швидке розгортання в передбойовий і бойовий порядки;

  • здійснення маневру;

  • підтримання твердого і безперервного управління підрозділами.

Похідний порядок взводу на марші – колона.

Взвод здійснює марш у колоні роти з дистанціями між машинами 25 - 50 м. Під час руху по відкритій місцевості в умовах загрози застосування противником розвідувально-ударних систем, по курних дорогах, на гірських дорогах, в умовах обмеженої видимості, в ожеледь, по дорогах, які мають круті підйоми, спуски і повороти, а також під час руху на підвищеній швидкості дистанції між машинами збільшуються і можуть бути 100 - 150 м.

Для захисту підрозділів від високоточної зброї противника маршрути руху вибираються вздовж ліній електропередач, зв'язку, по просіках в лісі, по ущелинах в горах та в складках місцевості. Маршрути руху, по можливості, не повинні проходити через вулиці, населені пункти, вузли доріг, тіснини, поблизу залізничних станцій (портів, аеропортів).

Середня швидкість руху на марші без урахування часу на привал може бути: змішаних і танкових колон - 20 - 25 км/ґ, автомобільних колон – 25 - 30 км/г. У горах, лісисто-болотистій місцевості та в інших несприятливих умовах середня швидкість руху може зменшуватися до 15-20 км/г. Механізований взвод (відділення) при необхідності може пересуватися в пішому порядку або на лижах. Під час здійснення маршу в пішому порядку середня швидкість руху може бути 4 - 5 км/г, на лижах 5 - 7 км/г. В усіх випадках марш повинен здійснюватися з максимально можливою в даних умовах швидкістю.

Привали та денний (нічний) відпочинок призначаються для перевірки стану озброєння і техніки, їх технічного обслуговування, приймання їжі та відпочинку особового складу. Привали призначаються через 3-4 години руху тривалістю до 1 години і один привал тривалістю до 2 годин у другій половині добового переходу, а денний (нічний) відпочинок — в кінці кожного добового переходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]